Praktiski padomi, kā ģimenei kopīgi sagatavoties Rimi Bērnu dienas skrējienam

Jau 18. maijā Tet Rīgas maratona ietvaros notiks tradicionālie Rimi Bērnu dienas skrējieni, kas ļaus izbaudīt skriešanas priekus rekordlielam mazo dalībnieku skaitam – sagaidāms, ka šogad dažādās distancēs spēkus izmēģinās līdz pat 13 000 skrējēju. 

Vislabākais kopīgā skriešanā ir iespēja pavadīt laiku kopā un gūt pozitīvu emociju gūzmu. Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Vislabākais kopīgā skriešanā ir iespēja pavadīt laiku kopā un gūt pozitīvu emociju gūzmu. Publicitātes foto.

Dalībnieku vidū arī Rimi Bērnu dienas skrējiena vēstneši Smildziņu ģimene – Inga, Kristaps, Klāvs un Lība. Šogad viņi skrējienam gatavojas Rimi kustības “Labākai dzīvei” ekspertu vadībā – piedalīšanās maratonā prasa labu fizisko sagatavotību, tāpēc ar ieteikumiem, ko un kā darīt, lai uzlabotu sportiskos rezultātus, palīgā nāk sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina un fitnesa treneris Kārlis Birmanis.


Anchor Rimi Bērnu dienas vēstneši atzīst – vislabākais kopīgā skriešanā ir iespēja pavadīt laiku kopā un gūt pozitīvu emociju gūzmu. “Aicinām arī citas ģimenes aktīvi iesaistīties, pavadot laiku kopā ar saviem mīļākajiem cilvēkiem, kopīgi sportojot un sasniedzot lieliskus rezultātus!” aicina Smildziņi. Taču kā pareizi gatavoties skrējienam un ko ēst, lai sasniegtu labus rezultātus? “Ticu, ka šie jautājumi ir aktuāli daudzām ģimenēm, tādēļ arī savos sociālo tīklu profilos dalīsimies ar savu pieredzi un ekspertu ieteikumiem,” sola Smildziņu ģimenes mamma Inga.

 

Pie starta līnijas
“Katru skrējienu sāc ar iesildīšanos, lai tu būtu gatavs skriešanai, un pabeidz ar “atsildīšanos”, lai ķermeni nomierinātu un atslābinātu saspringtos muskuļus,” pirmo treniņu noteikumu atgādina Kārlis Birmanis. Viņa ieteikumi – skriet iespējami regulāri, pirmajās reizēs īsāku laika periodu, un uzturēt
labu skriešanas tempu. “Labs skriešanas temps ir tad, ja skrējiena laikā vari sarunāties,” skaidro Kārlis.

 

Lai mazajam sportistam pietiktu spēka, stundu pirms treniņa noderēs neliela uzkoda: grauzdēta maize ar ievārījumu vai kāds auglis, piemēram, banāns

Savukārt Olga Ļubina iesaka: “Lai mazajam sportistam pietiktu spēka, stundu pirms treniņa noderēs neliela uzkoda: grauzdēta maize ar ievārījumu vai kāds auglis, piemēram, banāns.”


“Viens no mūsu ģimenes rituāliem, lai uzlādētos un iegūtu nepieciešamo enerģiju, ir kopīga smūtiju gatavošana no “Labākai dzīvei” produktiem,” atklāj Inga Smildziņa. “Labs ēdiens mums dod spēku visai dienai, kā arī atjauno pēc treniņiem.”

Reklāma
Reklāma


Iemīļotie produkti – veselīgās versijās
“Uzturs sportiskos rezultātus var gan uzlabot, gan pasliktināt. Īpaši tas jāņem vērā, domājot par mazajiem sportistiem, kuriem līdzās sportošanai ir vēl viens svarīgs uzdevums – augt un attīstīties. Gatavojot mazo sportistu maratonam, bērna ēdienreizēm jābūt regulārām un laikam starp maltītēm nevajadzētu pārsniegt četras stundas. Tas ir būtiski, lai organisms nesāktu izmantot uzkrātās rezerves un spētu pilnvērtīgi atjaunoties pēc fiziskas slodzes,” uzsver Olga Ļubina. Eksperte norāda: “Uzturam jābūt sabalansētam. Tas nozīmē, ka ar ēdienu bērnam jāuzņem visas nepieciešamās uzturvielas – tauki, ogļhidrāti un olbaltumvielas.”


“Bērni mēdz būt izvēlīgi, kad runa ir par ēdienu, tāpēc vecākiem jārunā ar mazo un jāskaidro, ka pilnvērtīgs un sabalansēts uzturs palīdzēs sasniegt vēlamos rezultātus,” pauž Olga Ļubina un iesaka izvēlēties bērna iecienīto produktu veselīgākās versijas. Ja mazajam sportistam garšo makaroni, uzturu var dažādot, izvēloties, piemēram, pilngraudu makaronus. “Gatavojot ēdienu, izmantojiet ne tikai augstākā labuma kviešu miltus, bet arī pilngraudu kviešu, auzu, turku zirņu un kvinojas miltus. Pievienojiet makaroniem vai citiem graudaugiem gaļu, zivis, sieru, biezpienu, olas vai pupiņas, lai bērns uzņemtu olbaltumvielas – respektīvi, tās uzturvielas, kas nodrošina bērna augšanu un attīstību. Ja bērns nelabprāt ēd šos produktus, bet aizraujas ar sportu, skaidrojiet, ka tas ir ļoti svarīgi labu rezultātu sasniegšanai,” aicina uztura speciāliste. Gardāka šķitīs arī maltīte, kas būs pagatavota mājās, bērnam pašam iesaistoties šajā procesā.

 

Tāpat kā lielajiem, arī mazajiem jālieto šķidrums!
Gatavojoties maratonam vai vienkārši trenējoties, jāpievērš uzmanība arī uzņemtā šķidruma daudzumam, lielāko akcentu liekot uz ūdens dzeršanu. “Ja treniņš ilgst vairāk nekā 45-60 minūtes, varat dzert arī nedaudz saldinātu ūdeni ar elektrolītiem – nātriju un kāliju, lai atjaunotu treniņu laikā ar sviedriem zaudēto elektrolītu balansu,” rekomendē Olga Ļubina. Savukārt pēc treniņa atjaunot zaudētos elektrolītus un uzņemt olbaltumvielas, kas palīdzēs atjaunoties muskuļiem, palīdzēs glāze piena vai kefīra.


Ikgadējā Rimi Bērnu diena tuvojas straujiem soļiem. Daudzi mazie skrējēji aktīvi gatavojas lielajam startam un skrien kopā ar ģimeni, lai 18. maijā izbaudītu skriešanas priekus 4,2 km garajā Ģimeņu skrējienā, šķēršļu trasītē pašiem mazākajiem, kā arī 200 m un 400 m skriešanas trasēs un 60 m garajā distancē, kur pirmo reizi tiks noskaidroti sprinta karaļi un karalienes.