Skaistas aktivitātes, ģimenē gaidot bērniņu

Bērniņa gaidīšanas laiks ir ļoti īpašs ne tikai topošajai māmiņai, bet arī bērna tētim un vecvecākiem, un, protams, arī vecākajiem brāļiem un māsām, ja tādi ir. Ļaujiet, lai bērniņa gaidīšana kļūst par svētkiem visiem mīļajiem. Dalāmies idejās, kā iesaistīt visus savus mīļos šajā jūsu ģimenei tik nozīmīgajā brīdī. 

Būsiet dzirdējuši vai redzējuši Holivudas filmās par amerikāņiem populāro tradīciju “shower party”, kuru rīko neilgu brīdi pirms dzemdībām. Ballītē piedalās topošā māmiņa un viņas draudzenes ar domu, ka tā ir pēdējā draudzeņu kopā būšana vēl pirms lielā notikuma.

FOTO: Shutterstock.com

Būsiet dzirdējuši vai redzējuši Holivudas filmās par amerikāņiem populāro tradīciju “shower party”, kuru rīko neilgu brīdi pirms dzemdībām. Ballītē piedalās topošā māmiņa un viņas draudzenes ar domu, ka tā ir pēdējā draudzeņu kopā būšana vēl pirms lielā notikuma.

Pavēstīt jaunumus
Viens no visaizkustinošākajiem brīžiem grūtniecības laikā – tad, kad redzi, ka grūtniecības tests rāda pozitīvu rezultātu. Tajā brīdī ar šīm ziņām gribētu dalīties kaut ar visu pasauli. Protams, pirmais, kam šī ziņa tiks pavēstīta, ir bērniņa tētis. Lieliski, ja izdodas šo mirkli padarīt īpašu, ko arī vēlāk atcerēties ar smaidu. Viens no variantiem - pagatavot gardas vakariņas, kuru laikā dot vīram mājienus. Piemēram, var uzlikt uz galda trīs šķīvjus (ja gaidāt savu pirmo bērniņu), pasniegt bezalkoholisko dzirkstošo dzērienu un noslēgumā, ja vīrs vēl nav nojautis, pasniegt skaisti iepakotu dāvaniņu – pozitīvo grūtniecības testu. 

 Kad puncis jau paaudzies, tad noteikti sarīkojiet fotosesiju un nekautrējieties pieaicināt arī citus - cilvēkus, kas bērniņam būs nozīmīgi, kā vecvecākus, tā krustvecākus.

Arī paziņojot vecvecākiem šos jaunumus, var darīt to radoši un īpašā veidā, jo tā taču ir daudz sirsnīgāk un īpašāk, nekā vienkārši skaļi pateikt, ka gaidāt mazuli. Kā vēstījumu par jauko notikumu var uzdāvināt topošajiem vecvecākiem t-kreklus vai krūzītes ar uzrakstu: “Labākā ome” un “Labākais opis”. Ja iegūtas pirmās ultrasonogrāfijas bildes, tad var uzdāvināt kādu no tām jau ierāmētu. Ja arī citiem tuviniekiem  vēlaties pavēstīt šos jaunumus, bet nesanāk bieži tikties, tad labākais veids, kā paziņot – nosūtīt asprātīgu foto. 


Būšu māsa/brālis
Ja ģimenē jau ir bērni, tad vērts padomāt, kā priecīgo vēsti pateikt viņiem. Bērni ziņas par brālīti vai māsiņu parasti uztver atšķirīgi – vai nu priecājas, vai pat sadusmojas, ka ģimenē vairs nebūs vienīgais. Šādas bailes par konkurenci var izjust bērni trīs četru gadu vecumā. Viņš līdz šim ir pieradis, ka vecāku uzmanība veltīta viņam, un parasti ļoti labi saprot, ka mazuļa ienākšana ģimenē šo kārtību izjauks. Tāpēc vecākiem, paziņojot par to, ka gaidāms mazulis, jau jāsāk runāt ar vecāko bērnu par to, kas tieši mainīsies, nevajag liekuļot, taču jānorāda, ka tas nemainīs to, ka arī viņš joprojām ir bērns, par viņu rūpēsies un mīlēs tikpat ļoti, cik mazo māsiņu vai brālīti. Varat ļaut, lai šajā gaidīšanas periodā vecākais vēl sajūt šo unikālo iespēju būt pirmajam, pavadiet pēc iespējas vairāk laika kopā un pamazām iepazīstini viņu ar sajūtu, kā tas būs, kad ģimenē ienāks vēl viens bērniņš. Lieliska ir ideja kopā ar bērnu izdzīvot viņa zīdaiņa laiku vēlreiz. Varat kopā izskatīt bērna fotogrāfijas, kas uzkrājušās digitāli, un izvēlēties īpašās, ko izdrukāt un sakārtot albumā. Varat sarīkot iepirkšanās “ballīti”, kad mazulim drēbītes vai kādu rotaļlietu ļauts izvēlēties tieši vecākajam bērnam. Tādējādi viņš apjautīs, ka nu tagad tiek gādāts kaut kas arī priekš kāda cita un tieši viņam ir tā atbildība un prieks kā vecākajam brālim/māsai to sarūpēt.

Bērni ziņas par brālīti vai māsiņu parasti uztver atšķirīgi – vai nu priecājas, vai pat sadusmojas, ka ģimenē vairs nebūs vienīgais.

Gaidību process
Citās valstīs ierasts par bērniņa gaidībām paziņot ļoti ārti un savā veidā gaidību procesā iesaistīt ne tikai pavisam tuvos ģimenes locekļus, bet arī tālākus radus un draugus. Latvijā ierasts, ka mazuļa gaidīšana norit klusāk un mierīgāk. Taču tas netraucē īstenot vairākas jaukas aktivitātes, piemēram, aicināt uz lapiņām uzrakstīt labas domas un vēstījumus, ko ievieto hermētiskā kastē vai stikla burkā, tad aprok zīmīgā vietā, lai pēc gadiem izrakstu un paskatītos, kas toreiz domāts un vēlēts. Gaidību laikā varat īstenot arī tādas aktivitātes, kas Latvijā pierastākas. Piemēram, veidot bērniņa pirmo sedziņu. To dara šādi – lūdz radiem un draugiem uzadīt vai uztamborēt nelielu dzijas kvadrātiņu. Kad sakrājušies vairāki, mamma tos saada vai sašuj kopā, veidojot krāsainu un košu sedziņu, ko izmantot, vedot ar ratiem bērnu pastaigā. 

Reklāma
Reklāma


Fotosesija 
Ir tik jauki, ja gaidāmajam bērniņam un visai ģimenei šis gaidīšanas laiks paliek atmiņā, to iemūžinot fotogrāfijās. Kad puncis jau paaudzies, tad noteikti sarīkojiet fotosesiju un nekautrējieties pieaicināt arī citus - cilvēkus, kas bērniņam būs nozīmīgi, kā vecvecākus, tā krustvecākus. Lai tad, kad mazais paaugas un skatās fotogrāfijas, redz, cik ļoti viņš bija gaidīts. Šāda fotosesija plašā pulkā noteikti izvērsīsies par jauku pasākumu. 


Kuri būs krustvecāki? 
Krustvecāku izvēle ir ļoti nopietns lēmums, ko vienā dienā izvērtēt nav iespējams, īpaši tad, ja abiem vecākiem blakus ir daudz īpašu un mīļu cilvēku, kuri būtu labi krustvecāki bērniņam. Pirmkārt, ir jāizvērtē, kurš no cilvēkiem būtu pietiekami atbildīgs uzņemties šo lomu. Otrkārt, ja vēlies, lai krustvecāki ir tādi, kuri piedalās bērna visos svarīgajos dzīves brīžos – dzimšanas diena, dejošanas koncerts vai futbola spēle, tad jāizvēlas no tām personām, kuras bieži satiekat. Treškārt, svarīgi izvērtēt, vai potenciālo krustvecāku dzīves vērtības un mērķi sakrīt ar jūsu ģimenes priekšstatiem. Kad lēmums ir pieņemts, varat sarīkot svētku vakariņas, kuru laikā to paziņo arī pašiem krustvecākiem. Dariet to laicīgi – ja domājat bērnu kristīt baznīcā, bet topošie krustvecāki nav kristīti un iesvētīti, viņiem  nāksies apmeklēt kristību kursus un iesvētīties draudzē.  

 

Kas ir “shower” ballīte un kāpēc tādu rīko? 
Būsiet dzirdējuši vai redzējuši Holivudas filmās par amerikāņiem populāro tradīciju “shower party”, kuru rīko neilgu brīdi pirms dzemdībām. Ballītē piedalās topošā māmiņa un viņas draudzenes ar domu, ka tā ir pēdējā draudzeņu kopā būšana vēl pirms lielā notikuma. Tajā topošā māmiņa tiek apdāvināta ar lietām, kas noderēs jaundzimušajam un arī pašai māmiņai pēc dzemdībām. Ja ņem vērā, ka pēc mazuļa piedzimšanas ikdienas ritms ir tik steidzīgs, prasa daudz rūpju un neatliek daudz laika nekam citam, tad šāda pasākuma sarīkošana ir patiešām vērtīga. No draudzeņu puses jauks žests, kā atbalstīt un iepriecināt topošo māmiņu. Idejas, kā rīkot šādu pasākumu, ko tajā darīt, var smelties ārzemju portālos. Taču atceries – dzemdību laiks tuvojas, tāpēc ballīte jārīko mierīgā gaisotnē, tai jābūt relaksējošai. Kāpēc gan lai tas nebūtu SPA apmeklējums vai svētdienas brančs kādā kafejnīcā.