Elektroniski nokārtoti dokumenti pirms kāzām – vairāk laika plānošanai

Tuvojas vasara, kas allaž ir kāzu laiks. Lai sagatavotos gaidāmajam notikumam, jārūpējas ne tikai par svinību vietas un svētku tērpu izvēli, bet arī laikus jāiesniedz nepieciešamie dokumenti laulības reģistrēšanai.  Ja kāds no jaunā pāra plāno mainīt uzvārdu,  jāieplāno laiks dokumentu maiņai, jo tas var ietekmēt kāzu ceļojuma plānus.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Dažādus jautājumus, kas saistīti ar laulību noslēgšanu, var risināt elektroniski. Kā to izdarīt - lasi vietnē mana.latvija.lv dzīves situācijā “Laulības noslēgšana un šķiršana”

Laulību reģistrācijas pieteikums – elektroniski 
Ja pāris nolēmis laulību reģistrēt dzimtsarakstu nodaļā, abiem kopā jāiesniedz noteikta parauga iesniegums. Lai to izdarītu, vairs nav nepieciešams doties uz dzimtsarakstu nodaļu, jo iesniegumu var nosūtīt elektroniski, ja abas personas to paraksta ar drošu elektronisko parakstu (e-parakstu). 
Jāņem gan vērā, ka elektronisko pieteikumu laulību reģistrācijai var iesniegt tikai pilngadīgi Latvijas Republikas pilsoņi un nepilsoņi tajā dzimtsarakstu nodaļā, kurā plānots noslēgt laulību. Proti, ja vēlaties laulāties Daugavpilī, tad iesniegums jāsūta Daugavpils dzimtsarakstu nodaļai, nevis, piemēram, Rīgas nodaļai ar domu, ka tas tiks pārsūtīts pēc piederības. Visu dzimtsarakstu nodaļu kontaktu sarakstu var atrast šeit

Vienlaicīgi ar iesnieguma iesniegšanu, par laulības reģistrāciju dzimtsarakstu nodaļā ir jāsamaksā valsts nodeva. To var izdarīt gan klātienē konkrētajā dzimtsarakstu nodaļā, gan ar internetbankas starpniecību. Rekvizīti valsts nodevas samaksai jānoskaidro izvēlētajā dzimtsarakstu nodaļā. 
Dodoties uz laulību ceremoniju, jaunlaulātajiem jāņem līdz personu apliecinošs dokuments – pase vai  personas apliecība (eID karte). 

Latvijā laulību var slēgt arī vairāku konfesiju baznīcās. Ja esat izvēlējušies šādu laulības noslēgšanas veidu, jādodas uz konkrēto baznīcu, jo elektronisku dokumentu iesniegšanu baznīcas nepiedāvā.

 

Laulību noslēdz ne agrāk kā viena mēneša un ne vēlāk kā sešu mēnešu laikā pēc iesnieguma un citu laulības noslēgšanai nepieciešamo dokumentu iesniegšanas dzimtsarakstu nodaļā

Reklāma
Reklāma



Atcerieties – laulību noslēdz ne agrāk kā viena mēneša un ne vēlāk kā sešu mēnešu laikā pēc iesnieguma un citu laulības noslēgšanai nepieciešamo dokumentu iesniegšanas dzimtsarakstu nodaļā. Tādēļ, ja vēlaties laulāties kādā noteiktā datumā, kas ir tikai pēc gada, piemēram 2020.gada 2.februārī (02.02.2020.), šodien rakstīt iesniegumu dzimtsarakstu nodaļai nav  nozīmes. Ja ir bažas, ka vēlamais datums būs aizņemts, atliek kalendārā izrēķināt pusgadu līdz noskatītajai dienai un tad vērsties ar iesniegumu dzimtsarakstu nodaļā. 

Pirms piesakies ceremonijai – pārbaudi dokumentus! 
Ja cilvēki laulājas pirmo reizi, tad vienīgais nepieciešamais dokuments laulības reģistrācijas pieteikuma iesniegšanai ir personu apliecinošs dokuments – pase vai personas apliecība (eID karte). Taču, ja kāds no jaunā pāra reiz jau bijis precējies, vēlams pārbaudīt, vai ziņas par iepriekšējās laulības šķiršanu ir iekļautas Iedzīvotāju reģistrā. Īpaši šīs ziņas ir jāpārbauda, ja kāda no pusēm ir laulību šķīrusi ārvalstīs. To var izdarīt, izmantojot portālā Latvija.lv e-pakalpojumu “Man dati iedzīvotāju reģistrā”. Ja ziņas par iepriekšējās laulības šķiršanu Iedzīvotāju reģistrā nav atrodamas, jūsu pienākums ir doties uz Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi (PMLP), līdzi ņemot laulības šķiršanas fakta apliecinoša dokumenta oriģinālu, lai ziņas tiktu iekļautas Iedzīvotāju reģistrā. 

Ja ziņas par iepriekšējās laulības šķiršanu nav iekļautas Iedzīvotāju reģistrā, tad papildus iesniegumam un personu apliecinošam dokumentam būs jāuzrāda arī dokuments, kas apliecina iepriekšējās laulības šķiršanu – piemēram, dzimtsarakstu nodaļas vai notāra izsniegta laulības šķiršanas apliecība, tiesas lēmums par laulības šķiršanu, izraksts (izziņa) no laulības reģistra ar ziņām par laulības šķiršanu vai bijušā laulātā miršanas apliecība. 

Ja nepieciešams dokumenta oriģināls, bet kādu iemeslu dēļ tas nav pieejams, atkārtoti dokumentu ar saņemt elektroniski. Miršanas apliecības kopiju var saņemt, izmantojot e-pakalpojumu “Atkārtotas miršanas apliecības vai izziņas no miršanas reģistra pieprasīšana”.  Savukārt izrakstu vai izziņu no laulības reģistra var saņemt, izmantojot e-pakalpojumu “Atkārtotas laulības apliecības vai izziņas no laulības reģistra pieprasīšana”


Kas jādara, ja reģistrējot laulību, tiek mainīts uzvārds? 
Uzvārda maiņa ir katra cilvēka brīva izvēle. Sieva var pieņemt vīra uzvārdu vai otrādi, tāpat mūsdienās daudzi pāri izvēlas veidot dubultuzvārdus.
Pēc uzvārda maiņas 30 dienu laikā PMLP ir jāveic jauna personu apliecinoša dokumenta pieteikšana. Pieteikties uz noteiktu laiku dokumentu maiņai iespējams elektroniski, izmantojot e-pakalpojumu Pieteikšanās personu apliecinoša dokumenta izsniegšanai, telefoniski vai izmantojot e-pastu. Protams, var doties arī klātienē uz kādu no PMLP nodaļām. Plašāka informācija šeit.

Daudzi jaunlaulātie uzreiz pēc laulību ceremonijas vēlas doties kāzu ceļojumā uz ārzemēm, taču jāatceras – ja laulību rezultātā mainījies uzvārds, personu apliecinošie dokumenti vairs nav derīgi un tos nedrīkst izmantot arī ceļošanai. Šādā gadījumā laulību laikā katram jāpaliek pie sava uzvārda, bet vēlāk, pēc ceļojuma, var doties uz dzimtsarakstu nodaļu un uzrakstīt iesniegums par uzvārda maiņu. Tiesa, šajā gadījumā tā būs jau ilgstošāka procedūra, kā arī būs jāmaksā valsts nodeva par uzvārda maiņu. Vairāk par uzvārda maiņas procedūru var izlasīt šeit

Svarīgi atcerēties, ka mainoties uzvārdam pēc laulības noslēgšanas vai šķiršanas, nepieciešams nomainīt  arī citus dokumentus, piemēram, autovadītāja apliecību, bankas kartes u.tml. Lai apliecinātu jūsu identitāti, uzrādot, piemēram, pirms uzvārda maiņas saņemtu izglītības diplomu, nepieciešama laulības apliecība vai cits dokuments, kas apliecina uzvārda maiņu.