Latvijā radīta galda spēle “Šurpu turpu”

Latvijā radītā galda spēle “Šurpu turpu” tiks dāvināta Latvijas aktīvākajām publiskajām bibliotēkām ar mērķi veicināt galda spēļu iekļaušanu izziņas un izglītības procesā. Patriotisko ģimenes spēli ir izveidojušas jaunietes, domājot par Latvijas simtgadi un vēršot uzmanību uz valsts iekšējo tūrismu un dabas aizsardzību. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Galda spēļu kompānija SIA “Brain Games” dāvinās savu jaunizdoto spēli “Šurpu turpu” 114 aktīvākajām Latvijas pašvaldību bibliotēkām, kas piedalījās Latvijas Nacionālās bibliotēkas lasīšanas veicināšanas programmā “Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija”. 

 

FOTO: Spēles autore Annija Rošāne.

 

“Ir liels prieks par galda spēļu kultūras atbalstīšanu bibliotēkās. Pagājušā gada nogalē gandrīz 100 Vidzemes novada bērnu un skolu bibliotēkas saņēma desmit galda spēļu komplektu dāvinājumu no “Brain Games”. Šogad pēc uzņēmuma iniciatīvas tās ir Latvijas publiskās bibliotēkas, kas saņems jauno galda spēli “Šurpu turpu”. Bibliotēkās noteikti ir vieta galda spēlēm, jo tās var izmantot ļoti daudzveidīgi: spēles kā mācību procesa sastāvdaļa; izklaide, kas vieno visus tajā iesaistītos spēlētājus; arī lasīšanas veicināšana un galda spēles ir lietas, kas viena otru lieliski papildina,” saka Aiga Grēniņa, Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centra galvenā bibliotekāre.

 

FOTO: Spēlējot šo spēli mājās ar ģimeni tā sekmē interesi un vēlmi apskatīt spēlē iepazītās vietas arī klātienē. 

 

“Šurpu turpu” ir izglītojoša un izklaidējoša galda spēle, kas ļauj kopā ar ģimeni un draugiem apceļot Latvijas skaistākās vietas, neizejot no mājas. Latvijai veltīto spēli izveidojušas jaunietes Annija Rošāne un Vita Konopecka, ilustrācijas spēlei zīmējis karikatūrists Gatis Šļūka, un tā tapusi Latvijas Kultūras akadēmijas konkursā “Kultūras kanons”. 

Reklāma
Reklāma

 

FOTO: Autore Vita Konopecka

 

“Mani vienmēr ir aizrāvis redzēt, ka jaunieši var paveikt daudz vairāk nekā mēs un jaunieši paši spēj uzdrošināties sapņot. Prieks redzēt, ka "Šurpu turpu" ir vēl viens atgādinājums tam, ka jaunieši var! Liels paldies arī bibliotēkām, kuras tik daudz dara, lai iedrošinātu jauniešus, lai stiprinātu viņu zināšanas un radītu pozitīvu vidi izaugsmei. Redzam arī, ka galda spēļu tirgus vidēji aug par 20 % gadā un spēles kļūst gan globāli, gan tepat Latvijā par arvien nozīmīgāku rīku bibliotēkām, ģimenēm, skolām, dažādām organizācijām un draugu grupām un ir kā iemesls būt kopā un jēgpilni pavadītu laiku. Pasaulē lielākajā galda spēļu datu bāzē BoardGameGeek ir reģistrētas vairāk nekā 100 000 dažādas galda spēles, un pasaulē lielākajā galda spēļu izstādē SPIEL katru gadu tiek prezentētas vairāk nekā 1000 jaunas galda spēles, kas ir ļoti iedrošinoši cipari un noteikti atklāj lielo spēļu pasaules daudzveidību un neapgūtās iespējas,” saka Raivis Kalniņš, SIA “Brain Games” vadītājs. 

 

FOTO: “Šurpu turpu” pateicīgais formāts, kas paredz 2 līdz 6 spēlētājus no 7 gadu vecuma un izspēles laiku 30 minūtes

 

Spēle domāta ikvienam Latvijas apceļotājgribētājam: gan pieaugušajiem, gan bērniem. Tās laukums ir Latvijas karte, kas sadalīta 4 novados ar 60 apskates objektiem. Lai uzvarētu, ir jāapmeklē viens objekts katrā novadā un jāizpilda spēles beigu uzdevums, kuru spēlētāji izlozē sākumā. “Šurpu turpu” pateicīgais formāts, kas paredz 2 līdz 6 spēlētājus no 7 gadu vecuma un izspēles laiku 30 minūtes, ļauj spēlei kļūt par aizraujošu mācību uzdevumu skolēniem dabaszinības vai ģeogrāfijas stundās. Savukārt, spēlējot to mājās ar ģimeni, sekmē interesi un vēlmi apskatīt spēlē iepazītās vietas arī klātienē. 

 

Citas galda spēles vari meklēt  "Brain games" mājas lapā šeit.