Ķeizargrieziens pēc sievietes izvēles - risks vai ieguvums bērnam?

Mūsdienās ikvienai sievietei ir atļauts izvēlēties — dzemdēt dabiski vai pieteikties uz plānveida ķeizargrieziena operāciju. Taču speciālisti plānoto ķeizaru pēc sievietes izvēles bez medicīniskiem priekšnoteikumiem jeb indikācijām dēvē par pasaules šā brīža problēmu...

Ķeizargrieziens pēc sievietes izvēles - risks vai ieguvums bērnam?

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Tas bērnam nav labāk!
Rīgas Dzemdību nama vecmātes Kristīnes Embures-Zapoļskas viedoklis:
„Ja bail no dzemdībām, vispirms vajag aprunāties ar savu aprūpētāju — kas ir tas, no kā ir bail? Ja izvēlas ķeizargrieziena operāciju baiļu dēļ, vai sieviete zina, kādas komplikācijas iespējamas pēc ķeizara? Nav runa par gadījumiem, kad šo operāciju nepieciešams veikt, bet par situāciju, kad māmiņa pati to izvēlas, lai gan daba viņai ir ļāvusi dzemdēt.
Sievietes tā īsti neizprot, ka ķeizargrieziens ir liela operācija — jaukšanās vēdera dobumā. Sagriezts ir sagriezts, tas vairs nekad nebūs vesels un nedos nekādas garantijas. Tiesa gan, šajā dzīvē garantijas nedod nekas, bet ķeizars tās samazina vēl vairāk.
Arguments, ka bērnam tas ir labāk, neiztur kritiku. Ar šādām sievietēm man ir pagrūti saprasties, jo arī es plānoto ķeizargrieziena operāciju pēc māmiņas izvēles neatbalstu. Var taču būt, ka sievietei ir tāda audu struktūra, ka pēc pirmā ķeizara nākamos viņai vairs neieteiks. Un tai pašā laikā var būt, ka rētas dzīst pa stundām un bērnu var būt daudz. Mēs katrs esam citādi, un iepriekš šādas lietas nevar prognozēt. Bet katrā gadījumā — ar katru nākamo paaudzi mēs kļūstam nevis spēcīgāki, bet vārgāki. Mēs mazāk varam, vairāk nevaram.”

 

Sagriezts ir sagriezts, tas vairs nekad nebūs vesels un nedos nekādas garantijas. Tiesa gan, šajā dzīvē garantijas nedod nekas, bet ķeizars tās samazina vēl vairāk.
 

Ķeizargriezienam ir daudz risku
Rīgas Dzemdību nama un veselības klīnikas Premium Medical ginekoloģes, dzemdību speciālistes Vitas Začestas viedoklis:
„Šī problēma — es to sauktu par problēmu — pašlaik ir aktuāla visā pasaulē. Man liekas nepiedodami, ka 21. gadsimtā galvenais iemesls, kādēļ sieviete pati izvēlas operāciju, ir bailes no sāpēm. Mūsdienās taču ir tik daudz dažādu atsāpināšanas līdzekļu, ka bailes no sāpēm jau nu gan nedrīkstētu būt iemesls, kāpēc sieviete labprātīgi izvēlas ķeizargrieziena operāciju. Bieži vien sievietes nesaprot, ka ķeizargrieziens nav — čiks! — izņēma bērnu, un viss. Tiek veikts grieziens caur ādu, zemādu, vēderplēvi, nokļūst dzemdē, un operācijas laikā ir iespējami dažādi sarežģījumi. Paldies Dievam, komplikācijas gadās reti, bet bieži sievietes par tām nav informētas un nepieļauj pat domu, ka tā var gadīties.

Ķeizargrieziena riski
Iespējamie operāciju riski ir saistīti gan ar māti, gan ar augli, gan ar nākamajām grūtniecībām un dzemdībām. Mātei pēc operācijas ir lielāks asiņu zudums nekā parastās dzemdībās, ilgāks atveseļošanās periods, ir pēcoperāciju sāpes, iespējams dzemdes iekaisums, brūces infekcija, saaugumu veidošanās vēdera dobumā, lielāks trombu veidošanās risks. Turklāt ir ierobežots grūtniecību skaits — parasti ne vairāk par trim.
Auglim iespējams traumatisms, piemēram, vieglas skrambas ādā, kādi lūzumi, pārejošas elpošanas problēmas, utt. Un nākamajās grūtniecībās iespējams, ka rētas vietā var piestiprināties placenta, jo rēta ir zemu, un var izveidoties priekšguloša placenta, kas draud ar asiņošanu. Ir iespējams arī dzemdes plīsums. Tas, protams, nenozīmē, ka šie sarežģījumi notiek bieži, taču var notikt, un neviens nevar būt drošs, ka nebūs šis viens no tūkstoša. Jāpiemin vēl tas, ka bērnam tiek liegta iespēja agrīni kontaktēties ar māti — uzreiz nokļūt mātei uz vēdera un saņemt krūts pienu. Ir sterils operācijas lauks, un labākajā gadījumā māmiņai bērniņu pieliek pie vaiga vai pie krūts uz brīdi, taču būtībā, kamēr māmiņa atlabst, divas trīs stundas jaundzimušais ir bērnu nodaļā, kur tiek sasildīts un pabarots.
Dzemdības nav tāds notikums kā iepirkšanās lielveikalā – noceļ bērnu no plaukta un ir! Daba ir paredzējusi, ka bērns pats virzās caur dzemdību ceļiem, cīnās, pielāgojas, veic noteiktas kustības, citiem vārdiem sakot — bērns dzemdību laikā adaptējas šīs pasaules dzīvei, un dzemdību process ir arī pamats emocionālas saiknes veidošanai starp bērnu un māti.

 

Reklāma
Reklāma

     Bērns dzemdību laikā adaptējas šīs pasaules dzīvei, un dzemdību process ir arī pamats emocionālas saiknes veidošanai starp bērnu un māti.

Operācija nepieciešamības gadījumā
Tai pašā laikā no ķeizargrieziena operācijas nevajag baidīties, ja tas ir vajadzīgs mātes vai bērna interesēs, tas ir, reizēs, kad operācija ir labākais risinājums, jo dabīgas dzemdības vai nu nav iespējamas, vai apdraud mātes vai bērna veselību. Katrā situācijā vienos svaru kausos jāliek, kāds būs labums no operācijas, otros —kāds risks, un rūpīgi jāizvērtē. Ja tā ir jauna, vesela, spēcīga sieviete, kurai ir labs, veselīgs auglītis, ķeizargrieziena operācijas ieguvums ir mazāks par risku, taču sievietei, kura ir slima vai bērniņš nopietni cieš, operācija tiešām ir vajadzīga un ieguvums daudzkārt pārsniedz risku. Ja bērniņam un mātei viss ir labi, labāk ir dzemdēt pašai. Bet, ja dzemdībās rodas kādi sarežģījumi, no operācijas baidīties nevajag! Operāciju veic, kad tā tiešām ir nepieciešama.”