Grūtniecības pazīmes. Der zināt visām sievietēm!

Ir sievietes, kuras pēc palikšanas stāvoklī stāsta: “Es vienkārši zināju, ka gaidu bērniņu!” Citas par gaidāmo mazuli uzzina nejauši: “Jutos slikti un gāju pie ārsta pārbaudīties.” Te izklāstītas raksturīgākās grūtniecības pazīmes, pēc kuru parādīšanās visai droši vari doties uz aptieku nopirkt grūtniecības testu.
Nogurums, slikta dūša, jutīgas krūtis - šīs ir tikai dažas no pazīmēm, kas var liecināt par grūtniecības iestāšanos.

FOTO: Shutterstock.com

Nogurums, slikta dūša, jutīgas krūtis - šīs ir tikai dažas no pazīmēm, kas var liecināt par grūtniecības iestāšanos.

Nav mēnešreižu

Iztrūkstošas mēnešreizes parasti ir pirmais signāls, ka, iespējams, esi stāvoklī, īpaši, ja līdz šim tavs menstruālais cikls bijis regulārs. Ja vēl konstatē citas tālāk minētās pazīmes, vari būt diezgan droša, ka gaidi mazuli, pirms grūtniecības tests parādījis divas liktenīgās svītriņas.

 

Nespēks un nogurums

Ja esi stāvoklī, izplatīta pazīme līdz 10. grūtniecības nedēļai ir spēku izsīkums. Gaidot mazuli, tavs ķermenis šādā veidā gatavojas lielajām pārmaiņām — bērna iznēsāšanai. Taču tas nav iemesls raizēm, jo lielākoties nogurums pazūd pēc 12. grūtniecības nedēļas.


Jutīgi un tumšāki krūtsgali

Grūtniecei krūtis un krūtsgali var kļūt jutīgi un pat sāpīgi. Līdzīgas sajūtas daudzām sievietēm mēdz būt pirms mēnešreizēm. Jutīgums parasti parādās apmēram trešajā grūtniecības nedēļā un var ilgt visu grūtniecības laiku. 

 

Ļoti agrā grūtniecības stadijā, ap to laiku, kad gaidi mēnešreizes, iespējams, pamanīsi, ka brūnie aplīši ap krūšu galiem ir kļuvuši tumšāki un lielāki diametrā. Pastāv uzskats, ka grūtniecības laikā krūtsgali kļūst tumšāki, lai jaundzimušajam tos būtu vieglāk sameklēt zīdīšanas laikā. Iespējams, pamanīsi, ka arī vēnu dzīslojums uz krūtīm kļuvis redzamāks.

 

Pastāv uzskats, ka grūtniecības laikā krūtsgali kļūst tumšāki, lai jaundzimušajam tos būtu vieglāk sameklēt zīdīšanas laikā. Iespējams, pamanīsi, ka arī vēnu dzīslojums uz krūtīm kļuvis redzamāks.

Izdalījumi

Reklāma
Reklāma

Ja esi stāvoklī, blāvi rozā izdalījumi nav nekas neparasts. Tie parādās laikā, kad apaugļotā olšūna nonāk dzemdē un iekārtojas tur uz ilgāku palikšanu. Tu varēsi šos izdalījumus atšķirt no parastām mēnešreizēm, jo tie parādīsies laikā, kad tos negaidi. Izdalījumu daudzums būs mazāks nekā mēnešreižu laikā, tie neizdalīsies vienmērīgi un būs rozā nokrāsā.
 

Slikta dūša un vemšana

Šī pazīme parasti parādās 2–10 nedēļu laikā pēc apaugļošanās. Sliktas dūšas intensitāte katrai sievietei atšķiras — vienai tāda vispār var nebūt, otrai var būt neliels nelabums, bet trešajai — slikta dūša, kas  beidzas ar vemšanu. Visbiežāk nelabums jūtams no rīta tukšā dūšā, bet var būt arī jebkurā citā diennakts laikā.
 

Bieža urinēšana

Ja esi grūtniece, iespējams, pamanīsi, ka vajadzība iet uz tualeti ir biežāk nekā parasti. Sākotnēji tas notiek tāpēc, ka grūtniecei atslābst urīnpūšļa sieniņas, līdz ar to urīnpūsli izdodas iztukšot tikai daļēji. Urīnpūslis ātrāk piepildās, un vajadzība urinēt ir biežāka. Grūtniecības laikam palielinoties, vajadzība urinēt saistāma arī ar augļa spiedienu uz mazā iegurņa orgāniem.
 

Vēdera aizcietējums un uzpūšanās

Tikko sieviete paliek stāvoklī, viņas organismā izdalās īpaši hormoni, kas rada gludās muskulatūras, arī zarnu gludās muskulatūras, atslābumu, līdz ar to rodas aizcietējumi. Šā paša iemesla dēļ mēdz būt zarnu gāzēšanās. Hormonālās pārmaiņas agras grūtniecības laikā var radīt vēdera uzpūšanās sajūtu, līdzīgu tai sajūtai, kādu dažas sievietes izjūt pirms menstruāciju sākšanās.
 

Paaugstināta ķermeņa temperatūra

Ar tavu grūtniecību viss ir kārtībā, ja ķermeņa temperatūra ir nedaudz paaugstināta. Tas notiek pirmajās grūtniecības nedēļās, kamēr ķermenis vēl nav aptvēris jauno situāciju.
 

Pozitīvs grūtniecības tests

Ja mēnešreizes kavējas jau dažas dienas un tu vēlies uzzināt patiesību, vari veikt ikvienā aptiekā nopērkamo grūtniecības testu. Parasti grūtniecības testi, kuru veikšanai izmanto dažus pilienus urīna, atbildi sniedz jau 10–14 dienas pēc apaugļošanās. Ja testa rezultāts ir negatīvs, bet joprojām jūties tā, it kā būtu stāvoklī, un uz to norāda minētās pazīmes, atkārto testu pēc nedēļas vai dodies pie ārsta. Ja nevari gaidīt tik ilgi, asins analīzes ir daudz precīzākas, un tā grūtniecību var noteikt jau 8–10 dienas pēc apaugļošanās.

Konsultēja: sertificēta vecmāte Astrīda Millere, Ģimenes veselības centrs Stārķa ligzda, tālr.: 67283921.

Saistītie raksti