Atklāj sudraba muzeju Rīgā un aicina iepazīt smalkas sudraba kompozīcijas

Piektdien, 22. martā Rīgā vērs durvis Dzīvā sudraba muzejs, kas atradīsies Vecrīgā, Jēkaba ielā 3/5, kas ir tikai pāris soļu attālumā no Doma laukuma virzienā uz Saeimu. Muzeja ekspozīciju ir mākslinieka Oļega Auzera veidotās skulpturālās kompozīcijas no sudraba. Līdz ar sudraba muzeja atvēršanas svētkiem, sestdien, 23. martā ikviens var apmeklēt muzeju bez ieejas maksas.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Dzīvā sudraba muzejs

Muzeja dibinātāja Oļega Auzera mākslas darbi, kas veidoti no sudraba, tapuši vairāk nekā 30 daiļrades gados, smeļoties iedvesmu no dabas norisēm, kā arī pasaules notikumiem, kas raisījuši dziļas pārdomas par nākotni. Katram mākslas darbam ir savs unikālais stāsts, ko meistars izveidojis smalkā sudraba skulptūrā. Var teikt, ka tie ir kā pasaules elpa sudrabā: “Neviens nevar būt labāks skolotājs kā apkārtējā vide, jo tur ir viss – gan krāsu salikums un toņi, gan kompozīcija un gan proporcijas,” saka Oļegs Auzers.

 

Populārākie darbi ir lielas vāzes ar smalkām detaļām, kur var atrast dažādus tēlus, smalkumus, ka pirmajā mirklī pat liekas neticami, ka šis darbs veidots no sudraba. Turklāt tās ir lielākas par ierasti redzētajiem juveliermākslas darbiem – šeit saplūst kopā smalkais juveliera pieskāriens un tēlnieka skulpturālais lielums. 

 

Ikvienam muzeja apmeklētājam būs iespēja ne tikai apskatīt sudraba darbu ekspozīciju, bet arī uzklausīt gida stāstījumu par katru no darbiem, ideju, ko autors ar tiem vēlējies nodot skatītājiem. Tiem, kuri vēlēsies, būs iespēja arī uzklausīt izglītojošu lekciju par sudraba nozīmi veselības stiprināšanā. 

 

Uz vietas Dzīvā sudraba muzejā atradīsies arī juvelierdarbnīca, kur apmeklētājiem demonstrēs rotu tapšanas procesu, kā sudrabs, mainot temperatūru un fiziski uz to iedarbojoties, maina formu un kļūst par mākslas darbu vai rotu. Lai sudrabs pārvērstos par mākslas darbu, tam nepieciešama cilvēka enerģija, tādēļ arī muzeja nosaukums ir Dzīvā sudraba muzejs.

Jaunajiem pāriem, uzsākot kopīgu dzīves ceļu, būs iespēja izvēlēties īpašu programmu ar sudraba ģimenes koka izveidi.

Reklāma
Reklāma

 

Dzīvā sudraba muzejs strādās no pirmdienas līdz svētdienai no plkst. 10.00 līdz 18.00, pieaugušo ieejas biļetes maksās 10 EUR, bet bērniem līdz 10 gadu vecumam ieeja bez maksas. 

 

Sudraba ceļš no Hanzas pilsētas Rīgas vijas uz Hanzas pilsētu Limbažiem, kur Vecā rātsnama pagrabā 2012. gadā aizsākās Dzīvā sudraba muzeja stāsts. Muzejs jau iemantojis gan Latvijas iedzīvotāju, gan ārvalstu viesu simpātijas, jo tas pārsteidz ar neierasto sudraba darbu formu un izmēru, ar smalkumu un mūsdienīgumu. Līdz ar “Dzīvā Sudraba muzeja” pārcelšanos uz Rīgu, Limbažu Vecajā rātsnamā top ekspozīcija “Sudraba Limbaži”. 
Limbažu Vecajā rātsnamā šobrīd norit aktīvs darbs pie ekspozīcijas “Sudraba Limbaži”. iekārtošanas, bet jau aprīļa sākumā tā gaidīs apmeklētājus, lai izzinātu Limbažu pilsētas vēsturi caur Sudraba stāstiem. Ekspozīcijā būs apskatāmi sudrabkaļa Oļega Auzera un viņa mācekļu veidotie darbi, ar savu krājumu dalīsies arī Limbažu muzejs, pievienojot skatu uz Limbažu saistību ar sudrabu jau vairāku gadsimtu garumā, kad 17. gadsimtā pilsētā jau darbojušies vairāki zeltkaļi (sudrabkaļi). Ekskursijas izziņas daļu papildinās lodēšanas paraugdemonstrējums. Savukārt visi, kuriem būs interese, varēs apgūt un izmēģināt lodēšanas, veidošanas prasmes dažādās meistarklasēs un apmācībās. 

 

Par Dzīvā sudraba muzeju:
Dzīvā sudraba muzejs izveidots 2012. gadā Limbažos, kur darbojies sešus gadus. Muzeju veidojis juvelieris un mākslinieks Oļegs Auzers, izstādot savus savas skulpturālās kompozīcijas, kas tapušas vairāk nekā 40 gadu daiļrades laikā. No 2019. gada marta Dzīvā sudraba muzejs atrodas Rīgā. 

Papildu informācijai:
www.sudrabamuzejs.lv
www.facebook.com/dzivasudrabamuzejs