Progresīvās briļļu lēcas. Mīti un patiesība

Progresīvās briļļu lēcas ir lielisks risinājums tiem, kuri nēsā brilles gan tuvumam, gan tālumam. Šīm lēcām ir pakāpeniska optiskā stipruma pāreja, kas nodrošina labu redzamību jebkurā attālumā. Lēcas augšdaļā ir optiskais stiprums, kas ļauj redzēt tālumā, lēcas vidusdaļā optiskais stiprums ir tāds, kāds nepieciešams redzamībai vidējā attālumā, bet lēcas apakšdaļā – redzamībai tuvumā.

Redze var mainīties neatkarīgi no briļļu lietošanas. Atšķirība ir tāda, ka lietojot brilles, būs nodrošināta skaidra redze, savukārt, nelietojot brilles, acis būs saspringumā, bet galu galā tuvumā redze mainīsies abos gadījumos.

FOTO: Shutterstock.com

Redze var mainīties neatkarīgi no briļļu lietošanas. Atšķirība ir tāda, ka lietojot brilles, būs nodrošināta skaidra redze, savukārt, nelietojot brilles, acis būs saspringumā, bet galu galā tuvumā redze mainīsies abos gadījumos.

Konsultē: Jeļena Stūriška, Vision Express optometriste

 

Nepieciešamība pēc redzes korekcijas gan tuvumā, gan tālumā rodas apmēram ap 40 gadu vecumu, tāpēc brilles ar progresīvām lēcām pamatā iegādājas cilvēki vecumā virs 40 gadiem. Šādas brilles noteikti izvēlēsies cilvēki, kuriem dienas laikā bieži jāmaina skatīšanās attālums un nav vēlmes visu laiku mainīt vai ņemt nost brilles. Pārsvarā tās ir sievietes, kuras brilles uztver arī kā skaistu aksesuāru. Nereti tie ir ārsti un citu profesiju pārstāvji, kuru ikdiena sastāv no komunikācijas ar cilvēkiem, biežas pārvietošanās un redzes piepūles tuvumā. 

Optometriste stāsta: "Cilvēki biežāk sākuši lietot progresīvās lēcas brillēs, kļuvuši izglītotāki šajā jautājumā. Klienti aizvien vairāk novērtē šo lēcu priekšrocību. Acīm šādās brillēs ir iespēja izvēlēties mazāko nepieciešamo stiprumu caur kuru skatīties un to var izdarīt tikai nedaudz pakustinot galvu uz augšu vai uz leju."

Runājot par cenas atšķirību, iegādājoties brilles ar progresīvajām lēcām, optometriste Jeļena Stūriška paskaidro: "Izvēloties progresīvās brilles ir jārēķinās ar sākotnēji lielākām izmaksām, salīdzinot ar viena attāluma brillēm. Tas gan nenozīmē, ka tas būs dārgāk par divām atsevišķām brillēm, jo viss ir atkarīgs arī no izvēlēto briļļu ietvaru cenas. Reizēm cilvēkam ir jāpieņem lēmums trīs dažādas brilles vai brilles ar progresīvajām lēcām, kas ilgtermiņā skatoties ir finansiāls ietaupījums un ikdiena kļūst ērtāka."

Brilles ar progresīvām lēcām vizuāli neatšķiras no brillēm kurām ir viena attāluma lēcas. Jeļena Stūriška skaidro: "Brillēs ar progresīvajām lēcām vairs nevar redzēt pāreju, tās izskatās kā viena attāluma brilles. Vizuāli no malas nevar pateikt, ka briļļu lietotājam tuvumā un tālumā ir jālieto atšķirīgi stiprumi. Šobrīd pieejamās progresīvās briļļu lēcas nodrošina ērtu, lēzenu stipruma maiņu. Progresīvo lēcu ražotāji nepārtraukti strādā pie to uzlabojumiem, lai klientam nodrošinātu maksimāli ērtāku lietošanu."

Klientos bieži rodas šaubas par jaunu produktu kvalitāti un to efektivitāti, tāpēc dodoties uz vizīti pie optometrista, speciālistam tiek uzdoti dažādi mītiski jautājumi. Dažus no populārākajiem komentē optometriste Jeļena Stūriška. 

Reklāma
Reklāma

 

Mīts: Uzsākot lietot brilles pastāvīgi, redze pasliktināsies. 
Optometristes komentārs: No briļļu lietošanas redze nepasliktināsies. Tā ir fizioloģija, ka noteiktā periodā rodas atšķirība starp tāluma un tuvuma redzi. Brilles ar progresīvajām lēcām šādā gadījumā ir ļoti laba izvēle, jo ļauj izmantot katrai situācijai atbilstošo stiprumu. Nevajadzēs datorā piespiedu kārtā skatīties caur stiprākām, lasīšanai paredzētajām brillēm. Iegādājoties brilles ar progresīvajām lēcām, ar tām drīkst staigāt visu dienu, bet var lietot arī tikai noteiktos brīžos, kad ir vēlme labāk redzēt. Redze var mainīties neatkarīgi no briļļu lietošanas. Atšķirība ir tāda, ka lietojot brilles, būs nodrošināta skaidra redze, savukārt, nelietojot brilles, acis būs saspringumā, bet galu galā tuvumā redze mainīsies abos gadījumos. 


Mīts: Kaimiņš / radinieks iegādājās brilles ar progresīvajām lēcām un nevarēja pierast. Ar progresīvajām brillēm viss griežoties un izplūst.
Optometristes komentārs: Iegādājoties šīs brilles ir ļoti būtiska atbilstoša ietvara izvēle un precīza briļļu recepte. Ja klients ievēro redzes speciālista norādes un pareizi sapratis, kā jālieto brilles, tad sarežģījumu nebūs. Ja tomēr ir grūtības pierast, tad jādodas uz optiku, bieži vien visu var atrisināt ar ietvara pieregulēšanu.

 

Mīts: Kolēģei bija brilles ar progresīvajām lēcām, es uzlaikoju, man bija slikti, nepatika.
Optometristes komentārs: Svešas brilles lietot nedrīkst, tas ir ļoti individuāli, tajās redzes kvalitāte var izpalikt.