Kas būtu jāzina pirms bērna matrača iegādes

Mundrums, labs garastāvoklis, enerģija - šie ir tikai daži no kvalitatīva miega faktoriem, tāpēc tiem, kas bez īpašas piepūles vēlas būt enerģiski, būtu jāzina, kā savu miegu padarīt efektīvāku. Lai gan laba un kvalitatīva miega efektu izmērīt nevar, reti kurš par to šaubās – ja lielisks miegs jums nesniegs maģiskas spējas nogāzt kalnus, tad sniegs vairāk spēka, lai tajos vismaz sāktu kāpt.

Bērnu matrači – tā ir investīcija miega kvalitātē, vismaz piecu gadu garumā.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Bērnu matrači – tā ir investīcija miega kvalitātē, vismaz piecu gadu garumā.

Viens no svarīgākajiem laba miega faktoriem ir kvalitatīvs matracis. Jauna matrača izvēle var būt grūts uzdevums, īpaši, ja tas paredzēts bērnam. No kā būtu jāsāk, ja izvēlaties matraci bērnam, kam jāpievērš uzmanība un kā nodrošināt mierīgu un kvalitatīvu mazo miegu?


Matrača izmērs, biezums un materiāls
Atkarībā no vecuma un gultiņas izmēra, bērnu matrači ir mazāki - domāti bērniem līdz 4-5 gadiem - un lielāki – bērniem līdz 10-12 gadiem. Tāpēc pirms jauna matrača iegādes, jāsaprot, ka bērnu matrači – tā ir investīcija miega kvalitātē, vismaz piecu gadu garumā. Ļoti svarīgi ir laicīgi novērot bērna mainīgās vajadzības un ķermeņa izmaiņas, tāpēc atbilstoši reaģējot, varam sniegt ne tikai efektīvu atpūtu, bet nodrošināt atbilstošu ķermeņa attīstības procesu. 

Viens no svarīgākajiem laba miega faktoriem ir kvalitatīvs matracis. Jauna matrača izvēle var būt grūts uzdevums, īpaši, ja tas paredzēts bērnam. 

Bērnu matrači, tāpat kā pieaugušo, var būt ar atsperēm, lateksa, putu poliuretāna, slāņaini vai dabiski. Atsperu matrači ir lētāki, nodrošina labu gaisa caurlaidību un sniedz atbalstu, tomēr būtu jāizvēlas kvalitatīvas atsperu tehnoloģijas, savukārt pašu matraci - nedaudz augstāku. Zemas atsperes izveidos mīkstāka matrača efektu, savukārt augstākas - cietāka. 
Putu poliuretāna matrači ir izgatavoti izmantojot memory foam tehnoloģiju un blīvu, lēni iegrimstošu un lēni formu atgūstošu, viskoelastīgu materiālu. Šie matrači ļoti labi reaģē uz ķermeņa temperatūru un ideāli piemērojas pie ķermeņa formām, palīdz samazināt miega laikā kustību radītās vibrācijas. Ja bērns guļ nemierīgi, bieži pamostas, varbūt tieši šāds matracis var palīdzēt atrisināt problēmu. 
Lateksa putu matrači nodrošina labu gaisa caurlaidību un ļauj ādai elpot. Šāds matracis būs ideāls bērniem, kam patīk gulēt vēsumā vai ir ar noslieci uz svīšanu, vai ir vajadzīga atbilstošas ķermeņa temperatūras saglabāšana. Dabiski bērnu matrači no vilnas, kokvilnas vai dabiska lateksa bieži vien iezīmējas ar antibakteriālām īpašībām, tajos neieviešas sēnītes, ir lieliska gaisa cirkulācija un mituma iztvaicēšana.
Matrača cietības faktors 

Mazuļiem līdz 6 mēnešiem ieteicami cietāki matrači. Tie palīdz saglabāt pareizu galvas un mugurkaula pozīciju miega laikā, palīdz pacelt galvu guļot uz vēdera.

Reklāma
Reklāma

Mazuļiem līdz 6 mēnešiem ieteicami cietāki matrači. Tie palīdz saglabāt pareizu galvas un mugurkaula pozīciju miega laikā, palīdz pacelt galvu guļot uz vēdera, nodrošina pareizu atbalstu kauliem un muskuļiem, kas vēl tikai formējas. Daži bērnu matrači ir ar speciālu masāžas virsslāni, kad stimulē asinsriti. 
Bērnam augot un mainoties vajadzībām, kā arī miega ieradumiem, cietu matraci var nomainīt mīkstāks matracis ar dažādām mīkstuma zonām, kad ļaus vienmērīgi sadalīt svaru un atslābināt dienas laikā nodarbinātos muskuļus. Iespējams izvēlēties divpusēju matraci, kura viena puse ir mīkstāka, bet otra – cietāka. Investējot šādā matracī, ietaupīsiet laiku un naudu, mainoties mazā miega ieradumiem. 


Gaisa caurlaidība un tā priekšrocības
Bērnu matračiem ir jābūt gaisa caurlaidīgiem, kā arī labi jāuzsūc mitrums. Šāds matracis ļaus ādai elpot, neizveidos labvēlīgu mikroklimatu baktērijām, pelējumam vai sēnītēm, ļaus nodrošināt atbilstošu ķermeņa temperatūru miega laikā. Slikta gaisa caurlaidība pievilinās putekļus, matracis kļūs par ideālu vieta putekļu ērcītēm, kas var izraisīt alerģiskas reakcijas. Ja bērnam ir astma vai citas alerģijas, elpošanas ceļu problēmas, ļoti svarīgs ir matrača materiāls. Jāpārliecinās, lai tas ir gaisa caurlaidīgs un neizraisa alerģijas. Kvalitatīvi matrači tiek ražoti, izmantojot modernākās tehnoloģijas, tāpēc tiem ir antibakteriāli slāņi, kas nodrošina mierīgu mazā miegu visas nakts garumā. 

Kvalitatīvs un mierīgs miegs ir svarīgs faktors bērnu fiziskajā un emocionālajā attīstībā. Nakts laikā bērni ne tikai atpūšas, bet arī aug.


Matrača pārvalks un kopšana
Bērnu matrači, tāpat kā pieaugušo, nereti ir ar noņemamiem pārvalkiem, kuru kopšana nesagādā problēmas un tos ērti var mazgāt. Pārvalkam ir jābūt no mīksta, viegla auduma, kas kalpos ilgi un ir gaisa caurlaidīgs, kā arī uzsūc mitrumu. Pārvalki ar sastāvā esošiem dabiskiem materiāliem, piemēram, linu vai kokvilnu, iezīmējas ar antibakteriālām īpašībām un tos var mazgāt līdz 60 grādu augstā temperatūrā. Šādi tiek nodrošināta tīrība un optimāla higiēna. Svarīgi ir tas, kāda ir pārvalka aizdare un papildus slānis, kas nodrošinātu minimālu slīdēšanu, jo tas atvieglo pārvalka uzvilkšanu un noņemšanu no matrača, kā arī neļauj no tā noslīdēt citiem materiāliem, kas var traucēt bērna miegam. Kvalitatīvs pārvalks palīdzēs pasargāt arī pašu matraci un pagarinās tā kalpošanas laiku.
Kvalitatīvs un mierīgs miegs ir svarīgs faktors bērnu fiziskajā un emocionālajā attīstībā. Nakts laikā bērni ne tikai atpūšas, bet arī aug, mainoties bērna svaram un augumam, jānodrošina, lai matracis spētu pielāgoties un izveidotu piemērotu atbalstu ķermenim. Piemērots matracis nodrošinās pareizu mugurkaula pozīciju, palīdzēs attīstīties muskuļiem un formēs stāju, atslābinās saspringtos kakla, mugurkaula un jostas vietas muskuļus. Matracis var uzlabot asinsriti, regulēt ķermeņa temperatūru. Izvēloties matraci alerģiskiem bērniem vai bērniem ar astmu, jāpievērš uzmanība tam, kādi materiāli ir matrača sastāvā, jārūpējas par matrača tīrību un higiēnu, rūpēties par matrača pārvalku. Atbilstošs matracis palīdzēs jūsu bērniem ne tikai izgulēties, bet arī augt veselākiem.