Deviņas Ziemassvētku ēdienu receptes

 23. decembris 2008 14:00 Recepte  skatījumi: 29352


Ziemassvētku vakarā uz galda jābūt vismaz deviņiem ēdieniem, tad būšot bagāts nākamais gads. Piedāvājam deviņas tradicionālas, bet vienlaikus arī oriģinālas Ziemassvētku ēdienu receptes.



SKĀBU KĀPOSTU ZUPA
Sastāvdaļas:
1 kg liellopa gaļas ar kaulu vai cauraugušas cūkgaļas (var likt arī pusi liellopa un pusi cūkgaļas)
1–1,5 l skābu kāpostu
200 g miežu vai auzu putraimu
1 sīpols
pāris lauru lapas, vairāki piparu graudiņi

Pagatavošana: Lielā daudzumā ūdens liec vārīties gaļu, kāpostus, putraimus un citas piedevas. Jāvāra divas trīs stundas, kamēr kāposti mīksti. Ja gaļa izvārās ātrāk nekā kāposti, to no zupas var izņemt ārā ātrāk. Pasniedz ar krāsnī ceptiem kartupeļiem.
Var darīt arī tā: Skābu kāpostu zupu var vārīt arī bez gaļas, pieliekot klāt sviestu. Putraimu vietā zupai var pievienot auzu pārslas. Zupai labi klāt garšos arī burkāni, kartupeļi un/vai āboli. Ja kāposti ir ļoti skābi, zupai jāpievieno nedaudz cukura. Ja zupa gatavota no liesas gaļas, lieliski klāt derēs skābs krējums.

KOČA jeb KŪĶIS
Sastāvdaļas:
300 g grūbu
200 g žāvēta speķa
75 g sīpolu
2 l ūdens
sāls pēc garšas
 
Pagatavošana: Grūbas uzber uz sausas pannas un maisot apgrauzdē brūnas. Tad māla podā vai katliņā ieber vienu kārtu grūbu, uzliek smalki sagrieztu un ar sīpoliem apceptu speķi, atkal grūbas un speķi, nobeidzot ar grūbām. Visu pārlej ar karstu ūdeni vai buljonu, bez maisīšanas un cep cepeškrāsnī, pēc vajadzības lejot klāt šķidrumu, bet nemaisot. Gatavai kočai jābūt irdenai un pilnīgi sausai.

ZIRŅU PIKAS
Sastāvdaļas:
300 g pelēko zirņu
150 g kartupeļu
100 g piena
100 g žāvēta speķa
1 sīpols
sviests
sāls

Pagatavošana: Izmērcētus zirņus un kartupeļus izvāra mīkstus un samaļ gaļas mašīnā, klāt pievieno sviestu, sāli un pienu, lai veidotos vienmērīga masa. No masas veido apaļas bumbiņas, ko pasniedz ar speķi, kas sacepts kopā ar sīpoliem.
Var darīt arī tā: Ziemassvētku vakarā jāceļ galdā zirņi, un, ja tev zirņu pikas šķiet pārāk sarežģītas, gatavo taukšķētus zirņus. Tas darāms šādi: pelēkos zirņus sālsūdenī novāra gandrīz gatavus. Tas tos uzber uz ietaukotas pannas un cepeškrāsnī apbrūnina.

MĪKLĀ CEPTA ŽĀVĒTA CŪKGAĻA
Sastāvdaļas:
500 g žāvētas, cauraugušas cūkgaļas
1 glāze piena
2 olas
100 g miltu

Pagatavošana: No piena, olas, miltiem pagatavo mīklu (salda krējuma biezumā), kurā iemērc šķēlēs sagrieztu žāvēto gaļu, cep uz pannas brūnganu.
Var darīt arī tā: Mīklu taisa biezāku, pienu pielejot nedaudz, tad mīklu izrullē un tajā ietin veselu gaļas gabalu, to cep cepeškrāsnī brūnu. Pirms pasniegšanas sagriež šķēlēs, pasniedz ar ceptiem kāļiem, kartupeļiem, burkāniem

KRĀSNĪ CEPTI DĀRZEŅI
Sastāvdaļas:
Krāsnī var cept visus Latvijas dārzeņus, kas atrodami pagrabā vai nopērkami tirgū: burkānus, kartupeļus, topinambūrus, bietes, kāļus, ķirbjus, kabačus, selerijas saknes un citus.

Pagatavošana: Dārzeņus nomazgā, nosusina un ar visu mizu liek karstā cepeškrāsnī uz sausas un tīras pannas. Cep 200 grādu temperatūrā. Bietes un burkāni cepsies aptuveni divdesmit minūtes, savukārt kāļi, ķirbji un citi mīkstāki dārzeņi — aptuveni 10 minūtes.

BIGUZE (saldais ēdiens)
Sastāvdaļas:
dažas šķēles īstas rudzu rupjmaizes
dzērvenes vai brūklenes
aptuveni viena tējkarote medus uz 100 g ogu
nedaudz kanēļa
putukrējums

Pagatavošana: Maizi sagriež kubiciņos. Ogas sakuļ blenderī, klāt pievienojot nedaudz vārīta un atdzesēta ūdens, piejauc medu, kanēli un pārlej rupjmaizei (mērcei maize jānosedz, bet tā nedrīkst tajā peldēt). Jāpatur aptuveni pusstundu, lai maize savelkas, bet neizjūk, un izrotā ar sakultu putukrējumu.

ZIEMASSVĒTKU KĒKS
Sastāvdaļas:
250 g biezpiena
2 olas
150 g sviesta
150 g cukura
500 g miltu
2 tējkarotes cepamā pulvera
šķipsniņa kanēļa, piparkūku garšvielu
dažas karotes upeņu ievārījuma
150 g rozīņu
3 ēdamkarotes kefīra vai krējuma
sauja ķirbju vai saulespuķu sēklu

Pagatavošana: Biezpienu izmaļ caur gaļas mašīnu vai izberž caur sietu un sajauc ar olām, sviestu, cukuru, kefīru vai krējumu, pievieno garšvielas, miltus, cepamo pulveri, rozīnes, ķirbju vai saulespuķu sēkliņas. Samaisīto masu liek ietaukotā kēksa veidnē, pa vidu ieceļot pa karotei upeņu ievārījuma. Cep 180 grādu temperatūrā pusotra stundu. Gatavu kēksu var pārkaisīt ar pūdercukuru vai pasniegt kopā ar ogu mērci. Kēksu var cept dažas dienas pirms svētkiem un iesaiņotu paturēt aukstumā.

PUMPERNIĶEĻI
Sastāvdaļas:
500 g miltu
400 g izlobītu riekstu
200 g cukura
5 olas
pustējkarote sāls, smalkais kanēlis un citrona vai apelsīna miziņa pēc garšas

Pagatavošana: Sakuļ olas ar cukuru. Tad pievieno miltus, sakapātus riekstus un garšvielas. Mīklu samīca un uz stundu atstāj vēsumā. Tad veido garas mīklas strēmeles, ko kārto ietaukotā pannā (vai pannā uz cepampapīra), apziež ar sakultu olu un cep līdz brūni. Vēl karstus pumperniķeļus sagriež slīpi pagaros gabaliņos.

SPEĶA PĪRĀGI
Sastāvdaļas mīklai:
1 kg miltu
100 g sviesta
50 g cukura
50 g rauga
1 l piena
šķipsniņa sāls

Sastāvdaļas pildījumam:
500 g cauraugušas žāvētas cūkgaļas
1 sīpols
pipari un sāls pēc garšas

Pagatavošana:
Mīkla: Uzsilda pienu, izkausē tajā raugu, ber klāt miltus un rūpīgi samaisa. Atstāj uz brīdi siltumā uzrūgt. Tad piejauc klāt sviestu, sāli, pieber vēl miltus un mīklu samīca, līdz tā nelīp pie rokām, un atstāj vēl uzrūgt.
Pildījums: Sīkos gabaliņos sagriež gaļu, pievieno sakapātus sīpolus, piparus un sāli.
Var darīt arī tā: Pīrāgus vari pildīt arī ar rīsiem un olu, apceptiem burkāniem un sīpoliem vai citiem dārzeņiem, kā arī ar ievārījumu, marmelādi.
Pīrāgu gatavošana: Izveltnē mīklu, vienā stūrītī liec tējkaroti pildījuma, pārloki ar mīklu un izspied pīrādziņu ar apgāztu glāzi. Var darīt arī citādi — ar apakštasi vai glāzi izspied apaļas ripas, kurās liec iekšā pildījumu. Pārzied pīrāgus ar sakultu olu un cep skaisti brūnus.



0 Pievienot komentāru

Saistītie raksti

Esi man blakusLasīt vairāk

Lasi vēl

Reklāma

Kategorijas

Aktuāli

Jaunākais portālāLasīt vairāk

Jaunākie rakstiLasīt vairāk