3 dabīgi paņēmieni auglīgo dienu noteikšanai

Kad abi ar vīru esat pieņēmuši lēmumu par ģimenes pieaugumu, gribas, lai grūtniecība iestājas pēc iespējas agrāk. Viens no veidiem, kā veicināt mazuļa ieņemšanu, – noteikt auglīgās dienas.
Ja tev ir regulārs cikls, izveido savu mēnešreižu kalendāru, lai noteiktu ovulācijas laiku.

FOTO: Shutterstock.com

Ja tev ir regulārs cikls, izveido savu mēnešreižu kalendāru, lai noteiktu ovulācijas laiku.

Aprēķini auglīgās dienas

Ja tev ir regulārs cikls, izveido savu mēnešreižu kalendāru, lai noteiktu ovulācijas laiku. Vidēji ovulācija notiek 14 dienas, pirms sākušās nākamās mēnešreizes. Ja zini, kad būs nākamo mēnešreižu pirmā diena, aprēķināt iespējamo ovulācijas laiku ir ļoti vienkārši – no šīs dienas atskaiti 14 dienas. Jāņem vērā, ka sperma ir dzīvotspējīga arī divas vai trīs dienas pēc tam, kad atstājusi vīrieša ķermeni, bet olšūna var izdzīvot tikai 12–24 stundas pēc ovulācijas. 

 

Līdz ar to optimālais laiks, kad mīlēties ar mērķi ieņemt bērniņu, ir divas dienas pirms un divas dienas pēc ovulācijas.

 

Izmēri auglīgās dienas

Ovulācijas dienu var noteikt, mērot bazālo temperatūru (tā ir ķermeņa temperatūra, kas raksturīga guļošam organismam un kas saglabājas pavisam īsu brīdi pēc pamošanās vai citādi kļūstot aktīvai). Bazālo ķermeņa temperatūru mēra makstī, taisnajā zarnā vai zem mēles. To vislabāk darīt uzreiz pēc pamošanās, pirms esi izkāpusi no gultas. Lai būtu vieglāk saprast ovulācijas norisi, ieteicams mērījumus sākt mēnešreižu pirmajā dienā.

Reklāma
Reklāma

Ovulācija, kā jau minēts, parasti notiek 14 dienas pirms nākamajām mēnešreizēm. Pirmajā cikla pusē ķermeņa temperatūra ir apmēram 36,5°C, pēc ovulācijas tā paaugstinās līdz 37°C. Ja menstruācija nesākas un temperatūra nekrītas, bet saglabājas virs 37°C, tas nozīmē, ka iestājusies grūtniecība. Bet ņem vērā, ka temperatūra var paaugstināties arī citu iemeslu, piemēram, saaukstēšanās dēļ.

 

Sajūti auglīgās dienas

Dažas sievietes auglīgās dienas (tās ir cikla vidū) var sajust – vēdera lejasdaļā var būt sāpes, ovulācijas laikā var uzpūsties vēders un pastiprinās maksts gļotas. Tā kā cikla laikā mainās estrogēna līmenis asinīs, ovulāciju var noteikt arī pēc izdalījumu izskata un struktūras. Ovulācijas laikā izdalījumi no maksts ir šķidrāki un caurspīdīgāki – līdzīgi olu baltumam. Šādi izdalījumi var būt aptuveni nedēļu, un tas arī ir īstais laiks bērniņa ieņemšanai. Neauglīgajās dienās izdalījumi būs nestaipīgi, lipīgi, pat miltaini.
   

Konsultēja: ģimenes veselības centra "Stārķa ligzda" vecmāte Astrīda Millere.

Saistītie raksti