Svara atgūšana un pēcdzemdību jostas lietošana pēc dzemdībām

Parasti topošie vecāki grūtniecības laikā apmeklē sagatavošanās kursus, runā ar grūtniecību uzraugošo speciālistu par viņus interesējošiem jautājumiem. Taču vienmēr ir daļa situāciju, kas tomēr norisinās citādāk, nekā varējām iztēloties.

Svara atgūšana un pēcdzemdību jostas lietošana pēc dzemdībām

FOTO: Shutterstock.com

Uz vairākiem intīmiem jautājumiem par pēcdzemdību laiku atbild „Quartus” ārstu prakses ginekoloģe Daiga Baranovska.

 

Jautājums: Esmu apņēmusies pēc mazuļa piedzimšanas ātri ķerties pie pirmsgrūtniecības svara atgūšanas. Vai uzreiz pēc dzemdībām drīkst izmantot speciālo jostu?


Lielo pēcdzemdību vēderu rada izstieptā vēdera dobuma priekšējā siena, āda un muskuļi, kam nepieciešams laiks, lai savilktos. Ir gadījumi, kad jauna sieviete jau trešajā dienā pēc mazuļa piedzimšanas var ielīst drēbēs, kas derējušas pirms grūtniecības, un nemaz nevar pateikt, ka tikai pirms dažām dienām viņai bijušas dzemdības. Bet ir, kad pēcdzemdību vēders savu formu saglabā pat vairākas nedēļas. 

Ja vēders nesamazinās tik ātri, kā sieviete iedomājusies, nereti pirmā rīcība – ķerties pie pēcdzemdību jostas. Taču ar šo palīgierīci jārīkojas prātīgi. Mirklī, kad uzliek jostu, vēdera muskulatūra pārstāj strādāt, un, jostu noņemot, sievietes vēders būs tikpat netrenēts kā brīdī, kad tā tika uzlikta. Ja dažas dienas pēc dzemdībām ir nepieciešams iziet ārpus mājas un sajūtas nav komfortablas, jostu var lietot, bet ilgstoši to darīt nerekomendē. Vēdera muskulatūra savilksies tikai tad, ja to trenēs, tas nozīmē – staigās, sēdēs, celsies, locīsies bez pēcdzemdību jostas. 

 

Mirklī, kad uzliek jostu, vēdera muskulatūra pārstāj strādāt, un, jostu noņemot, sievietes vēders būs tikpat netrenēts kā brīdī, kad tā tika uzlikta.

Reklāma
Reklāma



Dažreiz atšķirīgs stāsts ir par pēcdzemdību periodu pēc ķeizargrieziena operācijas. Tad dažkārt pirmajās dienās, lai brūce mazāk sāpētu, ar jostu to var piefiksēt, līdzīgi kā tas tiek darīts, piemēram, uzliekot elastīgo saiti uz traumētas locītavas. Jebkurā gadījumā pēcdzemdību josta būtu izmantojama pirmajās nedēļās pēc dzemdībām, bet ne ilgāk. Turklāt, ja nepieciešams vēderu nofiksēt, var lietot arī kādu dvieli, lakatu vai lielāku šalli. 

Ieteikums tētim: Vīrietis noteikti jau būs pamanījis, cik izskata izmaiņas sievietei ir jūtīgs temats. Tāpēc nevajag pārspīlēt, apgalvojot, ka sieviete arī šādi izskatās lieliski. Tā vietā labāk piedāvāt palīdzību iepriekšējās figūras atgūšanas plāna izstrādē un īstenošanā. 

 


Kāds ir vidējais laiks, cik mēnešos parasti izdodas atbrīvoties no liekā svara, kas uzkrājies grūtniecības laikā? 


Dzemdību laikā tiek zaudēti līdz desmit kilogrami ķermeņa masas, ko veido bērns, placenta, augļūdeņi, asinis. Klasiski tiek uzskatīts, ka pārējie liekie kilogrami, kas uzņemti grūtniecības laikā, pazudīs pakāpeniski – 4–6 mēnešos –, ja bērnu baro ar krūti. Te gan jāpiebilst, ka ne vienmēr viss notiek kā pēc grāmatas un, uzkāpjot uz svariem, būs minētais svara zudums. Ir sievietes, kam grūtniecība rada nopietnas vielmaiņas izmaiņas, kas pretēji plānotajam ievērojami veicina svara pieaugumu. Tādās reizēs ātrāk vai vēlāk būs nepieciešama ārstu speciālistu – endokrinologa, uztura speciālista, fizioterapeita – konsultācijas un ilgstošs darbs ar sevi. Turklāt uzreiz pēc dzemdībām krūtīs sāk veidoties piens, kas dod zināmu smagumu, jo krūšu piebriešanas intensitāte ir ļoti augsta. Tas, kā pēc dzemdībām mainās ķermeņa masa, ir ļoti individuāli. 

Ieteikums tētim: Jaunā māmiņa ļoti novērtēs, ja bērna tēvs ik pa laikam uzņemsies rūpes par mazuli, lai sievietei būtu laiks sportošanai, masāžas apmeklēšanai, skaistumkopšanas procedūrām vai vienkārši atpūtai vienatnē. Vai arī – ja vīrietis parūpēsies par pilnvērtīga uztura nodrošināšanu māmiņai.