Vai iespējamas dabiskas dzemdības pēc ķeizara?

Mans pirmais mazulis pasaulē nāca ar ķeizargriezienu; vai iespējams, ka nākamie bērniņi dzimst dabiskās dzemdībās?” Atbild Rīgas Dzemdību nama un veselības klīnikas Premium Medical ginekoloģe, dzemdību speciāliste Vita Začesta.
Vai iespējamas dabiskas dzemdības pēc ķeizara?

FOTO: Shutterstock.com

„Dabiskas dzemdības pēc ķeizargrieziena operācijas ir iespējamas, taču katrs gadījums jāizvērtē individuāli. Pirmkārt, skatās iemeslu, kādēļ bijusi pirmā ķeizargrieziena operācija. Ja tas notika, piemēram, tāpēc, ka bijusi slikta dzemdību darbība un nav vēries vaļā dzemdes kakls, ir ļoti maz cerību, ka nākamajās dzemdībās dzemde strādās labāk. Bet, ja, piemēram, operācija bijusi plānota tāpēc, ka bērniņš gulējis tūpļa guļā, dabisko dzemdību izdošanās iespējamība var būt lielāka.


Pasaulē dažādos pētījumos par dzemdēšanu vagināli pēc ķeizargrieziena noskaidrots, ka izdošanās ir aptuveni 60–80% gadījumu. Taču 40% paliek to, kas mēģina, bet neizdodas... Jāpatur prātā, ka sievietei, kurai ir dzemdes rēta, dzemdējot pastāv daudzkārt augstāks dzemdes plīsuma risks. Kad sāk strādāt dzemde, saraujas un iestiepjas muskuļu šķiedras, un, ja rētas vieta ir ļoti plāna, dzemde var plīst. Tas var beigties ļoti slikti — var pazaudēt gan bērnu, gan māti. Pirms dzemdībām šo risku var izvērtēt, ultrasonogrāfijā apskatot, kāds ir rētas vietas (dzemdes apakšējā segmenta) biezums. Ja rēta ir pietiekami bieza, var mēģināt dzemdēt pati, bet, ja rēta ir plāna, sievietei jāsaprot, ka ir augsts dzemdes plīsuma risks. Sevišķi augsts dzemdes plīsuma risks ir tad, ja sievietei jau bijušas vairākas ķeizargrieziena operācijas, iepriekšējās operācijas laikā kādu iemeslu dēļ grieziens veikts visā dzemdes garumā, nevis tikai apakšējā segmentā kā parasti, ja laiks starp dzemdībām ir mazāks par 18 mēnešiem vai arī sievietei jau bijis dzemdes plīsums. Tātad ir sievietes, kuras var dzemdēt pēc ķeizara, un ir arī tādas, kurām pat nedrīkst atļaut mēģināt to darīt. Jāizvēlas sievietei kopā ar ārstu, un ārstam sieviete ir jāinformē par visiem — arī bīstamākajiem — riskiem.”

Reklāma
Reklāma