Dzemdību plāns jeb Kā es dzemdētu, ja man nekas uz pasaules netraucētu to darīt

Lai dzemdībās tu justos mierīgi, droši, pasargāti, ir svētīgi sajust un izdomāt, kas ir tas, ko tieši tu vēlies izjust un piedzīvot savās dzemdībās, saprast, kādi „priekšdarbi” jāveic, lai to īstenotu, jo viens no stūrakmeņiem pozitīvai dzemdību pieredzei ir laba sagatavotība.

FOTO: Shutterstock.com

Varbūt tev pietiks ar pavisam nelielu dzemdību ieskicējumu — tik daudz, lai saplānotu visu vajadzīgo līdzņemšanai un veiktu nepieciešamos priekšdarbus, bet varbūt piemērotāk šķitīs savas domas uzlikt uz papīra, uzrakstot dzemdību plānu jeb savu radību ideālo stāstu.
Ļoti svētīgi to pārrunāt ar iespējamo dzemdību pieņēmēju — tādu, kas domātu līdzīgi, iedziļinātos un respektētu tavas vēlmes, nevis tādu, kura mēģinātu likt tev pārlieku piemēroties sev.
Ir dzirdēts viedoklis, ka dzemdību plāns ir tāds kā dzemdību „iepirkuma” pasūtījums un, ja kādu no „precēm” neizdodas iegādāties, var rasties vilšanās izjūta. Lai tā nenotiktu, kopā ar iespējamo dzemdību pieņēmēju vari pārrunāt dažādas situācijas un aspektus, kas un kā varētu notikt tavās dzemdībās. Izdomājiet „rezerves izejas” jeb B plānus, jo ne vienmēr iespējams īstenot iecerēto. Vecmātes padoms palīdzēs tev saprast, vai kāda no vēlmēm nav pārspīlēta, nerealizējama.

 

Ja mammai grūtniecības laikā izdodas iedziļināties sevī un apjaust vai domās vizualizēt savas ideālās dzemdības — to, kā es dzemdētu, ja man uz pasaules nekas netraucētu dzemdēt, — tad viņa jūt visu, kas nepieciešams tieši viņas dzemdībās.



Ideālais dzemdību stāsts
Un tā — ķeramies pie sava ideālā dzemdību stāsta. Vispirms to vajadzētu mēģināt apjaust pašām, vēl nerunājot ar iespējamo aprūpes speciālistu, lai neietekmētos.
„Ja mammai grūtniecības laikā izdodas iedziļināties sevī un apjaust vai domās vizualizēt savas ideālās dzemdības — to, kā es dzemdētu, ja man uz pasaules nekas netraucētu dzemdēt, — tad viņa jūt visu, kas nepieciešams tieši viņas dzemdībās: kādi būs notikumi šajā laikā, kuru cilvēku klātbūtne būs vajadzīga, kāda būs atmosfēra, vai dzemdības notiks dienā vai naktī, vai notikumi noritēs strauji vai lēnām, ļoti vai mazāk sāpīgi. Esmu neskaitāmas reizes pieredzējusi. Jo dziļāk sievietei izdodas sevi izjust un izprast, jo vairāk viņa pietuvojas tai patiesībai par radībām, ko mazulis vēlas viņai grūtniecības laikā pavēstīt,” atklāj ārste un mājdzemdību vecmāte Dina Ceple.
Viņa pārliecinājusies, ka mazulis, sākot no laika, kad būtu dzīvotspējīgs ārpus mammas, caur zemapziņu viņai vēstī, kādas būs dzemdības. Šīs „ziņas” var parādīties nakts miega vai nomoda sapņu laikā, tās var izpausties kā mammas priekšnojautas — kas būtu labākais mammai un bērnam, lai dzemdības noritētu vispozitīvāk. Ja dzīvē izdodas pietuvoties ideālajam dzemdību plānam, cik tuvu vien iespējams, tad pieredz arī pozitīvas dzemdības, kurās necieš mamma un necieš bērns.
Bērns zina, kā viņš grib nākt, pārējiem vien atliek sekot, uzminēt.

Iepazīsties ar speciālistu, kurš pieņems dzemdības
Tiesa, rakstot plānu, nav noteikti „jāieprojektē”, ka es noteikti būšu ātra vai lēna dzemdētāja. Jā, var veidoties priekšnojautas, un ir interesanti pavērot, vai tās piepildās. Tomēr dzemdību plāns nav plāns, kurš noteikti būtu punktu pa punktam jāizpilda, šāda attieksme var radīt vilšanos, ja radības noris citādi.
Plāns palīdz sagatavoties, lai viss nepieciešamais būtu īstenojams, pieejams. Vai visu iedomāto tiešām vajadzēs, rādīs laiks. Dzemdību dienā ļauj bērnam dzimt, vadoties no tā brīža izjūtām.

 

Reklāma
Reklāma

Plāns palīdz sagatavoties, lai viss nepieciešamais būtu īstenojams, pieejams. Vai visu iedomāto tiešām vajadzēs, rādīs laiks.


Mamma ir durvis, pa kurām mazuļa informācija var nonākt pie apkārtējiem, un, ja pārējie seko viņas norādījumiem, abi — mamma un mazulis — būs veseli un apmierināti. Labi, ja laikus var atrast speciālistu, kas ir „uz viena viļņa”. Ideāli — nonākt pie viņa jau grūtniecības uzskaitē. Jo tad tevi pazīs un zinās, kādēļ tavās radībās ir tādas vai citādas izpausmes, un sapratīs, kā tieši tevi labāk atbalstīt.

Apskati dzemdību vietu
Nevajag dzemdības atstāt nejaušības ziņā, jo mazuļa piedzimšana ir viņa lielākais dzīves notikums un mammas lielākie dzīves svētki, jo visas pārējās dzimšanas dienas būs tikai dzimšanas atceres dienas.
Dzemdības līdzīgi kā kāzas ir viens no lielākajiem notikumiem jūsu dzīvē, visbiežāk tās tiek rīkotas pirmo un vienīgo reizi, tāpēc jūs to neatstāsiet nejaušības varā, jūs tās organizējat, domājat, plānojat, kur lielais notikums norisēs, kas būs aicinātie un neaicinātie viesi, kā svinības notiks.
Ja tomēr nav iespējas atrast savu speciālistu, vismaz iepazīsti dzemdību vietu — jau grūtniecības laikā vari apmeklēt iecerēto dzemdību iestādi un izjautāt, kādas tur ir dzemdēšanas iespējas, kādas alternatīvas pieļauj, jo ir slimnīcas ar stingrākiem un ir ar liberālākiem noteikumiem. Tie mēdz atšķirties pat vienas dzemdību iestādes nodaļās.


No Lindas Rozenbahas grāmatas Gaidības un radības ar prieku nodaļas, kas tapusi sadarbībā ar vecmātēm Rudīti Brūveri un Dinu Cepli.

Plašāk par dzemdību plānu un konkrētiem jautājumiem, ko varētu pārdomāt un pārrunāt šajā tematikā, lasāms grāmatā. Tā nopērkama grāmatnīcās un tagad to var iegādāties arī www.davanas.draugiem.lv.