Kad mazulim jāsāk rāpot?

Pret mazuļa attīstību pirmajā gadā vecāki mēdz izturēties visai tramīgi - vai bērns sāk rāpot 7 vai 8 mēnešu vecumā, mammai un tētim var šķist liela atšķirība. Turpretī vēlāk fiziskajai attīstībai tik liela nozīme netiek piešķirta, piemēram, vairs nav tik būtiski, vai bērns iemācās braukt ar velosipēdu piecos vai sešos gados.

Rāpošana bērna attīstības procesā ir ļoti būtiska, jo stiprina mugurkaula taisno asi

FOTO: Shutterstock.com

Rāpošana bērna attīstības procesā ir ļoti būtiska, jo stiprina mugurkaula taisno asi

Un tātad – kad bērnam būtu jāsāk rāpot?

Ikviena bērna attīstība norit pakāpeniski, un tā ir atkarīga no dažādiem faktoriem – bērna piedzimšanas laika, dzemdību gaitas, mazuļa vispārējā veselības stāvokļa. Normāli noritošā attīstības procesā viņš vispirms mācās koordinēt acu skatu, tad pamazām saprot, ka viņam ir plaukstas, kuras mācās atvērt un savilkt dūrītēs. Mazliet vēlāk bērns, guļot uz muguras, apgūst spēju pārnest savu svaru no vienas puses uz otru, un pārvelt savu galvu un ķermeni uz sāniem, turklāt uz sāniem iemācās noturēt arī līdzsvaru. Tad iemācās noturēt galviņu. Pamazām sāk veidoties kakla daļas izliekums jeb tā saucamā kakla lordoze. 


Nākamā prasme, ko bērns parasti apgūst, ir velties no muguras uz vēdera un atpakaļ. Turklāt to būtu jāiemācās darīt, veļoties uz abām pusēm. Šajā posmā bērns daudz balstās uz rociņām, veidojas fizioloģiskais izliekums krūšu daļā. Lai šis izliekums nostiprinātos, bērnam nepieciešams izdzīvot rāpošanas periodu, kam seko prasme apsēsties. Rāpošana bērna attīstības procesā ir ļoti būtiska, jo stiprina mugurkaula taisno asi. Un tikai no četrrāpus pozīcijas bērnam būtu iemācās pāriet uz stāvus pozīciju.

 

Fizioterapeiti vecākiem atgādina, ka ikvienam mazulim svarīgi piedzīvot visus izliekumu veidošanās etapus, jo tie lielā mērā noteiks, kāda nākotnē būs stāja.

 

Nesteigties ar bērna stimulēšanu

Fizioterapeiti vecākiem atgādina, ka ikvienam mazulim svarīgi piedzīvot visus izliekumu veidošanās etapus, jo tie lielā mērā noteiks, kāda nākotnē būs stāja. Ja stāja ir nepareiza, laika gaitā veidojas nobīde mugurkaulā, radot diskomfortu un sāpes, kas kādā brīdī var būt risināmas vairs tikai ar operācijas palīdzību. Ja stāja ir nepareiza, veidojas papildus slodze uz kāju locītavām, kas arī var piedzīvot deformācijas. Tas iemesls, kādēļ nevajadzētu bērnu pārlieku stimulēt un pārlieku veicināt viņa attīstību. Te pieskaitāma sēdināšana spilvenos, turēšana aiz rociņām, staigulīšu izmantošana (staigulīši daudzās pasaules valstīs vispār ir aizliegti!), dancināšana un likšana uz kājām. 

 

Ja bērns sāk rāpot jau sešu mēnešu vecumā, vēlams censties maksimāli paildzināt laiku, pirms mazais sāk celties.

 

Rāpošanas sākums

Reklāma
Reklāma

Vairums mazuļu sāk rāpot 7 - 10 mēnešu vecumā. Ir labi, ja bērniņš rāpo ilgi, tāpēc mudināt viņu celties kājās, izlaižot rāpošanas prasmju attīstību, nevajadzētu. Ja bērns sāk rāpot jau sešu mēnešu vecumā, vēlams censties maksimāli paildzināt laiku, pirms mazais sāk celties.


Ir bērni, kuri tā arī neiemācās rāpot, bet šo posmu pavada šļūcot, veļoties vai lienot. Bet ir svarīgi bērnam iemācīt pareizo rāpošanas taktiku, jo tādā veidā mugurkaula centrālā ass nostiprinās pareizi. Arī tikai pievelkoties, veļoties veidojas ne īpaši pareizi izliekumi. Un nākotnē tas var atsaukties kā sāpoša mugura. Kad mazais sāk rāpot, ir svarīgi, lai viņš nodarbinātu abas ķermeņa puses, lai abas rokas un kājas kustētos simetriski.

 

Vecākiem jārada vide uz grīdas tāda, lai bērnam tur patiktu dzīvot un nerastos vēlme rausties uz augšu

 

Bērnam piemērota vide

Vecākiem jāatceras, ka katram bērnam attīstības ātrums ir nedaudz atšķirīgs. Ja bērnam nebūs piemērotas vides, kur izrāpoties, viņš, protams, centīsies tikt augstāk pie vecākiem dīvānā vai uz krēsla. Citiem vārdiem sakot, jārada vide uz grīdas tāda, lai bērnam tur patiktu dzīvot un nerastos vēlme rausties uz augšu. 

 

Jautras rotaļas kopā ar savu rāpojošo mazuli

Ir vairākas aizraujošas nodarbes, kuras palīdzēs labi pavadīt laiku uz grīdas kopā ar tikko rāpot sākušo mazuli. Tādējādi viņš kļūs pārliecinātāks par jauno ķermeņa pozu četrrāpus, un arī jums šīs rotaļas sagādās prieku.

  • Tā kā mazuļiem patīk vērot savu atspulgu, novieto bērna priekšā spoguli. Viņš centīsies to aizsniegt un satvert, tad spogulis nedaudz jāattālina, lai mazulis mēģinātu rāpot tam pakaļ.
  • Ņem bumbu un noliec to bērna rokas stiepiena attālumā. Ja rotaļlieta ripos prom, viņš, visticamāk, tai mēģinās sekot. 
  • Varat rādīt bērnam, ka mēģini viņu noķert. Mazulis noteikti centīsies aizbēgt atbilstoši savām tā brīža spējām. 
  • Apsēdies uz grīdas un ripini bumbu mazuļa virzienā un prom no viņa. Tas palīdz viņam iemācīties mainīt rāpošanas virzienu.
  • Uz grīdas var veidot nelielas šķēršļu joslas no sarullētiem dvieļiem vai nelieliem spilventiņiem. 

Saistītie raksti