Grūtnieces vēders vīrietim - empātijas un līdzjušanas pazīme, skaidro psihoterapeite

Šis nebūs stāsts par vīriešu alus vēderiem, kas nereti tiek salīdzināti ar grūtniecību. Runa būs par to, kā vīrietis izdzīvo grūtniecību un ka, augot sievietes vēderam, pieaug arī topošā tēta emocionālā slodze. Konsultē ģimenes psihoterapeite Aina Poiša.

www.pexels.com

FOTO: Mammamuntetiem.lv

www.pexels.com

Tā kā vienīgais vīrietis pasaulē, kurš pārdzīvojis grūtniecību, ir Arnolds Švarcenegers filmā Juniors, pilnīgi droši var teikt, ka ikvienam vīrietim sievietes grūtniecība ir ļoti liels izaicinājums attīstīt sevī empātijas jeb līdzi jušanas spēju. Tas nav vienkārši — saprast, ko domā un jūt sieviete, it īpaši, ja viņa ir grūtniece. Tāpēc nebūs pārspīlēti teikt, ka arī vīrietim, uzzinot par gaidāmo mazuli, iestājas grūtniecība.

 

Topošais tētis ir grūtnieces balsts
„Reizēm tas izraisa smieklu šalti, ka arī vīrietim ir grūtniecība, bet, jo lielāks aug mammas vēders, jo lielāku emocionālo slodzi tas uzliek vīrietim,” saka psihoterapeite Aina Poiša. Vēderā augošais bērniņš visus fiziskos, garīgos un emocionālos spēkus ņem no mammas, bet kur lai ņem mamma? No partnera! Vīrietis ir kā grūtnieces balsts, kas viņu no mugurpuses apņem, balsta, aizsargā un apmīļo. Viņa savukārt lolo savu punci.

 

Vēderā augošais bērniņš visus fiziskos, garīgos un emocionālos spēkus ņem no mammas, bet kur lai ņem mamma? No partnera!

 

Reklāma
Reklāma

Sievietei svarīgi saņemt spēku un atbalstu no partnera, lai varētu koncentrēties uz augli, kas aug viņas ķermenī. Topošās māmiņas ķermenis pārdzīvo milzīgu stresu, mainoties atbilstoši grūtniecības vajadzībām. „Ja tā notiek, tad tas ir brīnišķīgi un mazuļa gaidīšana ir liels notikums visiem, arī vīrietim,” skaidro Aina Poiša, piebilstot, ka vīrieši, kuri to saprot un pieņem, izdzīvo milzīgu personisko izaugsmi, kas viņus pietuvina sieviešu pasaulei. „Tas viņus nekādā gadījumā nepadara mīkstākus, bet gan stiprākus un maigākus. Un tas ir ideālais vīrietis, par kādu sapņo jebkura sieviete, lai viņš būtu vienlaikus stiprs un maigs. Jau līdz dzemdībām ir jāpieliek pūles, arī tev, vīrieti! Bet, ja vīrietis izvairās un dzīvo stereotipu varā, ka tā ir sievietes darīšana — apaugļoties, palikt resnai un kaut kad pirtiņā dzemdēt, bet viņa pienākums ir tikai iet pa sētu un gaidīt to sēklas realizēšanos —, tas nav taisnīgi!” rezumē psihoterapeite.

Vīrietim nav jādanco pēc stabules
Mēdz būt arī otra galējība, kad vīrietis sievas grūtniecību pieņem tik ļoti, ka sieviete sāk to izmantot. „Grūtniecei ir ļoti viegli pārņemt varu ģimenē, jo viņai ir lielas iespējas sākt manipulēt ar savu stāvokli. Ja sieviete uztaisa sevi par grūtnieci-slimnieci, kad viņa tikai nospiež pults podziņu un blakus jau ir sulaiņu svīta, kas viņu apkalpo.

 

Grūtniecei ar savu īpašo stāvokli ļoti viegli pārņemt varu ģimenē, jo viņai ir lielas iespējas sākt manipulēt ar savu stāvokli

 

Tas nav glīti un ir pat bīstami, jo šādā veidā vīrieti var aizskart un pazemot, un tas var rūgti atspēlēties jau daudz vēlāk pēc mazuļa piedzimšanas. Vīrietis šajā brīdī, kamēr sieviete ir stāvoklī, neko nevar pasākt, jo viņa ir aizsargājamais augs Sarkanajā grāmatā, bet vēlāk, ja ģimene piedzīvo krīzi, pirmsākumi nereti meklējami jau grūtniecības laikā, kad sieviete viņu dancināja pēc savas stabules un vīrietis zaudējis pašcieņu,” skaidro speciāliste un pamāca, ka arī pašam vīrietim nevajag zaudēt pašcieņu un, ja sieva atļaujas par daudz, atgādināt, ka viņa ir vesela. Nav jāguļ gultā un jāvaid, grūtniecība ir veselīgs stāvoklis, un, jo veselīgāk topošā māmiņa to uztvers, jo veselīgāks būs bērniņš.