Biežās roku mazgāšanas dēļ - ļoti sausa āda. Labākie krēmi un rīcības plāns, ko darīt

Pastiprinātā roku mazgāšana un dezinfekcijas līdzekļu lietošana ir nopietns pārbaudījums roku ādai. Kā rokas pasargāt un rūpēties par tām Covid-19 pandēmijas laikā?

Ziepes, biežā mazgāšana un dezinfekciju līdzekļu sausinošā ietekme ir tikai daļa no pārbaudījumiem, kas jāiztur rokām.

FOTO: Shutterstock.com

Ziepes, biežā mazgāšana un dezinfekciju līdzekļu sausinošā ietekme ir tikai daļa no pārbaudījumiem, kas jāiztur rokām.

Roku kopšana ikdienā
Ziepes, biežā mazgāšana un dezinfekciju līdzekļu sausinošā ietekme ir tikai daļa no pārbaudījumiem, kas jāiztur rokām. Roku ādu pašlaik negatīvi ietekmē arī pavasarim raksturīgie vējainie laikapstākļi ārā un arī sausais apkures sezonas gaiss iekštelpās. Turklāt, arī veicot mājas darbus, mūsu roku āda saskaras ar visdažādākajiem izaicinājumiem.


Lai šajā laikā pienācīgi rūpētos par roku ādu, ir pareizi jāizvēlas roku krēms un ieteicams veikt pīlingu. Tas nolobīs ādas atmirušās šūnas, līdz ar to krēms iedarbosies daudz efektīvāk. Pēc pīlinga var uzklāt arī roku masku vai biezāku krēma kārtu un pagaidīt 10-15 minūtes, atliekas iemasēt ādā vai noņemt ar salveti. 

Vēl viena būtiska ikdienas roku kopšanas nianse ir cimdi! Neaizmirsti tos! Ik reizi, kad negribas vilkt cimdus un domā: “Te pavisam netālu, ātri aizskriešu, un viss!”, atceries – arī šādi “īsi” brīži ietekmē roku ādu! 

Tāpat ļoti būtiski, veicot ikdienas mājas darbus (trauku, grīdu u.c. mazgāšanu), lietot gumijas cimdus, lai pasargātu rokas no sadzīves ķīmijas un ūdens iedarbības.

Roku krēma izvēle
Krēmus rokām, it īpaši ziemas periodā un pavasara sākumā, ieteicams izvēlēties ar tādām sastāvdaļām kā šī sviests, pantenols, glicerīns un urea jeb urīnviela, mandeļu un argana eļļa. Tie palīdzēs mitrināt un pabarot roku ādu un nagus, un padarīs ādu mīkstu un veselīgu. Taču atcerieties – roku krēms iedarbosies vislabāk, ja jūs to lietosiet regulāri!

Roku mazgāšana
Lai nesausinātu roku ādu, speciālisti iesaka rokas mazgāt siltā ūdenī. Attīrīšanai izmantojiet maigas, krēmveida šķidrās ziepes, kas domātas jutīgai ādai. Šāda kopšana palīdzēs nepārsausināt roku ādu.

Kurus par labākajiem krēmiem uzskata iedzīvotāji
Diskusijas par labākajiem roku kopšanas līdzekļiem notiek arī sociālajos tīklos. Par ideāliem krēmiem daudzi atzīst Latvijas produktus - Dobeles uzņēmuma "Seal/Spodrība" ražoto smiltsērkšķu vai arī auzu krēmu vai arī "Madara" roku aizsargbalzamu. Daudz piekritēju ir arī "Body Shop" kaņepju krēmam, visparastākajai kokosriekstu eļļai un citiem līdzekļiem.

Reklāma
Reklāma

Kafijas biezumi un citi palīglīdzekļi
Ir daudz vienkāršu līdzekļu, ko varam izmantot roku ādas kopšanai. Piemēram, kafijas biezumus var izmantot kā maigu eksfoliējošo līdzekli. Ja mājās ir kāda no dabīgām eļļām, sajauciet to ar kafijas biezumiem un maigi pamasējiet roku ādu, kā arī kutikulu zonu. Tādā veidā jūs attīrīsiet roku ādu no atmirušām šūnām un panāksiet ekspresmanikīra efektu. Taču šo procedūru nevajadzētu veikt biežāk kā reizi nedēļā! 

Var veikt arī roku vanniņas, taču jāņem vērā, ka daudzi augu novārījumi mēdz iekrāsot nagus, kas savukārt sievietēm ne īpaši patīk. Meklējot ātru padomu šīs problēmas risināšanai internetā, atrodami daudzi ieteikumi par citrona sulas vai citronskābes lietošanu. Taču tas nav labākais risinājums! Šie produkti var sausināt roku ādu!

Ja mājās ir kāda no dabīgām eļļām, sajauciet to ar kafijas biezumiem un maigi pamasējiet roku ādu, kā arī kutikulu zonu. Tādā veidā jūs attīrīsiet roku ādu no atmirušām šūnām un panāksiet ekspresmanikīra efektu. 

Mūsdienās ir pieejams tik daudz produktu roku kopšanai, kas to veic daudz efektīvāk, – gan maskas, gan cimdu veida maskas, gan roku krēmi, kuri izveido neredzamo cimdiņu uz rokas un pasargā ādu no 5 līdz 10 mazgāšanas reizēm. Ir arī tādi līdzekļi, kas izveido neredzamu barjeru un nomierina, dziedē sakairinātu ādu. Šajos produktos ir īpašs sastāvs un arī atšķirīgs molekulu lielums, tāpēc tie ir efektīvāki. 

Tāpat ļoti bieži tiek izmantotas sāls vanniņas nagu stiprināšanai, taču, lai panāku vēlamo efektu, tās ir jāveic regulāri, vismaz trīs nedēļas pēc kārtas un nelietot nagu lakas! Diemžēl bieži vien apņēmība izzūd jau pēc pāris dienām. Ja zināt, ka nevarēsiet regulāri procedūru atkārtot, labāk izvēlēties citus produktu, kas palīdzēs atrisināt problēmu, taupot jūsu laiku.

Svarīgās aminoskābes
Visas ādas skaistumam, arī roku ādai, ir ļoti svarīgi dzert ūdeni, kā arī ēst sabalansēti! Ļoti bieži no uztura tiek izslēgtas vērtīgas taukskābes, kuras ir ļoti nepieciešamas mūsu ādai un matiem. Speciālisti aicina lietot ne tikai zivju eļļu, bet arī naktssveces vai gurķeņu eļļu. Šīs vērtīgās taukskābes būs jūsu skaistuma noslēpums! Tās jālieto vismaz trīs mēnešus. Atcerieties arī par aminoskābēm uzturā, lietojiet mazāk baltā cukura un vairāk dārzeņu!

 

Avots: Jauns.lv