Labdarība un brīvprātīgo darbs. Nestāvi malā!

Laiks, kas tiek pavadīts brīvprātīgā darbā vai piedaloties labdarības projektos, ir vērtīgs ieguvums gan pašam, gan tiem, kuriem esi palīdzējis. “Izturies pret citiem tā, kā tu vēlētos, lai izturas pret tevi!” Sāc ar sevi – vairo pozitīvo kā savā, tā citu dzīvē, sniedzot atbalstu tiem, kam tas tik ļoti nepieciešams. Noskaidro, kāpēc nebūt vienaldzīgam un kā vari palīdzēt citiem. 

Ja esi nolēmis, ka varētu darboties kā brīvprātīgais. Tad nākamais solis – izdomāt, kur tieši iesaistīties. Kam tu vēlētos visvairāk palīdzēt?

FOTO: Shutterstock.com

Ja esi nolēmis, ka varētu darboties kā brīvprātīgais. Tad nākamais solis – izdomāt, kur tieši iesaistīties. Kam tu vēlētos visvairāk palīdzēt?

Naudas ziedojums
Vairāki labdarības projekti, kas tiek popularizēti ar mediju palīdzību, it īpaši televīzijā, ir guvuši lielu atsaucību no mūsu sabiedrības puses. Tas apliecina, ka mēs gribam un varam ziedot tiem, kam tas nepieciešams. Naudas ziedojums patiesībā ir visvienkāršākais, ērtākais veids, kā palīdzēt, jo tas neprasa daudz laika un ir laba sajūta, ka esi paveicis labu darbiņu citu labā. Vēl jaukāk, ja  ziedošana būtu nevis vienas akcijas ietvaros reizi gadā, bet gan kļūtu par regulāru ieradumu. Viena no lielākajām, labdarības organizācijām Latvijā Ziedot.lv savā mājas lapā piedāvā šādu iespēju reģistrēties regulāram ziedojumam. Varbūt ik pa laikam atteiksies no kāda našķa, bet tā vietā šī iekrātā naudiņa kādam citam var savest kārtībā veselību vai kādā citā veidā sagādāt prieku, atkarībā no tā, kam izvēlies ziedot. Ziedošana rāda labu piemēru arī bērniem. Visa ģimene varat izveidot savu ziedošanas krājkasi, piemēram, no trīs litru burkas vai kādas kastes. Šajā projektā piedalās visa ģimene, krājkasītē ik pa laikam iemetot kādu lieku naudiņu. Tā liekot centu pie centa, izdodas iekrāt gana daudz, un vai nu reizi pusgadā vai gadā izlemjat, kam sakrāto ziedot. Tā bērni saprot, ko nozīmē būt līdzjūtīgam, dāsnam un nepamest nevienu nelaimē. 

Ko nozīmē brīvprātīgo darbs? Proti, tas ir laiks, kuru velti, darot ko lietderīgu sabiedrībai, bet nesaņemot par to finansiālu samaksu.

Citiem noderēs
Vēl viena iespēja, kā atbalstīt labdarības projektus, - ziedot mantas. Vai nu apģērbu, sadzīves tehniku, rotaļlietas, pārtiku utt. Bieži vien saprotam, ka mājās tik daudz kā lieka, taču izmest žēl… Bet vai būtu žēl ziedot? Tas, kas tev vairs nav nepieciešams, piemēram, kādai maznodrošinātai ģimenei var ļoti noderēt. Taču atceries, ka labdarība nav atkritumu kaste. Mantu, ko vēlies ziedot, izvērtē, vai tā tiešām ir spējīga dzīvot otru dzīvi vai tomēr pārāk nolietojusies un nebūs derīga vairs nevienam. Paciņas ar apģērbiem un noderīgām lietām vari atstāt labdarības veikalos “Otrā elpa” un “Hopen”, Rīgas lielāko tirdzniecības centru labdarības kastēs, Latvijas Sarkanā Krusta palīdzības punktos visā Latvijā, baznīcu draudzes namos, arī “Ziedot.lv” birojā un, protams, citu labdarības organizāciju mītnēs. Savukārt bērnu apģērbu un rotaļlietas pieņem ģimenes krīzes centros, bet dzīvnieku patversmēm nepieciešams segas un makulatūra. 

 

Esi blakus
Ja nevari atbalstīt materiāli, tikpat liela vērtība ir laikam un tavai klātbūtnei, ko vari ziedot. Atrodi laiku, kad palīdzēt ar darbiem. Ko nozīmē brīvprātīgo darbs? Proti, tas ir laiks, kuru velti, darot ko lietderīgu sabiedrībai, bet nesaņemot par to finansiālu samaksu. Brīvprātīgo organizācijas, kas pārsvarā ir bezpeļņas organizācijas, palīdz tiem, kas nonākuši grūtībās vai kurus dzīves apstākļi nelutina, piemēram, bāreņiem, pensionāriem, cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, arī dzīvniekiem. Kādi ir ieguvumi? Pirmkārt, tā ir iespēja kādam palīdzēt, tu dari labu darbu, un katrs šāds darbs “iekustina” sabiedrību. Arī citi, ņemot piemēru no tevis un redzot, ka ir šāda iespēja nodarboties ar labdarību un kā to var darīt, sekos tavām pēdām. Savukārt jebkurš brīvprātīgais darbs, īpaši jauniešiem papildina darba pieredzes rezumē. Labdarības projekti ir lieliska iespēja satikt cilvēkus, iepazīties un atrast savus domubiedrus, paplašina redzesloku un pilnveido tavu personību. 

 

Reklāma
Reklāma

Idejas, ko darīt 
Ja esi nolēmis, ka varētu darboties kā brīvprātīgais. Tad nākamais solis – izdomāt, kur tieši iesaistīties. Kam tu vēlētos visvairāk palīdzēt? Vai tie ir bērni vai pensionāri, vai iesaistīties vides sakopšanas darbos utml. Kad esi sapratis, kurš virziens tev šobrīd šķiet sev pašam nozīmīgs, apskaties, kādas labdarības, organizācijas vai sociālie aprūpes centri, ģimenes krīzes centri darbojas tavā pilsētā, kā arī bieži vien brīvprātīgo atbalsts nepieciešams skolām, bērnudārziem un bērnu un jauniešu centriem. Sazinies ar tām un pajautā, vai viņiem nepieciešama palīdzība. Proti, pirms tam arī saproti, cik daudz laika esi gatavs ziedot tam. Cik bieži varētu palīdzēt? Vai katru nedēļas nogali, vai arī darba dienās vienu divas stundas? Lūk, daži ieteikumi, kur un kā vari palīdzēt. 

Palasi priekšā. Jau vairākus gadus Rīgas Centrālā bibliotēka aicina brīvprātīgos pieteikties priekšā lasīšanai Rīgas ilgstošas sociālās aprūpes iestādēs. Cilvēkiem ar vāju redzi ir grūti pašiem lasīt, tāpēc šāds atbalsts ir nenovērtējams. Vairāk informācijas par iespēju lasīt priekšā centru iemītniekiem, kā arī iespēju paņemt lasīšanai grāmatas un žurnālus, var uzzināt Rīgas Centrālajā bibliotēkā un tās filiālbibliotēkās. 
Atbalsti bērnu nometnes. Bieži vien  palīgus meklē vasaras nometņu organizētāji. Turklāt dalība kādā no tām kā brīvprātīgajam noteikti ir laba darba pieredze vispār.  
Darbs bērnu slimnīcā. Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā vienmēr priecājas par cilvēkiem, kuri ir gatavi palīdzēt ikdienas darbos, rūpēties un iepriecināt mazos slimniekus. Bērnu slimnīcai var arī ziedot rotaļlietas un grāmatas, kā arī palīdzēt ar darbu. Slimnīcas personāls aicina brīvprātīgos darboties Vecāku mājā, kurā pēc atbalsta griežas un pārnakšņo mazo pacientu vecāki. Vajadzīgi cilvēki, kas palīdzētu uzņemt vecākus šajā namā, veiktu dažādus uzkopšanas darbus, kā arī vienkārši būtu klāt, lai sarunātos un sniegtu vecākiem morālu atbalstu. Ja Tu domā, ka mīli un saproti bērnus, ja Tev patīk palīdzēt un rūpēties par cilvēkiem, kas nonākuši krīzē un bēdās, ja esi komunikabls, tad bērnu slimnīca gaida tavu atbalstu.  
Sakop vidi. Lielā oficiālā Latvijas vides sakopšanas talka notiek reizi gadā aprīlī, un tad saproti, cik daudz spējam paveikt, ja pie sakopšanas ķeras daudz cilvēku. Un tanī brīdī ikviens ir gatavs to darīt nevis par samaksu, bet gan tādēļ, ka vēlas dzīvot tīrā, sakoptā apkārtnē. Bet kāpēc gaidīt tikai aprīli, ja sakopšanas darbos var palīdzēt visu cauru gadu. Dabas aizsardzības mājaslapā atrodams saraksts ar projektiem un vietām, kur notiek talkošana un palīdzīgas rokas noteikti noderētu.  
Apzaļumo skolas teritoriju, iestādi puķes. Savu palīdzību vides sakopšanā vari piedāvāt iestādēm, kas atrodas tuvu mājām, piemēram, skolai vai bērnudārzam, kurā, iespējams, mācās tavs bērns. Noskaidro, vai viņiem ir plānā teritorijas apzaļumošana. Bieži vien šāda vēlme ir, bet nepietiek finansējuma. Tādā gadījumā vari kļūt par organizatoru, kas saaicina skolas (vai bērnudārza) vecākus ziedot līdzekļus apzaļumošanai un arī pašiem piedalīties stādīšanas darbos.  
Ko tu vari iemācīt? Katram no mums ir kāds talants vai kāda joma, kuru labi pieprotam. Kāpēc gan, lai nedalītos ar savām zināšanām? Iemāci to, ko proti, bērniem, pensionāriem vai cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Sarīko bezmaksas kursus vai radošās darbnīcas bērnu jauniešu centrā, pansionātā vai sociālā aprūpes centrā. Piemēram, tā var būt apmācība darbam ar datoru vai iemācīt spēlēt kādu mūzikas instrumentu, varbūt zīmēšana, adīšana, šūšana utt.  
Koncerts. Ir cilvēki – seniori, invalīdi, slimi bērni, kuri ļoti priecātos par kādu skanīgu mūzikas koncertu, taču ierobežotu iespēju dēļ nav iespējams uz tādu doties. Tāpēc nekautrējies un uzrunā bērnu slimnīcu, sociālās aprūpes centru vai pansionātu – vai viņi priecātos par koncertu, un uzaicini tajā uzstāties visus savus pazīstamos, kas prot dziedāt vai spēlēt mūzikas instrumentu. Sagatavojiet repertuāru un ieprieciniet citus. 
Esi dzīvnieku draugs.  Palīdzība nepieciešama dzīvnieku patversmēm, jo diemžēl tās ir pārpildītas ar suņiem un kaķiem, kuriem nav māju, taču patversmēm nav daudz finansiālo un arī cilvēku resursu, lai nodrošinātu šiem mīluļiem tādus apstākļus, kādi tie būtu, ja viņiem būtu savs saimnieks. Nāc ciemos uz patversmi, ziedo dzīvniekiem barību, segas guļvietām, savukārt suņi priecāsies, ja ar viņu iziesi laukā pastaigā. Kas zina – varbūt nolemsi kādu no mīluļiem adoptēt, par ko viņš noteikti būs pateicīgs. 
Darbojies Latvijas Sarkanajā Krustā. Daudz informācijas par iespēju strādāt kā brīvprātīgajam vari uzzināt Latvijas Sarkanā Krusta mājas lapā. Tā ir organizācija, kas darbojas visā Latvijā un rūpējas par maznodrošinātām personām, personām ar kustību traucējumiem un īpašām vajadzībām, rīko veselības veicinošus pasākumus, aicina ziedot ne tikai materiālas lietas, bet arī asinis, kļūstot par asins donoru. Un katrs atbalsts ir svarīgs. Noskaidro, kā tu varētu palīdzēt. Varbūt nepieciešams kāds, kurš var nogādāt humānās palīdzības paciņu trūcīgajām ģimenēm vai aizved seniorus vizītē pie ārsta. Varbūt vientuļajām māmiņām nepieciešama bērnu aukle, kamēr viņas dodas uz darba interviju.

 

Iespēju, kā palīdzēt, ir daudz, galvenais – nestāvēt malā un nekautrēties jautāt, kā tu vari sniegt atbalstu.