Ja gribi būt slaida, ēd no mazāka šķīvja! 13 tievēšanas knifiņi

Kura sieviete gan negrib pēc iespējas ātrāk un vieglāk atbrīvoties liekajiem kilogramiem? Esam apkopojuši neierastus knifiņus, kas palīdzēs uzturēt sevi lieliskā formā.

Nepārmet sev, ja kādreiz neesi varējusi atteikties no neveselīgas maltītes. Tievētāji nereti pārēdas stresa dēļ, ko var izraisīt arī pašpārmetumi par našķošanos.

FOTO: Shutterstock.com

Nepārmet sev, ja kādreiz neesi varējusi atteikties no neveselīgas maltītes. Tievētāji nereti pārēdas stresa dēļ, ko var izraisīt arī pašpārmetumi par našķošanos.

1. Lieto vitamīnus

Kādā pētījumā  sievietēm ar lieko svaru 26 nedēļu garumā bija jālieto vitamīnu komplekss, kalcija tabletes vai placebo. Tās dalībnieces, kuras lietoja vitamīnus, galu galā zaudēja ievērojami lielāku svaru nekā citas. Ārsti pieļauj, ka daudzi cilvēki ēd tāpēc, ka ķermenis pieprasa kādu barības vielu. Ar vitamīnu lietošanu vien nevarēsi nomest svaru, taču tas varētu mazināt kāri pēc konkrētiem ēdieniem.


2. Naktī aizvelc aizkarus

Ohaio štata universitātes pētnieki noskaidrojuši, ka peles, kas guļ pilnīgā tumsā, aptaukojas daudz retāk par tām, kas iesnaužas dienasgaismā vai mākslīgajā apgaismojumā (piemēram, no televizora ekrāna). Peles, kas gulēja pie spilgtas gaismas, ēda dažādos laikos.


3. Nejūties vainīga par nogrēkošanos

Nepārmet sev, ja kādreiz neesi varējusi atteikties no neveselīgas maltītes. Tievētāji nereti pārēdas stresa dēļ, ko var izraisīt arī pašpārmetumi par našķošanos.

 

4. Mazāk skaties televīziju

Pieaudzis cilvēks dienā vidēji piecas stundas pavada televizora sabiedrībā. Kad kāda pētījuma dalībnieki bija spiesti uz pusi samazināt televīzijas skatīšanās laiku, viņi dienā uzņēma vidēji par 119 kalorijām mazāk.

 

5. Iemācies pareizi našķēties
Neapstrādāti ēdieni prasa vairāk enerģijas, lai tos pārstrādātu. Varētu teikt, ka tā tu dedzini kalorijas ēdot. Lielu atšķirību radīs pat tādas nelielas pārmaiņas kā balto rīsu aizvietošana ar brūnajiem un ābols veikalā nopērkamās sulas vietā.

 

6. Ēd no mazāka šķīvja

Nesen saldējuma kafejnīcā tika sarīkots interesants eksperiments. Dalībniekiem tika iedota vai nu neliela, vai arī ievērojami lielāka bļoda. Tie, kuriem bija piešķirti lielākie trauki, iesvēra vidēji par 31% vairāk saldējuma.


7. Nebaidies no asiem ēdieniem

Kad zinātnieki zupas traukā iebēra pustējkaroti kajenes piparu, nākamajā maltītē viņi apēda vidēji par 60 kalorijām mazāk.

Reklāma
Reklāma

 

8. Maizi ēd pēdējo

Iespējams, cīņā ar liekajiem kilogramiem svarīga ir nevis ogļhidrātu ierobežošana, bet gan laiks, kurā to dari. 2011.gada pētījumā 100 cilvēki ar lieko svaru ievēroja vienu un to pašu ēšanas plānu, taču daļa no viņiem ēda cietes produktus visu dienu, bet pārējie lielāko daļu uzņēma pusdienās. Pēc sešiem mēnešiem otrā grupa sacīja, ka dienas garumā mazāk jūtot izsalkumu ir zaudējuši vairāk svara.

9.    Dienā izdzer 2 glāzes vīna
2010.gada pētījums, kurā 13 gadu garumā bija piedalījušās 19 000 sievietes, nonāca pie dīvaina atklājuma – tās, kuras dienā izdzēra divas glāzes vīna, gadu gaitā pieņēmās svarā mazāk nekā nedzērājas vai sievietes, kas dzer samērā daudz. Zinātnieki nespēj to pilnībā izskaidrot, taču pieļauj, ka pēc vīna iedzeršanas prasās mazāka maltīte, kā arī sievietes organisms pēc iedzeršanas sadedzina vairāk kaloriju nekā vīrieša.

 

10. Nodarbojies ar sportu

Dietologi ir vienisprātis, ka svaru nav iespējams zaudēt tikai ar sportošanu, ja netiek samazināts uzņemto kaloriju daudzums. Taču fiziskas aktivitātes ir ļoti nozīmīgas tad, kad jau esi zaudējusi dažus kilogramus, jo muskuļi to kompensēs, dedzinot mazāk kaloriju. Vislabāk, ja sportosi piecas reizes nedēļā, kombinējot kardio treniņu ar spēka vingrojumiem.


11. Guli vēsā istabā

Zinātnieki norāda, ka vidējā temperatūra iekštelpās pēdējo desmitgažu laikā ir kāpusi, turklāt tā lielākoties saglabājas nemainīga, tāpēc ķermenis vairs nepiedzīvo tik daudzas temperatūras maiņas. Gulēšana vēsumā liks ķermenim ražot siltumu, tādā veidā sadedzinot kalorijas.

 

12. Uzmanīgi ar mākslīgajiem saldinātājiem!

Bieža mākslīgo saldinātāju lietošana var likt tev justies kā izdarījušai labu darbu, taču pētnieki ir pārliecināti par pretējo. Nesenā pētījumā noskaidrojās, ka laboratorijas žurkas, kurām tika dots „bezkaloriju” saldinātājs, uzbarojās vairāk nekā tās, kas ēda īstu cukuru. Pastāv viedoklis, ka mākslīgajiem saldinātājiem nav pievienotu kaloriju, taču tas rada apjukumu barošanas sistēmā un aizkavē kaloriju sadedzināšanu. Labāk uzņemt cukuru ar jogurtu vai augļiem.


13. Pārbaudi savas zāles pret alerģiju

Cilvēki, kuri lieto medikamentus pret alerģijām, nereti sūdzas par svara pieaugumu. Antihistamīnu lietotāji ir vidēji par pieciem kilogramiem smagāki nekā pārējie. Tā notiek tāpēc, ka šie preparāti uzveic imūnsistēmas histamīnus, kuri spēlē lomu apetītes veidošanā un tauku sadedzināšanā. Tiem, kas no alerģijas medikamentiem nevar atteikties, ir jāsamazina kaloriju daudzums vai arī vairāk jāsporto, lai uzturētu sevi formā.

 

Avots: Jauns.lv