Urīna nesaturēšana grūtniecības laikā

Sievietes organismā grūtniecības laikā mainās fizioloģiskie procesi, parādās regulārāka nepieciešamība urinēt, turklāt atsevišķos gadījumos var rasties pat nekontrolētas urīna noplūdes. “Biežāka urinēšana grūtniecības laikā ir norma, taču to nevar teikt par nesaturēšanu,” skaidro Zane Jansone, sertificēta fizioterapeite.

Sievietes organismā grūtniecības laikā mainās fizioloģiskie procesi, parādās regulārāka nepieciešamība urinēt, turklāt atsevišķos gadījumos var rasties pat nekontrolētas urīna noplūdes.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Sievietes organismā grūtniecības laikā mainās fizioloģiskie procesi, parādās regulārāka nepieciešamība urinēt, turklāt atsevišķos gadījumos var rasties pat nekontrolētas urīna noplūdes.

Pārmaiņas sievietes ķermenī

Urīna nesaturēšana jeb inkontinence skar katru ceturto sievieti kaut reizi dzīvē, tālab par to nav jākautrējas. Svarīgi ir noskaidrot, kas darāms, lai atrisinātu šo grūtniecības blakusefektu. Lielākoties urīna nesaturēšanas problēmu izraisa dzemdes spiediens uz urīnpūsli un nekontrolētu urīna izdalīšanos fiziskas piepūles laikā, klepojot, šķaudot vai pat smejoties.


“Ja parādījusies problēma ar urīna noplūdi, ieteikums - aktivizēt (sasprindzināt) iegurņa pamatnes muskuļus īsi pirms šķaudīšanas, klepošanas vai citas aktivitātes, kas izraisa nesaturēšanu. Arī, piemēram, pirms noliekšanās, pietupšanās,” stāsta Mammamuntetiem.lv fizioterapeite Zane Jansone.


Urīna nesaturēšanas problēma var saglabāties arī kādu laiku pēc dzemdībām, jo organismam ir nepieciešams laiks, lai tas atgūtu iepriekšējo muskuļu tonusu un nostiprinātu muskulatūru, lai organisms spētu funkcionēt tāpat kā pirms bērniņa ieņemšanas. “Visefektīvāk urīna nesaturēšanu var samazināt pirmajās 12 nedēļās pēc dzemdībām. Tomēr meklēt risinājumu nekad nav par vēlu – noteikti aicinu vērsties pēc palīdzības arī pusgadu, gadu, vai pat 10 gadus pēc dzemdībām,” iesaka sertificēta fizioterapeite Zane Jansone. “Ja nelīdz vingrojumi un fizioterapija, ir arī fizikālās procedūras un ķirurģiski risinājumi. Pēc dzemdībām efektīva ir arī “biofeedback metode”, Latvijā tā ir pieejama.”

 

Urīna nesaturēšanas problēma var saglabāties arī kādu laiku pēc dzemdībām, jo organismam ir nepieciešams laiks, lai tas atgūtu iepriekšējo muskuļu tonusu un nostiprinātu muskulatūru, lai organisms spētu funkcionēt tāpat kā pirms bērniņa ieņemšanas.

 

No noplūdēm var izvairīties ar vingrojumiem

Situācijas uzlabošanai ir vairāki vingrinājumi, kas palīdz stiprināt iegurņa pamatnes muskuļus. Vingrojumi ir jāplāno atbilstoši grūtniecības rādītājiem. Jāizvairās no sporta veidiem, kuros var gūt ķermeņa savainojumus. Sevišķi ieteicami ir vingrojumi muskuļu tonizēšanai un iegurņa pamatnes muskuļu sasprindzināšanai. Slēdzējmuskuļu stiprināšanai vajadzētu vismaz 5 reizes dienā veikt starpenes muskulatūras stiprināšanas vingrinājumus, saspridzinot un atslābinot tos līdz vairākas sekundes, atkārtojot vingrinājumu 10 - 15 reizes. Vingrojumus var izpildīt dažādās pozās - gan sēžot, gan stāvot, gan guļot uz muguras. Pēc dzemdībām vingrojumus var dažādot.


“Grūtniecēm, ja iepriekš šajā jomā nekas nav darīts, ieteiktu sākt ar 2 sekundēm, un tad ilgumu palielināt. Muskuļus nevajadzētu sprindzināt no visa spēka - sākumā mērķis ir vispār sajust muskuļu kontrakciju un relaksāciju. Un tad pakāpeniski palielināt ilgumu un spēku. Šo vingrinājumu var izmēģināt, sēžot uz lielās bumbas - no bumbas var sajust pretspiedienu uz starpeni un tad vieglāk saprast, kura vieta jāsasprindzina. Tātad izelpas laikā starpenes muskuļus sasprindzina, ieelpas laikā atslābina. Pēc tam otrādi,” teic speciāliste. 

 

Situācijas uzlabošanai ir vairāki vingrinājumi, kas palīdz stiprināt iegurņa pamatnes muskuļus. Vingrojumi ir jāplāno atbilstoši grūtniecības rādītājiem. 

Reklāma
Reklāma


Izpildot vingrojumus grūtniecības laikā jāvēro, lai līdzi nesasprindzinās citas ķermeņa daļas - vēdera, dibena, augšstilbu, pat plecu muskuļi. Jāmācās sajust un aktivizēt tikai iegurņa pamatnes muskuļus. Jāseko sev pašai līdzi, lai netiek aizturēta elpa. Ja ir palielināts dzemdes tonuss, tad nevajadzētu sprindzināt, vairāk relaksēties. Fizioterapeite iedrošina par urīna nesaturēšanas problēmu un tās risinājumiem, tai skaitā, par vingrojumiem, runāt ar savu aprūpes speciālistu vai sertificētu fizioterapeitu. 


“Konsultācija pie speciālista var sniegt efektīvāku un ilgstošu rezultātu. Vietā ir paskaidrot, ka iegurņa pamatnes muskuļi pieder pie dziļo muskuļu sistēmas, kas darbojas savstarpēji saskaņoti un reflektori. Tas nozīmē, ka muskuļi darbojas arī bez apzinātas smadzeņu darbības. Ja šajā sistēmā ir disbalanss, tas var atstāt iespaidu uz iegurņa pamatnes muskuļu funkciju, t.sk.urīna saturēšanu vai nesaturēšanu. Tādēļ, izvērtējot iegurņa pamatnes muskuļus, jāvērtē, kā funkcionē arī vēdera dziļais muskulis, muguras dziļie muskuļi, elpošanas diafragma. Šie muskuļi savstarpēji “draudzējas”, sadarbojas, papildina viens otru. Tādēļ, uzlabojot šo muskuļu koordināciju, rezultāts var būt efektīgāks, nekā,, trenējot tikai vienu atsevišķu muskuli.” 

 

Biksīšu ieliktnīši

Izvēlies tādus biksīšu ieliktnīšus, kas paredzēti īpaši urīna nesaturēšanai. Urīna nesaturēšanas gadījumā neviens cits izstrādājums neaizvietos tieši šim mērķim radīto higiēnisko līdzekli, jo tam ir speciāla mitrumu uzsūcoša struktūra un tas neitralizē pat ļoti spēcīgu aromātu.

 

Iekaisumu gadījumā jāvēršas pie ārsta

Ja jūtamas sāpes vai dedzināšanas sajūta urinējot, noteikti jāvēršas pie ģimenes ārsta. Pie ārsta jāvēršas arī, ja jūtama izteikta vēlme urinēt pat tad, ja no urīnpūšļa izdalās tikai pāris pilienu urīna. Šīs varētu būt zīmes, kas liecina par urīnpūšļa iekaisumu. 

 

Pēcdzemdību depresija

Par iemeslu inkontinences progresēšanai var būt arī ieilgusi pēcdzemdību depresija. Depresiju parasti novēro pirmajās divās pēcdzemdību nedēļās un bieži to novērtē kā normālu pārejas stāvokli un pieskaņošanos jaunajai mātes lomai un atbildībai. Ja sieviete tomēr nespēj savas depresīvās izjūtas pārvarēt un tās ilgst vairāk par divām nedēļām, ir jādomā par nopietnāku ārstēšanu. 

Saistītie raksti