Samazināt smēķēšanu un alkohola lietošanu pusaudžu vidū ir iespējams

Visā Eiropā pēdējo 20 gadu laikā kopumā alkohola un narkotiku lietošanas rādītāji pusaudžu vidū ir  samazinājušies. Tiesa gan - nekur tik ievērojami kā Islandē. Samazinājuma iemesli ne vienmēr ir saistāmi ar pusaudžu labklājības stratēģijas īstenošanu. Piemēram, Lielbritānijā par vienu no iemesliem alkohola patēriņa kritumam uzskata, ka pusaudži tagad vairāk laika pavada mājās, komunicējot tiešsaistē, nevis tiekoties ar vienaudžiem klātienē.

Jo vecāks bērns būs, kad pamēģinās pirmo alkoholisko dzērienu vai cigareti, jo veselīgāks viņš būs savas turpmākās dzīves laikā.

FOTO: Shutterstock.com

Jo vecāks bērns būs, kad pamēģinās pirmo alkoholisko dzērienu vai cigareti, jo veselīgāks viņš būs savas turpmākās dzīves laikā.

Lasi rakstu: Lūk, kā Islande radikāli samazināja narkotiku lietošanu pusaudžu vidū

Savukārt Kauņa (Lietuvā) ir viens no piemēriem, ko var panākt ar aktīvu iejaukšanos. Kopš 2006. gada skolas, vecāki, veselības aprūpes organizācijas, baznīcas, policija un sociālie dienesti nākuši kopā, lai mēģinātu uzlabot bērnu labklājību un ierobežotu vielu lietošanu. Piemēram, vecākiem katru gadu pieejami astoņi vai deviņi bezmaksas nodarbību bloki, kā arī īstenota programma, kas  nodrošina papildu finansējumu valsts iestādēm un NVO, kas darbojas garīgās veselības veicināšanā un stresa vadības jomā.  2015. gadā pilsēta sāka piedāvāt bezmaksas sporta aktivitātes pirmdienās, trešdienās un piektdienās, un ir plānots ieviest bezmaksas braukšanas pakalpojumus ģimenēm ar zemiem ienākumiem, lai palīdzētu tos apmeklēt bērniem, kuri nedzīvo tuvumā.

Laikā no 2006. līdz 2014. gadam Kauņā 15 un 16-gadīgo jauniešu skaits, kuri atzinuši, ka pēdējo 30 dienu laikā ir bijuši piedzērušies, samazinājās par aptuveni ceturtdaļu, un ikdienas smēķēšana samazinājās par vairāk nekā 30 procentiem.

Ieviešot dažādus pasākumus, lai mazinātu jauniešu smēķēšanu un alkohola lietošanu, Bukarestē pusaudžu pašnāvību skaits samazinās līdz ar alkoholisko dzērienu un narkotiku lietošanu. Kauņā bērnu skaits, kas izdarījuši noziegumus, laikā no 2014. līdz 2015. gadam samazinājās par trešdaļu. Programmu īstenotāji uzsver, ka ir jāizveido apstākļi, kuros bērni saņem vecāku atbalstu, pavada laiku kopā un kur bērni var dzīvot veselīgi un nav nepieciešams lietot dažādas vielas, jo dzīve ir jautra, un viņiem ir daudz darāmā.

Katri centieni nodrošināt bērniem iespējas piedalīties līdzīgās aktivitātēs, kā tas ir Islandē, tādējādi palīdzot viņiem atturēties no alkohola un narkotikām, ir atkarīgi no tā, kas jau šajā kopienā pastāv. 

Iepazīstoties ar Eiropas valstu sasniegumiem, pētnieks Harvijs Milkmans domā par savu valsti - ASV. Vai arī šeit var darboties Islandē īstenotais modelis? 325 miljoni cilvēku pret 330 tūkstošiem. Trīsdesmit trīs tūkstoši kompāniju/bandu pret gandrīz nevienu. Apmēram 1,3 miljoni jauniešu bezpajumtnieku pret tikai dažiem.

Ir skaidrs, ka ASV ir problēmas, kuras Islandei nav. Taču dati no citām Eiropas daļām, tostarp tādām pilsētām kā Bukareste ar lielām sociālām problēmām un relatīvu nabadzību, liecina, ka Islandes modelis var strādāt ļoti atšķirīgās kultūrās, apgalvo Milkmans. Un nepieciešamība ASV ir augsta: nepilngadīgo dzeršana veido aptuveni 11% no visa valstī patērētā alkohola, un pārmērīga alkohola lietošana katru gadu izraisa vairāk nekā 4300 nāves gadījumu vecumā līdz 21 gadu vecumam.


Tomēr, visticamāk, tāda valsts programma kā "Jaunieši Islandē", ASV netiks ieviesta. Viens no galvenajiem šķēršļiem ir tas, ka Islandē tās ir ilgtermiņa saistības un valsts projekts, bet sabiedrības veselības programmas ASV parasti finansē no īstermiņa dotācijām. 
Milkmans ir sapratis, ka pat plašu atzinību guvušas jaunatnes programmas ne vienmēr tiek izvērstas vai ir ilgstošas,” viņš saka. 

Reklāma
Reklāma

Nepieciešamība ASV ir augsta: nepilngadīgo dzeršana veido aptuveni 11% no visa valstī patērētā alkohola, un pārmērīga alkohola lietošana katru gadu izraisa vairāk nekā 4300 nāves gadījumu vecumā līdz 21 gadu vecumam.

Viņš uzskata, ka tas ir tāpēc, ka nav iespējams noteikt vispārēju modeli katrai kopienai, jo visiem nav vienādu resursu. Katri centieni nodrošināt bērniem iespējas piedalīties līdzīgās aktivitātēs, kā tas ir Islandē, tādējādi palīdzot viņiem atturēties no alkohola un narkotikām, ir atkarīgi no tā, kas jau šajā kopienā pastāv. 
Īstermiņa domāšana kavē arī efektīvu profilakses stratēģiju Apvienotajā Karalistē, saka "Mentor" izpilddirektors Mihaels Otole (Michael O'Toole). "Mentor" ir labdarības iestāde, kas darbojas, lai samazinātu alkohola un narkotiku lietošanu bērnu un jauniešu vidū. Arī šeit nav valsts koordinētas alkohola un narkotiku novēršanas programmas. Tas parasti ir atstāts vietējo pašvaldību vai skolu ziņā, kas bieži vien nozīmē, ka bērni vienkārši tiek informēti par narkotiku un alkohola kaitīgumu - stratēģija, kas, kā liecina pierādījumi, nedarbojas.


Otole pilnībā atbalsta Islandes koncentrēšanos uz vecāku, skolas un sabiedrības kopā sanākšanu, lai palīdzētu bērniem, kā arī vecākiem vai aprūpētājiem, kas iesaistīti jauniešu dzīvē. Atbalsts bērniem var palīdzēt tik daudzos veidos, viņš uzsver. Pat tad, ja runa ir tikai par alkoholu un smēķēšanu, ir daudz datu, kas pierāda - jo vecāks bērns būs, kad pamēģinās pirmo alkoholisko dzērienu vai cigareti, jo veselīgāks viņš būs savas turpmākās dzīves laikā.
Sabiedrības piesardzība un nevēlēšanās iesaistīties būs izaicinājumi jebkurā vietā, kur tiek piedāvātas Islandes metodes, domā Milkmans, un norāda uz atbildības līdzsvaru starp valsti un pilsoņiem. “Cik lielu valdības kontroli jūs vēlaties par to, kas notiek ar jūsu bērniem? Vai tā ir pārāk liela valdības iejaukšanās pār to, kā cilvēki dzīvo savu dzīvi?"


Islandē attiecības starp cilvēkiem un valsti ļāva izveidot efektīvu valsts programmu, lai samazinātu to jauniešu skaitu, kuri smēķē un pārmērīgi lieto alkoholu - šajā procesā tuvināja ģimenes un palīdzēja bērniem kļūt veselīgākiem visos veidos. Vai neviena cita valsts neuzskatīs, ka šie ieguvumi ir vērtīgāki par izmaksām?

 

Avots: www.weforum.org