Fazer atsakās no sprostos turētu vistu olām

Fazer ir pieņēmis lēmumu Ziemeļvalstīs un Baltijas valstīs pakāpeniski pāriet tikai uz brīvās turēšanas apstākļos audzētu vistu olu izmantošanu visās savās ražošanas struktūrvienībās. Šī pāreja noslēgsies 2024. gadā.

Publicitātes foto

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto

Fazer ir pieņēmis lēmumu izmantot brīvās turēšanas apstākļos audzētu vistu olu izmantošanu. Tā ir daļa no uzņēmuma stratēģiskā mērķa un globālās korporatīvās atbildības programmas, kas skar arī dzīvnieku labturību. Šis lēmums attieksies uz visiem Fazer grupas uzņēmumiem un darbības valstīm, vispirms fokusējoties uz šīs politikas ieviešanu Baltijas valstīs un Ziemeļvalstīs, savukārt Krievijas tirgum precīzs reformu ieviešanas plāns tiks izstrādāts šī gada laikā.
 

“Fazer kā liels, sociāli atbildīgs un starptautisks uzņēmums rāda piemēru, veido jaunus kvalitātes un atbildības standartus pārtikas ražošanā. Tikai ārpus sprostiem turētu vistu olu izmantošana ražošanā ir ambiciozs mērķis, šajā jomā būsim vieni no pirmajiem Latvijā un pārējās Baltijas valstīs,” komentē Fazer maiznīcu Baltijā komunikācijas direktore Baiba Gulbe. 
 

Ārpus sprostiem turētu vistu olu izmantošanas mērķi un termiņi Baltijā un Ziemeļvalstīs:  
 

  • 2020 Ārpus sprostiem dētu olu īpatsvars ražošanā ir vismaz 30%. 
  • 2022 Ārpus sprostiem dētu olu īpatsvars ražošanā ir vismaz 70%.
  • 2024 Ārpus sprostiem dētu olu īpatsvars ražošanā ir 100%.
     

Fazer jau ir laba pieredze gan ar bioloģisko, gan ārpus sprostiem turēto vistu olu izmantošanu Fazer Food Services1 struktūrā Ziemeļvalstīs -  Dānijā uzņēmums ir izmantojis tikai bioloģiski sertificētas olas kopš 2018. gada sākuma. Zviedrijā visas Fazer Food Services ražošanā izmantotās olas nāk no vistām, kas nav turētas būros, un 38% no tām ir arī bioloģiskas. Fazer Food Services Somijā ir pieņēmusi lēmumu 2019. gadā panākt, ka 40% no kopējā olu apjoma ir nākušas no ārpus sprostiem turētām vistām.
 

“Mums bija svarīgi ieklausīties patērētāju domās, mūsu piegādātāju viedoklī, dzīvnieku aizstāvības organizācijās un ražotāju organizācijās. Tas tikai apstiprināja mūsu pieņemtā lēmuma pareizību,” uzsver Fazer grupas ilgtspējas direktore saka Nina Elomā.  

 

Par Fazer 

Reklāma
Reklāma

Fazer ir starptautisks ģimenes uzņēmums, kas specializējas maizes, saldumu un cepumu ražošanā, kā arī ēdināšanas pakalpojumu sniegšanā. Uzņēmums strādā deviņās valstīs, tā produkcija tiek eksportēta uz vairāk nekā 40 valstīm. Fazer misija ir radīt produktus ar vērtību. Jau kopš uzņēmuma dibināšanas 1891. gadā tā panākumu pamatā ir izcila produktu un pakalpojumu kvalitāte, spēcīgi zīmoli, kompetenti darbinieki, kā arī atbildīga pieeja it visā, kas tiek darīts. 

 

Fazer Latvija ir viens no maizes tirgus līderiem, kas strādā ar diviem zīmoliem – Fazer un Druva. Maize tiek cepta mūsdienīgā ražotnē Ogrē, kas ir viena no tradīcijām bagātākajām maizes ceptuvēm Latvijā. 2015. gadā Ogrē darbu sāka jauna, mūsdienīga kūku un konditorejas izstrādājumu ražotne. Fazer saldumi, no kuriem Latvijā populārākie ir šokolādes Karl Fazer un Geisha, tiek ražoti Somijā. 2018. gadā Fazer Latvija apgrozījums bija 25,36 milj. eiro. Uzņēmumā strādā vairāk nekā 300 darbinieku, un tas ir lielākais darba devējs Ogrē.