Kļūdas dēļ vairāk nekā 6000 pensionāru izrādās parādā VID

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) kļūdainas datu apstrādes rezultātā Valsts ieņēmumu dienestam (VID) ir nosūtījusi nepareizus datus par vairāk nekā 6000 pensiju saņēmējiem ieturēto iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN), vēsta laikraksts "Neatkarīgā Rīta Avīze".

 

FOTO: Shutterstock.com

Laikraksts vēsta par gadījumu, kad pirmās grupas invalīds palicis valstij parādā par 2018.gadu 293 eiro. "Tēvs ir pensionārs, nestrādā, jo 2017.gadā nonāca slimnīcā ar insultu. No 2018.gada janvāra viņš atradās slimnīcā, bet aprīlī viņam piešķīra pirmo invaliditātes grupu, piešķīra arī atbilstošos pabalstus kopšanai un transporta pabalstu, ko izmaksā reizi pusgadā. Viņš saņem arī pensiju, bet nekādu citu ienākumu - oficiālu vai neoficiālu - viņam nebija un nav," laikrakstam pastāstīja Natālija.

Pēc diskusijām noskaidrojās, ka VSAA esot iesniegusi VID kļūdainu informāciju par daļu cilvēku, kuriem tiek maksātas pensijas un pabalsti, taču kļūda ir identificēta, un tā tiks izlabota apmēram nedēļas laikā.

Nodokļu parādi esot arī citiem pensionāriem, un tie svārstoties no dažiem centiem līdz pārdesmit eiro. VSAA laikrakstam paskaidroja, ka VSAA kļūdainas datu apstrādes rezultātā VID ir nosūtījusi nepareizus datus par 6098 pensiju saņēmējiem ieturēto IIN. Kļūda radusies tiem pensiju saņēmējiem, kuriem 2018.gadā mainījās pensijas apmērs. Tas attiecas uz pensionāriem, kuri individuāli pārrēķinājuši pensijas, piemēram, pievienojot papildu uzkrāto stāžu.

VSAA kļūdu pēc iespējas ātrāk risināšot, un pašiem iedzīvotājiem uz VSAA nav jānāk. Tiesa, pirmdien VSAA laikrakstam vēl nevarēja pateikt, cik ilgu laiku aizņems labotās informācijas sagatavošana, lai pēc tam nosūtītu atkārtoti VID. Par tālāko procesu jau lemšot VID.

Kā ziņots, pēc pagājušajā gadā īstenotās nodokļu reformas Latvijā tika ieviesta progresivitāte nodokļu politikā.

Reklāma
Reklāma

Ienākumiem līdz 20 004 eiro gadā jeb 1667 eiro mēnesī IIN likme ir 20%, bet tai ienākumu daļai, kas pārsniedz šo summu, IIN likme ir 23%. Piemēram, ja darba ņēmēja bruto alga ir 1690 eiro, tad algas daļai 1667 eiro apmērā piemēro 20% IIN, bet atlikušajai algas daļai 23 eiro apmērā piemēros 23% IIN.

VID 1.martā sāka pieņemt gada ienākumu deklarācijas par 2018.gadu.

 

No portāla Jauns.lv