Mājās ceptas piparkūkas

 22. decembris 2008 15:45 Padoms  skatījumi: 11808

Ziemassvētkos katrā mājā jāienāk piparkūku smaržai. Piedāvājam vairākas vienkāršas mājās pagatavojamas piparkūku mīklas receptes.



Mamma Gunita Boka ar saviem trīs bērniņiem uz svētkiem cep šādas krāšņās piparkūkas.


Padomi piparkūku cepšanai
Piparkūku mīklai vispiemērotākie ir kviešu milti vai kviešu un bīdelēto rudzu miltu maisījums (trešā daļa rudzu miltu).
Mīklai noteikti pievieno medu, cukurbiešu vai mežrozīšu sīrupu vai iesala ekstraktu. Medu un sīrupu sajauc ar cukuru un taukvielām, tad uzkarsē, bet nevāra, lai mīkla nebūtu cieta.
Ja vēlas, lai piparkūkas būtu tumšākas, cukuru grauzdē.
Ja grib, lai mīkla būtu trauslāka, tai pievieno olu vai olu dzeltenumus.
Mīklas irdināšanai izmanto cepamo pulveri, potašu, briežraga sāli vai dzeramo sodu.
Taukvielām izmanto sviestu, cūku vai kulinārijas taukus, margarīnu, saldu vai skābu krējumu.
Lai piparkūkas būtu spīdīgās, tās pirms cepšanas apziež ar sakultu olu.
Bērniem patiks, ja uz piparkūkām uzliksi riekstus, pārgrieztas mandeles, krāsainās konfektes.

Vienkāršā piparkūku mīkla
Sastāvdaļas:
•    glāze (250 g) mežrozīšu sīrupa vai iesala ekstrakta
•    100 g sviesta vai margarīna
•    glāze (250 g) cukura
•    2 olu dzeltenumi
•    piparkūku garšvielas: kanēlis, krustnagliņas, pipari, kardamons
•    naža gals sodas

Pagatavošana:
Mežrozīšu sīrupu ielej katliņā, pievieno sviestu, cukuru un uzvāra. Karstai masai pievieno miltus un garšvielas, visu samaisa. Pēc tam pievieno olu dzeltenumus, naža galu sodas un apmīca ar miltiem. Liek ledusskapī, lai ievelkas.

Medus piparkūkas

Sastāvdaļas:
•    400 g medus
•    50 g sviesta
•    4 olas
•    1 kg miltu
•    200 g mandeļu
•    piparkūku garšvielas: 10 g kanēļa, 10 krustnagliņas, ingvera sakne, trīs tējkarotes briežraga sāls

Pagatavošana:
Medu uzsilda, iemaisa tajā sasmalcinātas garšvielas, pielej izkausētu sviestu un ūdenī izšķīdinātu briežraga sāli, sakultas olas. Pamazām pieber miltus un smalki sagrieztas mandeles. Visu labi samīca, pēc tam mīklu izrullē līdzīgu desai un cep. Kad cepums apbrūnē, to izņem no krāsns, sagriež ripiņās un vēlreiz liek krāsnī apžāvēt.

Mīkstās piparkūkas

Sastāvdaļas:
•    1200 g miltu
•    600 g medus vai sīrupa
•    3–4 olas
•    300 g cukura
•    200 g sviesta
•    6 g briežraga sāls
•    apm. 15 g citrona vai apelsīna miziņas
•    ½ muskatrieksta
•    8 krustnagliņas
•    kanēlis
•    5 graudiņi kardamona
•    100 g mandeļu
•    10 g koriandra

Pagatavošana:
Sīrupu, cukuru un sviestu uzkarsē līdz vārīšanai. Pieliek pusi miltu un labi sakuļ. Pieliek lāsītē ūdens izkausētu briežraga sāli. Pievieno sakultas olas, miltus, labi samīca ar sasmalcinātām garšvielām, citrona vai apelsīna miziņām, kas ūdenī novārītas mīkstas, atdalītas no baltās daļas un smalki sakapātas. Mīklu plāni izrullē, ar formiņu izspiež figūriņas, pārziež ar olu, vidū ieliek pāršķeltas vai sasmalcinātas mandeles. Cep mērenā karstumā.

Izmantotā literatūra: Piparkūkas. Sastādīja Ilze Jākobsone. R.: Nordik, 2003.; Praktiskā pavārgrāmata. 2. daļa. Sastādīja M. Āriņa. R.: Grāmata, 1995.



0 Pievienot komentāru

Saistītie raksti

Esi man blakusLasīt vairāk

Lasi vēl

Reklāma

Kategorijas

Aktuāli

Jaunākais portālāLasīt vairāk

Jaunākie rakstiLasīt vairāk