Iekoda zalktis. Vai tas vispār ir iespējams!?

Latvija nav čūskām bagāta zeme. Pie mums sastopamas vien trīs sugas: odze, zalktis, gludenā čūska. Indīgas ir vienīgi odzes, stāsta Linda Deičmane, Lauku ceļotājs ceļojumu konsultante. Gludeno čūsku Latvijā var sastapt pavisam reti. Savukārt zalktis, cilvēku sastopot, vairāk sabīsies pats, bet pēc tam no viņa nobīstas cilvēki. 

Ja ieskatās acīs, nav nemaz tik briesmīgi

FOTO: Shutterstock.com

Ja ieskatās acīs, nav nemaz tik briesmīgi

Zalktis izsenis dzīvojis arī māju tuvumā un cilvēkiem nav bīstams, bet noderīgs, jo grauzējus medī veiklāk par daudziem kaķiem. Zalktis Latvijā ir visgarākā čūska, tā ir vienkrāsaina un tumša, var sasniegt 110 – 120 cm garumu. Viegli atšķirt pēc dzeltenīgajiem vai bālganajiem laukumiem abpus galvai, tautā sauktiem par ausīm. Tie viegli pamanāmi arī čūskas vecumdienās, kad sāk izbalēt. Tiek uzskatīts, ka zalkšiem vardes garšo labāk par pelēm. Zalkši ir teicami un kaislīgi peldētāji, labprāt pamielojoties arī ar kādu mazāku zivi. 

Instinktīvās bailēs no čūskām cilvēki vairās ikdienā satikties ar šo citādi miermīlīgo un nekaitīgo čusku. Tā kā zalktim aizsargreakcija parasti ir – izlikties par beigtu, kost viņš varētu tajā brīdī, kad viņš sajustu sāpes, kad cilvēks viņu aiztiek. Tāpēc šādu gadījumu, kad zalktis iekož, ir maz.  Zalktim nav indes, bet tas aiz bailēm var izšļākt sava vēdera saturu, kas smird niknāk par runča čurām martā. Tie mēdz arī kost, brūcē atstājot trauslas zobu drumslas, kas var sākt strutot.

 

Reklāma
Reklāma

Rīcība, ja ir iekodis zalktis
Ārsts, Skolas Mammām un Tētiem pasniedzējs Mareks Marčuks vērš uzmanību, ka, neraugoties uz to, ka zalktis nav indīgs, vispirms ir jābūt 100% pārliecinātam, ka iekodusī čūska patiešām ir zalktis. Vai tiešām labi un pārliecinoši bija saskatāmas 'zeltainās austiņas'? Viņš arī iesaka čūsku nofotografēt, ja tas ir iesējams, lai nepieciešamības gadījumā varētu ārstam to parādīt. "Ja neesi absolūti pārliecināts, sauc 113 vai dodies uz slimnīcu uzņemšanas nodaļām, kur novērtēs koduma vietu un cietušā vispārējo stāvokli.
Pirms tam atbrīvo cietušo vietu no pieguļoša apģērba, apaviem, rotām. 
Pēc koduma nomazgā brūci ar ūdeni, uzsien vieglu pārsēju. Ja brūce sākotnēji asiņo, pārsēju var uzsiet spēcīgāk, bet sevišķi spēcīgi siet nav ieteicams, lai tūskas gadījumā pārsējs nepasliktinātu asinsriti.
Centies ierobežot fiziskās aktivitātes šajā dienā, lai cietušo ķermeņa daļu papildus nekustinātu.
Ja koduma vietā parādās lokāla iekaisuma pazīmes nieze, tad var lietot antihistamīnu medikamentus, ja ir lokāli sāpīgums, tad paracetamolu svaram atbilstošās devās.
Ja brūcē pamana palikušus čūskas zobu fragmentus, netīra brūce vai vēlāk izteiktas brūces iekaisuma pazīmes, jādodas pie ārsta, kas brūci izvērtēs.