Sociālo tīklu konta foto un ko tie atklāj par tā īpašnieku

Ja esi reģistrējies sociālajos tīklos, tad tā jau ir kļuvusi par neatņemamu dzīves sastāvdaļu. Psihologi pēta un analizē, ko par konta īpašnieku atklāt saturs, kādu viņš atspoguļo savā profilā. Profila foto, bildes, aktualitātes pastāsta to, par ko pats cilvēks par nenojauš.  

Vienas vienīgas ballītes dažreiz nozīmē, ka cilvēks patiesībā ir vientuļš

FOTO: Shutterstock.com

Vienas vienīgas ballītes dažreiz nozīmē, ka cilvēks patiesībā ir vientuļš

Selfiji vai jebkura cita veida pašportreti
Cilvēkam piemīt pārspīlēti liela vajadzība pēc citu atzinības un novērtējuma. Ieciklēšanās uz sevi, savām vēlmēm un savu unikālo personību. Paštīksmināšanās un tendence uz egocentrismu.


Ēdienu fotogrāfijas
Ja runa nav par profesionāļu -pavāru vai kulinārijas blogeru profiliem, tad vidusmēra sociālā tīkla konta īpašnieka tendences fotografēt un izlikt apskatei un novērtēšanai  ēdienu dārgos restorānos var norādīt uz vēlmi iegūst sekotāju sociālo atzinību.  Ja profila īpašniece ir mājsaimniece vai jaunā māmiņa, tad pašas gatavota ēdiena publiskošana ir viens no veidiem parādīt, ka saimniekošana mājās nav nemaz tik vienmuļa. “Re, kā man sanāk!”. Virtuvē ir ne mazāk aizraujoša dzīve kā ceļojumos, konferencēs un festivālos. 


Pāru foto
Publiski apskatāmi pāru foto ir kā apliecinājums, ka jūsu attiecības ir labas, stipras un atklājamas publiski. Vai arī veids, kā pateikt virtuālajai pasaulei, ka esi mīlestības, rūpju vērts. Tevi ir atraduši un mīl. Tu neesi vientuļš.  Ja profilā ir tikai tādas bildes un to ir daudz, tad vismaz sev var pajautāt, kāpēc tev šāds apliecinājums ir vajadzīgs? Kam tu kaut ko gribi pierādīt? Varbūt tas ir veids, kā pierādīt savam bijušajam partnerim, ka tev viss ir kārtībā? Varbūt padižoties draudzeņu acīs?


Draugu kompānija 
Psihologi saka tā – ja tavā profilā ir daudz jautru ballīšu bildes lielās kompānijās, kas apliecina, cik daudzveidīga un krāšņa ir tava sabiedriskā dzīve, tad, ļoti iespējams, ka tas liecina par pretējo - tu esi vientuļš cilvēks. Tas var liecināt arī par iekšējo tukšumu.  Ja bildējies ar zināmiem cilvēkiem, tad tas var būt veids, kā iegūt apkārtējo atzinību un popularitāti. Pacelt savu pašapziņu, būt daļa no “populāro cilvēku pasaules”. 


Fotogrāfijas ar bērnu bildēm 
Ja profila bildē ir tava bērnība laiku bilde, tad tas var liecināt par nogurumu no pieaugušo dzīves grūtībām un atbildības. Tās ir zemapziņas vēlmes atgriezties bezrūpīgajā bērnībā, cerībā, ka kāds cits parūpēsies par ikdienas atbildības nastu.  Ja profilā ir daudz bilžu ar paša bērniem, tad signāls ir cits “Bērni ir mans lielākais sasniegums dzīvē”. 

Reklāma
Reklāma


Dzīvnieku foto un profila bildes ar dzīvniekiem
Profesionāla dabas fotogrāfa profilā paša fotografētas dabas bildes liecina par profesionālajām prioritātēm. Ja plēsīga tīģera vai skarba vilka fotogrāfija ir ielikta profilā vīrietim vai sievietei, kuru profesionālā darbība nav saistīti šādu jomu, tad tā ir vēlme parādīt sevi labāku, savādāku, drosmīgāku, graciozāku,vīrišķīgāku... nekā ir patiesībā. Meiteņu un jaunu sieviešu saliktas kaķēnu un zaķēnu bildes saistās ar profila īpašnieces infantilismu vai sentimentalitāti.


Dabas foto
Dabas foto ir kā zīme, ka caurmērā es apmierināts ar dzīvi. Var atļauties baudīt dabas mieru un klusumu. Vai arī tieši pretēji – pārguris no  trakā skrējiena un ir ļoti vajadzīgs miegs un klusums. 


Foto bez fotošopa apstrādes un no ikdienas gaitām
Beidzot reāls, ar sevi un savu dzīvi apmierināts cilvēks, kas pieņem sevi tādu, kāds nu viņš ir. Interesanti, ka tieši tādu pašu iespaidu rada cilvēki, kas gadiem nemaina profila bildi. Stabili dzīves uzskati, pašvērtējums un morālais briedums. Neviena priekšā nav jāzīmējas un nekas nav jāpierāda.  Sociālos tīklus šie cilvēki izmanto darba vai saziņas vajadzībām. Normālie cilvēki!


Fotogrāfijas no ceļojumiem
Ceļojumu fotogrāfijas var būt gan kā statusa apliecinājums, lai parādītu, ka vari to atļauties , gan arī emocionāls pierādījums un atmiņu fiksēšana par kaut ko svarīgu konta īpašnieka dzīve – beidzot sasniegt un ieraudzīt to, par ko ir sapņots un domāts jau sen. Sapņi piepildās!


Foto greznu luksusa priekšmetu fonā
Iedomātās dzīves un  gribēto, bet nesasniegto, mērķu attēlojums. Pateikt citiem, ka mana dzīve ir izdevusies, ja vien auto un jahta ir tavs īpašums. 

Saistītie raksti