Kā saglabāt Ziemassvētku zvaigzni mājas apstākļos

Kā pareizi saglabājama krāšņā puķe Ziemassvētku zvaigzne, kas ne vienā vien mājā ieradusies ziemas skaistāko svētku laikā? Stāsta Nacionālā botāniskā dārza Oranžērijas nodaļas vadītāja Zane Purne.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Greznā eiforbija, poinsetija (Euphorbia pulcherrima syn. Poinsettia pulcherrima) jeb Ziemassvētku zvaigzne ir augs ar biezām un gaļīgām, sulīgām virszemes daļām (stumbriem vai lapām). Šis augs savvaļā sastopams Meksikā. Pie mums tas uzzied, kad iestājusies īsā diena. Ziedēšanas periods — no novembra, decembra līdz martam. Auga atkārtotai uzziedināšanai ir vajadzīgi speciāli apstākļi, kurus telpās nav iespējams nodrošināt. Taču tas nenozīmē, ka šogad pirktais krāsainais augs nākamgad vairs neziedēs! Tas „neziedēs” tik lielām augšlapām kā pirmajā gadā — lapas būs sīkākas, taču tikpat košas.

Ziedi ir sīciņi
Starp citu, spilgtās augšlapas nepareizi tiek sauktas par ziediem, būtībā šā auga ziedi atrodas virs šīm sarkanajām vai rozā augšlapām, tie ir sīki, dzeltenīgi un neievērojami. Daba parūpējusies par krāšņajām augšlapām, lai tās izceltu necilos ziedus. Ar gadiem poinsetija izaug par samērā lielu krūmu, kas parasti lapas nenomet, un, sākoties īsajām dienām, katra dzinuma galotnē iekrāsojas augšlapas. Augi regulāri jāapgriež, jo vairāk zaru galotnītes, jo vairāk košu augšlapu. Apgriežot ļoti jāuzmanās no auga pienainās šūnsulas, kas ir indīga un, nokļūstot uz ādas, spēj radīt grūti dzīstošas brūces. Ziemassvētku zvaigznes pavairo ar lapainiem 10–12 centimetrus gariem spraudeņiem.

Reklāma
Reklāma

Kopšana
Ziemassvētku zvaigzne ir prasīgs augs, kas slikti jutīsies tumšās telpās, kur temperatūra zemāka par +15 vai augstāka par +23 grādiem, citādi nobirs visas lapas. Vasarā Ziemassvētku zvaigzne parasti nomet daļu lapiņu (par to nav jāsatraucas!), taču nākamajā gadā tās ataug un atkal zaļo. Augu miera periodā (līdz pavasarim) nemēslo un laista tik daudz, lai neiekalstu saknes. Pavasara beigās, vasaras sākumā, kad parādās jaunie dzinumi, Ziemassvētku zvaigzni sāk vairāk laistīt, taču nevajag pārliet, jo lieks slapjums var izraisīt sakņu pūšanu. Pēc miera perioda Ziemassvētku zvaigzni pārstāda trūdvielām bagātā augsnē, kur par komponentiem ņemta gan velēna, gan lapas, gan citas sastāvdaļas, piemēram, rupja smilts, vai arī bagātināts kūdras substrāts. Ziemassvētku zvaigznes augsnei jābūt viegli skābai, ūdens un gaisa caurlaidīgai. Ziemassvētku zvaigzni var mēslot ar dažādiem mēslojumiem, nav obligāti jālieto viens noteikts.

Lai lapas atkal iekrāsotos sārtas
Ja gribat, lai ap nākamajiem Ziemassvētkiem lapas atkal krāsojas sarkanas, pēc noziedēšanas poinsetija jānogriež 15 centimetru augstumā un līdz maijam jātur 12–15 grādu temperatūrā, reti aplaistot. Ziemassvētku zvaigzne sāk iekrāsoties, kad diena kļūst īsāka. Ja ir vēlēšanās šo procesu paātrināt, divas stundas no rīta un divas vakarā tā jāapsedz ar papīra turzu vai spaini.