100 gadus vecā stila ikona Airisa Apfela: Stils ir gēnos nevis stilistu padomos

Lai izskatītos labi, mūsdienīgi un stilīgi, esot jāatrod "savs stils". Diez vai sieviete 40, 50 vai 70 gados gribētu samierināties ar novecojošas tantītes tēlu, tāpēc veikalos tik meklētas aktuālās modes tendences, bet televīzijas šovu topos nokļūst stilistu padomu raidījumi. Bet rezultāta nav! Joprojām saplūstam ar masu, neizceļamies, bet drēbju skapī stāv jaunas un pat ne reizi vilktas drēbes, kas atkal nav "trāpījušas stilā". 

Airisa Apfela savā grāmatā Ikona nejaušības pēc raksta, ka stils vispirms piedzimst cilvēkā pašā, tikai tad to ieraudzīs arī citi. Foto no Instagram konta

FOTO: Instragram foto

Airisa Apfela savā grāmatā "Ikona nejaušības pēc" raksta, ka stils vispirms piedzimst cilvēkā pašā, tikai tad to ieraudzīs arī citi. Foto no Instagram konta

Pasaules stila ikona, trakā kundzīte Airisa Apfela savā grāmatā "Ikona nejaušības pēc" raksta, ka stils vispirms piedzimst cilvēkā pašā, tikai tad to ieraudzīs arī citi. Ar stilistu ieteikumiem tam sakara ir pavisam maz.  
 

Stils iekodēts gēnos 

Mani vienmēr tiek jautāt, lai es pasaku dažas universālas stila receptes, kas derēs visiem un visās situācijās. Es neciešu tādus jautājumus, jo tas, kas derēs vienam, nederēs citam. 
Toties es esmu pamanījusi vienu kļūdu, kas tiek pieļauta ļoti bieži - meklējot savu stilu, cilvēks skatās spogulī un sevi neredz! Viņš redz āda cita, sev nezināma, cilvēka atspulgu.

Tāpēc, pirms izveidot savu stilu, ir jāiepazīst sevi. Ja tu ģērbsieties pēc maniem ieteikumiem, tas nebūs tavs stils. Tavam stilam ir jāatspoguļo jūsu iekšējā pasaule. To nevar nopirkt, bet to var iemācīties. Tas ir ielikts tavos gēnos. 
To, kas ir tevī, kas ir tavos gēnos, gan var palīdzēt atklāt un saprast. Var iemācīties labāk ģērbties, bet būt stilīgam - tas ir iedzimts talants. Neviens stilists, neviens iepirkšanās konsultants nevar palīdzēt tev izveidot savu stilu.

Iedvesmoties no Airisas Apfelas drosmes un stila var, apskatot viņas Instagram profilu @iris.apfel

 

 

https://www.instagram.com/p/CZfLmvzlHng/?utm_source=ig_web_copy_link


Stils, tā ir attieksme, attieksme un vēlreiz attieksme. Stils nav dārgas mantas. Tu vari tērēt milzīgas naudas summas par modernām un dārgām dizaineru drēbēm, un tev tāpat nebūs sava stila. Var vilkt mugurā drēbes, kas atbilst jaunākajām modes tendencēm, pirkt apavus, kas maksā desmitiem tūkstošu, nēsāt kažoks un .... izskatīties kā jaungada eglīte.

Svarīgi ir nevis tas, kas ir uzvilkts mugurā, bet gan tas, kā tu to nēsā. Es varu uzlikt uz rokas rokassprādzi, kas maksā pāris dolārus, un nēsāt to ar tieši tādu pašu baudu un lepnumu kā rokassprādzes, kas ir noklātas dārgakmeņiem un dizaineru vārdiem. Man patīk kombinēt it kā nesavienojamas lietas, salikt kopā to, kas man patīk, pat ja visi citi apkārt ir pārliecināti, kas tas "nesader".

 

90 gadus vecas stila ikonas Airisas Apfelas padomi sievietēm. Pārlasi reizi nedēļā un seko tiem

Reklāma
Reklāma

 

 

Ja pārāk kvēli mesties meklēt savu stilu, tev neizdosies izskatīties dabīgi un harmoniski. Dažreiz es redzu cilvēkus, kas, šķiet, ir uzvilkuši masku balles kostīmu. Apģērbs un aksesuāri ir pamanāmi, rada iespaidu, lec acīs, bet kur palicis cilvēks, kas to visu sev ir uzkrāmējis? Iekšējais saspringums visu maitā. 

Ja jūties iekšēji sastindzis, nejūties ērti, neviens apģērbs nepalīdzēs iznest savu tēlu. Ja nejūties labi tajā, kas tev mugurā - nekad to nevelc. Svarīgāks ir būt laimīgam nekā labi ģērbtam. 
 

Mana mamma dievināja aksesuārus, es šo mīlestību mantoju.
Viņa pasniedza man vienkāršu un tajā pašā laikā nenovērtējamu mācību. Viņa teica - ir vērts ieguldīt līdzekļus dažos savas garderobes apģērbos. Piemēram, izvēlēties labu audumu un šuvēju, lai tiktu pie izcili labas mazās melnās vakarkleitas. Nopērc tai klāt piemērotus aksesuārus, un, lūk!, tev ir tērps miljons dzīves gadījumiem. Es vienmēr esmu sekojusi šim padomam. Iespējams, dažreiz es uzvelk kaut ko, kas kādam liekas nepiemērots, bet es vienmēr esmu ģērbusies tikai sev par prieku, nedomājot, ko par to teiks citi.


Jaunas dāmas džinsus nenēsā 
Es biju viena no pirmajām jaunajām sievietēm, kas sāka valkāt džinsus. Es tos joprojām dievinu, man tie nekad neapnīk. 1940. gadā sāku mācīties koledžā Viskonsīnā. Tajos laikos sievietes nedrīkstēja veikalā sev nopirkt džinus bikses. Bikses tolaik arī nebija modē. Džinsus tirgoja darba apģērbu veikalos un tikai vīriešiem piemērotos izmēros. Manam izmēram piemērotas džinsu bikses nopirkt nebija iespējams.

Tolaik es aizrāvos ar indigo stilu apģērbā. Es iztēlojos, ka uztinu uz galvas spilgtu kokvilnas turbānu, man ir milzīgi zelta auskari, sniegbalts krekls, un visam šim klāt tik ļoti piestāvētu klasiski zilie džinsi. Es vienkārši nespēju beigt pat to domāt. Devos uz tuvāko armijas veikalu un prasīju pārdevējam, lai iedod man džinsus. Uz mani savādi paskatījās. Sejā redzēju gan izsmējīgu attieksmi, gan apjukumu. Man šķiet, ka skatienā parādījās pat viegls riebums.

"Vai tad jūs nezināt, ka lēdijas džinsus nevalkā"?" Bet man bija vienalga, ko dara citas lēdijas. Man vajadzēja džinsus! 

Es burtiski lūdzot pārdevēju palīdzēt atrast man piemērotu džinsus izmēru. Viņš bija nepiekāpīgs - mana izmēra bikšu veikalā nav. Tad es palūdzu pasūtīt dažus pārus bikšu, kas derētu manam izmēram. Nē, viņš to nedarīs! Likās, ka pārdevējs ir gatavs mani izgrūst no veikala ar varu, bet nekādā gadījumā neļaut man tikt pie izsapņotajiem džinsiem. 

Es atgriezos pēc nedēļas. Mūsu dialogs turpinājās. Pēc nedēļas es atnācu vēlreiz. Es nācu un nācu, un nācu, kamēr kaut kas mainījās. Varbūt pārdevējam palika manis žēl, bet varbūt es viņam apniku. Viņš pasūtīja dažus pārus zēnu izmēra bikšu. Kad es to uzzināju, no prieka lidoju. Aizvēru acis un redzēju savu iedomāto tēlu. 

 

Atziņas par drēbēm un dzīvi

  • Ja jūs neriskējat, jūs nedzīvojat. Nav kaitīgi dažreiz riskēt un pamēģināt kaut ko jaunu.
  • Patiesu neveiksmi cieš tikai tas, kurš pat nemēģināja.
  • Nekad neesmu domājusi, ka es kaut ko nevaru, jo esmu sieviete. Kad es gribēju uzsākt savu preču ražošanu, tad es atradu veidu, kā to izdarīt.
  • Dažreiz ir vienkārši jārīkojas, pat tad, ja rīcība ir tikai viens mazs solis.
  • Uz šīs planētas es dzīvoju jau 90 gadus un vienmēr esmu rīkojusies tieši tā. Ne reizi neesmu par to vīlusies.
  • Ģērbies sev!
  • Ieklausies savā iekšēja balsī jeb mūzā, un izmanto iespējas, ko tā tev saka priekšā.
  • Kāpēc gan dažreiz neuzvilkt apģērbu, kas burtiski kliedz: "TE nu ES esmu! TE UN TAGAD!"
  • Kļūdas stilā ir normāla parādība. Tas ir tikai apģērbs. Modes policija neieradīsies un neslēgs tevi cietumā.