Kam obligāti jābūt mājas aptieciņā, ja jums ir mazulis

Mazulim ienākot ģimenē, ir svarīgi radīt drošu vidi, tāpēc lieti noder mājas aptieciņa, kurā iekļauti līdzekļi gan neparedzētu traumu novēršanai, gan pirmās palīdzības medikamenti. 

Mājas aptieciņā jābūt līdzekļiem pirmās palīdzības sniegšanai.

FOTO: Shutterstock.com

Mājas aptieciņā jābūt līdzekļiem pirmās palīdzības sniegšanai.

Ģimenes ārste Gita Gaņģe dalās ieteikumos, kā vislabāk sagatavot mājas aptieciņu, ja mājās ir bērns.  
 

Kāpēc nepieciešama mājas aptieciņa?
Nodrošināties ar nekaitīgiem līdzekļiem sāpju, sasitumu vai citu traumu novēršanai ir svarīgi, lai steidzamos gadījumos, kad ārsta konsultācija nav pieejama, būtu iespēja reaģēt un bērnam savlaicīgi palīdzēt. Taču, lai izvairītos no nepamatotas zāļu lietošanas, noteikti jāatceras, ka mājas aptieciņa jānovieto bērnam neaizsniedzamā vietā. 


Kam jābūt mājas aptieciņā?
Ģimenes ārste Gita Gaņģe iesaka vecākiem jau savlaicīgi noskaidrot viņu bērnam nepieciešamās zāļu devas. Gadījumā, ja ģimenes ārsts nav norādījis citādi, zīdainim jādod viena ceturtā daļa no pieaugušo zāļu devas, bērniem līdz 11 gadu vecumam – puse no pieaugušo zāļu devas, bet bērniem, kas vecāki par 11 gadiem, drīkst dot pieaugušo devu.

Uzskaitot zāles, kuras ir vērts turēt mājas aptieciņā, Gita Gaņģe norāda, ka drudža, temperatūras, iekaisuma un alerģiju novēršanai noteikti noderēs analgīns un suprastīns. Tomēr jāņem vērā, ka vēdera sāpju novēršanai zīdainim – tāpat kā pieaugušajiem  –  nedrīkst dot pretsāpju līdzekļus, jo tie var nomākt akūta apendicīta simptomus.

 

Gadījumā, ja ģimenes ārsts nav norādījis citādi, zīdainim jādod viena ceturtā daļa no pieaugušo zāļu devas, bērniem līdz 11 gadu vecumam – puse no pieaugušo zāļu devas, bet bērniem, kas vecāki par 11 gadiem, drīkst dot pieaugušo devu.

Reklāma
Reklāma

 

Tāpat arī aptieciņā nepieciešams turēt medicīnisko ogli, kas palīdzēs saindēšanās, vemšanas, un arī temperatūras gadījumā. Jāņem vērā, ka medicīnisko ogli zīdainim drīkst dot tikai sasmalcinātā veidā. Caurejas gadījumā noderīgs ir arī smecta pulveris bērniem un kumelīšu tēja. Savukārt brūču un izsitumu gadījumā, kā arī, lai novērstu vējbaku un kukaiņu kodumu sekas, vērtīgi ir mājās turēt briljantzaļo šķīdumu, kas veicina pareizu brūču dzīšanas procesu un pasargā no rētošanās.

Ja nepieciešams aprūpēt asiņojošu brūci, ieteicams izmantot ūdeņraža pārskābi, lai izvairītos no iekaisuma veidošanās. Slimību, vēdersāpju un sasitumu gadījumā ģimenes ārste iesaka smērēt arī arnikas eļļu, kas atveseļošanās procesu padara ātrāku, tomēr jāatceras, ka uz brūcēm to smērēt nedrīkst.