Kā mazgāt un gludināt mežģīnes

Mežģīnes tiek darinātas dažādās rokdarbu tehnikās – tās tamborē, izšuj, knipelē, ada, rūpnieciski uzauž uz plāna pamata materiāla… tik daudz veidos var uzburt gaisīgu ažūru audumu vai mājlietas! Bet – kā ar tām apieties?

 

Žāvējot mežģīnes vispirms ar pirkstiem pagludina, lai izstrādājums atgūtu sākotnējo formu.

FOTO: Shutterstock.com

Žāvējot mežģīnes vispirms ar pirkstiem pagludina, lai izstrādājums atgūtu sākotnējo formu.

Ja mežģīnes ir tamborētas vai arī knipelētas no kokvilnas vai nezināma materiāla diegiem, tās mazgā, ievietojot maisiņā, kas paredzēts saudzīgai veļas mazgāšanai. Nekādā gadījumā mežģīnes neliek automātiskajā veļasmašīnā kopā ar citu veļu – tās var saplēst.

Pēc mazgāšanas ar rokām mežģīnes notecina. Var iestīvināt (der līdzeklis Sina vai tējkarote kartupeļu cietes uz lielu glāzi ūdens) un tad žāvēt vai arī cietināt pēc izžāvēšanas ar tam paredzētu spreju. Žāvējot mežģīnes vispirms ar pirkstiem pagludina, lai izstrādājums atgūtu sākotnējo formu. Pēc iestīvināšanas izmazgātas tamborētas sedziņas ar kniepadatām piesprauž pie līdzenas virsmas, piemēram, pie dīvāna spilvena, un tad žāvē. Pēc izžūšanas rokdarbs būs gatavs lietošanai. Bet, ja mežģīnes žūst izklātā veidā bez iepriekš aprakstītās izstiepšanas, pirms gludināšanas tām neļauj iekalst.

■ Ja mežģīnes ir izšūtas uz auduma, tās mazgā saudzīgā režīmā 30 grādu temperatūrā, ieliktas maisiņā. Cietināt vai ne – tas atkarīgs no izstrādājuma veida, bet jāzina, ka senāk cietināja visas mežģīnes, izņemot tās, kuras rotāja veļu.

■ Ja mežģīnes ir darinātas no samta vai velveta, kas uzausts uz organzas vai cita ļoti plāna materiāla, tās mazgā saudzīgā režīmā vēsā ūdenī vai ar rokām. Sintētiskās mežģīnes pēc mazgāšanas var mainīt samta auduma struktūru – zaudēt viendabību, kļūt it kā saburzītas (tas attiecas uz mākslīgo samtu kā tādu).

Tāpēc, ja nezini materiāla izcelsmi, ieteicams mazgāt tikai ar rokām, neburzot audumu, bet skalinot un notecinot, nevis izgriežot (mežģīnes vispār nevajadzētu izgriezt).

Reklāma
Reklāma

Kā mežģīnes gludina?
Visas mežģīnes gludina no kreisās puses. Klāj uz mīkstas virsmas: tamborētās un izšūtās, piemēram, uz divās kārtās salikta flaneļa. Bet samta vai velveta – uz tāda paša auduma atgriezuma (kam samtainā virsma ir uz augšu). Gludinot sintētiskās mežģīnes, gludeklis jānoregulē uz zemāko režīmu. Gludekļa kustībām jābūt vieglām, nedrīkst spiest uz audumu.

 

Avots: Jauns.lv, žurnāls "100 Labi Padomi"