Slimība, no kuras īpaši jāuzmanās suņu īpašniekiem – agresīvā ehinokokoze jeb lenteņu kāpuri cilvēka aknās

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas mediķi ceļ trauksmi – arvien biežāk nākas saskarties ar ehinokokozes gadījumiem, vēsta LTV raidījums “4 studija”.

 

Vai Latviju ir apsēduši parzīti?

FOTO: Shutterstock.com

Vai Latviju ir apsēduši parzīti?

Ehinokoks ir smalks lentenis, kurš cilvēka organismā veido pūšļveidīgus bumbuļus – sakaļķotus veidojumus aknās, kas pilni ar kāpuriem. 

Austrumu slimnīcā šādas operācijas kļuvušas jau regulāras. Reizēm tās notiekot konsultējoties arī ar ārvalstu mediķiem. Ārsti ceļ trauksmi – ir jāiet pārbaudīt sava veselība. 

Mediķi atzīst, ka pacienti slimnīcā nereti nonāk vien tad, kad slimība jau ir ielaista. Esot arī tādi pacienti, kurus vairs nav iespējams izoperēt. 

Raidījumam “4. studija” savu stāstu uzticējis cilvēks, kurš pārcietis 9 stundu garo operāciju. Viņš pat nenojauta, ka ehinokoka perēkļi pārņēmuši jau 60% aknas. “Nekādas fiziskas pazīmes es nejutu. Esmu rīdzinieks, bet tuvi radi dzīvo laukos, tāpēc bieži uz turieni braucu. Radiem ir arī dzīvnieki,” stāsta pacients. 

Viņš atklāj, ka pie ārsta devies, jo uzmetusies jostas roze. “Ārsti diagnozi noteica, bet man nebija iekšēja miera, jo gribēju zināt, kas šo rozi izprovocējis. Tad slimnīcas stacionārā tika pārbaudīti visi iekšējie orgāni un aknās konstatēja veidojumus.”. 

Reklāma
Reklāma

Slimība, kas ir tik smagi ārstējama, visticamāk, skārusi vairāk ļaužu, nekā varētu iedomāties. Tāpēc gan sēņotājiem, gan ogotājiem un, jo īpaši – suņu īpašniekiem, vajadzētu ieklausīties savā organismā un pārbaudīt aknu veselību. 

 

No portāla Jauns.lv

Saistītie raksti