Vai krūtsgali jāgatavo zīdīšanai?

„Esmu dzirdējusi, ka grūtniecības laikā krūtsgalus vajag berzēt ar raupjāka auduma gabaliņu, lai tos norūdītu zīdīšanai. Tai pašā laikā esmu lasījusi citu viedokli — ka šāda stimulācija var izraisīt spontāno abortu... Kā ir patiesībā? Vai krūtis ir jāgatavo zīdīšanai?” Atbild Rīgas Dzemdību nama un veselības klīnikas Premium medical ginekoloģe, dzemdību speciāliste Vita Začesta.

FOTO: Shutterstock.com

„Uzskatu, ka speciāla krūšu sagatavošana barošanai grūtniecības laikā nav vajadzīga — arī berzēšana ar raupju audumu. Kad bērniņš piedzims un sāks ēst no krūts, jāraugās, lai viņš pareizi satvertu krūtsgalu — lai visa brūnā areola būtu bērniņam mutē, nevis tikai pats krūtsgals. Tad krūtsgali nesāpēs. Ja ir ievilkti krūtsgali, grūtniecības beigās tos var gatavot zīdīšanai, virpinot krūtsgalus, taču var būt, ka māmiņām ar ievilktiem krūtsgaliem pēc dzemdībām vislabāk palīdzēs speciāli krūtsgalu uzliktņi. Vēl grūtniecības laikā jāskatās, lai krūtsgala āda nebūtu sausa un saplaisājusi. Nav ieteicams to sausināt, bieži mazgājot ar ziepēm un berzējot.


Krūtsgalu stimulācija veicina hormona oksitocīna izdalīšanos organismā. Savukārt oksitocīns liek sarauties dzemdei. Tāpēc pirmajās dienās pēc bērniņa piedzimšanas sievietes, barojot bērniņu ar krūti, jūt velkošas sāpes vēdera lejasdaļā — zīdīšana veicina oksitocīna izdali, kas liek savilkties dzemdei. Šis varētu būt iemesls, kāpēc radušās domas, ka krūtsgalu berzēšana var izraisīt spontānu abortu, jo arī aborta laikā savelkas dzemde un stumj ārā augļa olu. Tomēr, lai sāktos spontāns aborts, ir nepieciešams nopietnāks iemesls. Ja nav nekādu grūtniecības pārtraukšanās draudu, krūtsgalu stimulācija abortu neizraisīs, taču, ja draudi pastāv, tad jebkurš lieks kairinājums, arī krūtsgalu berzēšana, par labu nenāks.”

 

 

Reklāma
Reklāma