Cik stundas bērnam diennaktī ir jāguļ? Stundu skaits katrā vecuma grupā

Uz šo jautājumu ir tikpat grūti atbildēt kā uz jautājumu, cik ilgi jāguļ jums — bērna vecākiem. Tas ir ļoti individuāli.

Ir mazuļi, kuriem ļoti patīk gulēt un kuri, ja vien ir aizmiguši, var gulēt stundām ilgi.

FOTO: Shutterstock.com

Ir mazuļi, kuriem ļoti patīk gulēt un kuri, ja vien ir aizmiguši, var gulēt stundām ilgi.

Iespējams, jūs jūtaties izgulējušies pēc astoņu stundu nakts miega, bet jūsu kolēģim pietiek ar piecām stundām. Bērniem ir tieši tāpat. Ir mazuļi, kuriem ļoti patīk gulēt un kuri, ja vien ir aizmiguši, var gulēt stundām ilgi. Tajā pašā laikā ir bērni, kuri guļ ļoti trauslā miegā un kuri neuzskata par vajadzīgu diendusai veltīt vairāk kā 45 minūtes. Lai vai kā, eksistē vispārējas vadlīnijas par to, cik stundas diennaktī bērnam dažādos vecumos vidēji būtu jāguļ. Šie pieņēmumi ir apkopti tabulā. Ja bērns guļ divas stundas vairāk vai divas stundas mazāk, nekā ierakstīts tabulā, tas joprojām ir normas robežās.

 

Bērna vecums Stundu skaits diennaktī
0-3 16–17 stundas
3 mēneši 15 stundas
6 mēneši 14 stundas
12 mēneši 13,75 stundas
18 mēneši 13,5 stundas
2 gadi 13 stundas
3 gadi 12 stundas
4 gadi 11,5 stundas
5 gadi 11 stundas
Reklāma
Reklāma


Jaundzimušo bērnu 16–17 miega stundas diennaktī ir sadalītas vairākos miega periodos, kas var ilgt no divām līdz sešām stundām.

Ja bērnam mazliet palīdz apgūt gulēšanas režīmu, trīs mēnešu vecumā naktī viņš var nogulēt piecas, deviņas stundas. Dienā bērns šajā vecumā gulēs aptuveni trīs četras reizes.

Sešu mēnešu vecumā bērni parasti guļ diendusu divas reizes — priekšpusdienā un pēcpusdienā, bet nakts miegs ilgst aptuveni 10–12 stundas.

Pēc gada dzimšanas dienas bērni parasti guļ diendusu tikai vienu reizi dienā, parasti pēcpusdienā.
Kādā vecumā bērns no diendusas atsakās vispār, ir individuāli, bet nebūtu praktiski, ja viņš joprojām gribēs gulēt diendusu, kad būs jāsāk iet skolā. Tāpēc, ja jums piedzimis liels gulētājs, kurš vēl četru vai piecu gadu vecumā guļ diendusu, pamēģiniet pamazām pagarināt naktī nogulēto stundu skaitu, lai diendusa ar laiku vairs nebūtu nepieciešama.

Autore: Zaiga Strautmane. Ikdiena ar Mazuli — praktiski padomi mazu bērnu vecākiem, R.: Jumava, 2008., www.jumava.lv