5 rotaļas bērnam dabā. Foto padoms

Vasara un daba iet roku rokā, tāpēc ir vērts ieviest rotaļas, izmantojot dabas materiālus. Novērots, ka bērni dabā spēj pavadīt ilgu laiku, darot pavisam vienkāršas lietas, turklāt tās neprasa daudz resursu – vien mazliet izdomas! Rotaļas pašiem mazākajiem iesaka Rimi Bērniem eksperte, sertificēta bērnu fizioterapeite Jekaterina Bovtramoviča. 

Viegli pēdu, plaukstu vai muguras glāsti ar neierastiem priekšmetiem mazajam radīs citādas sajūtas un ļaus labāk iepazīt gan savu ķermeni, gan apkārtējo pasauli.

FOTO: Artūrs Ķipsts

Viegli pēdu, plaukstu vai muguras glāsti ar neierastiem priekšmetiem mazajam radīs citādas sajūtas un ļaus labāk iepazīt gan savu ķermeni, gan apkārtējo pasauli.

Rotaļas ārā, izmantojot dabas materiālus, mazulim ne tikai radīs priekšstatu par dabu, bet ar dažādiem pieskārieniem ķermenim raisīs pavisam jaunas sajūtas un emocijas. 

Atceries! Rotaļājoties dabā, bērnu nedrīkst atstāt vienu bez pieaugušā uzraudzības! Vecākiem jāseko, kur bērns pārvietojas un ko bāž mutē.

 

1. Pašiem mazākajiem – pieskārieni 

Nepieciešams: smiltis, zāle, smilgas, lapiņas, čiekuri, kastaņi.
Viegli pēdu, plaukstu vai muguras glāsti ar neierastiem priekšmetiem mazajam radīs citādas sajūtas un ļaus labāk iepazīt gan savu ķermeni, gan apkārtējo pasauli. Mazulis izjutīs dažādās sajūtas, un tā viņam būs jauna, neierasta pieredze.

rotaļas ar zīdaini

 

2. Zīmēšana smiltīs  

Nepieciešams: paplāte, smiltis, kociņi.
Zīmēšana smiltīs ar pirkstu ļaus sajust smilšu struktūru. Sākumā var zīmēt ar pirkstiem, vēlāk var mēģināt zīmēt ar kociņiem, tādējādi jau citā veidā trenējot roku kustības un satvērienu.

kā spēlēties ar zīdaini

 

3. Kociņu makšķerēšana 

Nepieciešams: spainis vai bļoda, ūdens, kociņi un citi dabas priekšmeti.
Vienkārša, bet ļoti patīkama nodarbe siltā dienā būs kociņu makšķerēšana no ūdens. Ielej spainī vai bļodā ūdeni, saliec tajā kociņus, kas peld pa virsu, un piedāvā mazajam mēģināt tos izņemt. Bērnam šī rotaļa rada lielu prieku un papildus trenē roku koordināciju, satvērienu. Pēc tam vari pievienot akmeņus – akmeņi nogrims, bet kociņi peldēs pa virsu. 

rotaļāšanās ar zīdaini
Reklāma
Reklāma

 

4. Rotaļa ar ziediem

Nepieciešams: ziedi, kas nav asi vai indīgi, trauciņi.
Ļauj bērnam izpētīt ziedu struktūru, pasmaržot tos. Liek ziedus trauciņos un ber ārā. Lielāki mazuļi var mēģināt sašķirot ziedus pa krāsām.

kā spēlēties ar zīdaini

 

5. Ūdens spēles 

Nepieciešams: trauciņi, ūdens. 
Piedāvā bērnam liet ūdeni no viena trauciņa otrā. Vienkārša nodarbe, kas mazajam radīs prieku un attīstīs pirkstu un roku darbību.

montesori spēlēšanās ar dabas materiāliem

Rotaļas demonstrē Alise ar mammu.

 

Raksts no žurnāla "Mammām un Tētiem. Zīdainis" vasaras numura! Elektroniski lasi to sadaļā MŪSU IZDEVUMI

žurnāls Mammām un Tētiem Zīdainis

Saistītie raksti