Bērnunamiem trūkst apavu, apģērbu, sporta inventāra un sadzīves lietu. Sabiedrību lūdz ziedot

Pēc aptaujas Latvijas bērnunamos, ko labdarības biedrībai “Taureņa efekts” veica komunikācijas aģentūra A. W. Olsen & Partners, noskaidrots, ka lielākajā daļā ārpusģimeņu aprūpes iestāžu (58%) trūkst bērnu un jauniešu apavi un apģērbi. Tāpat būtiska vajadzība ir sporta inventārs un attīstošās rotaļlietas (48%), kā arī sadzīves tehnika un dažādi sadzīves priekšmeti (43%). Daudzās iestādēs ļoti nepieciešamas higiēnas preces un kosmētika gan meitenēm, gan zēniem, kā arī trūkst līdzekļi remontdarbiem.

FOTO: Shutterstock.com

Lai arī visos Latvijas reģionos vajadzīgo lietu saraksts kopumā ir līdzvērtīgs, iestādēs Vidzemē, papildus jau minētajam, nepieciešamas grāmatas, dažādas mēbeles, kancelejas preces un rokdarbu materiāli, jauna gultasveļa un aizkari. Savukārt Zemgales bērnunamos vajadzīgi jauni spilveni un segas, bērnu pasakas gan drukātos, gan audiovizuālos formātos, kā arī dārzniecības inventārs un tehnika, lai kopā ar audzēkņiem labiekārtotu iestāžu pagalmus.


Latgales bērnunamos trūkst higiēnas preces, spoguļi, gultas pārklāji un jauni trauki, kā arī inventārs brīvā laika aktivitātēm, tostarp makšķeres un teltis. Kurzemē nepieciešami šūšanas piederumi, aizkari, žalūzijas, kā arī pamperi mazulītim un citi ikdienas priekšmeti. Tāpat būtisks ir materiālais atbalsts jauniešiem, kuri sasnieguši pilngadību un sāk patstāvīgu dzīvi.


Aptaujā tika apzinātas arī nemateriālās vajadzības, kas teju visās iestādēs bija līdzīgas. Bērnunamos dzīvojošie jaunieši un bērni vēlas apmeklēt dažādus koncertus, teātrus un atrakcijas, kā arī izglītojošus pasākumus. 


“Kā rāda pēdējo gadu pieredze, cilvēki arvien vairāk vēlas palīdzēt, dāvinot bērnunamos nepieciešamās lietas,” iespaidos dalās kampaņas autore Olga Kazaka, “mūsu izpratnē labdarība nav žēlastība pret nelaimē nonākušajiem, bet gan mūsdienīgu cilvēku ikdienas sastāvdaļa. Viņi grib dzīvot labākā sabiedrībā, tāpēc investē savu laiku, naudu un citus resursus sociālās vides uzlabošanā.  Tāpēc aicinām ziedotājus bērniem no ārpusģimeņu iestādēm dāvināt jaunas un ikdienā noderīgas lietas, nevis to, ko vienkārši žēl izmest. Un atcerēties, ka ziedot var ne tikai mantas vai naudu, bet arī zināšanas un laiku, rīkojot savās darba vietās Pieredzes dienas bērnunamu audzēkņiem, lai iepazīstinātu viņus ar dažādām profesijām.”


Ikvienam, kurš vēlas nosūtīt dāvanu uz kādu no Latvijas bērnunamiem, ir iespēja to izdarīt ar DPD Latvija atbalstu. Pieteikt sūtījumu var, zvanot pa tel. 28780467 vai rakstot uz e-pastu info@taurenaefekts.lv, norādot pakas saturu, svaru un iestādes adresi, uz kuru nosūtīt dāvanu. Ierosināt Pieredzes dienu kādā organizācijā ir iespējams, rakstot uz info@taurenaefekts.lv.

Reklāma
Reklāma


“Latvija ir viena no retajām Eiropas valstīm, kurā joprojām ir bērnunami. Bērni ir mūsu nākotne un vienlaikus stūrakmens veiksmīgai valsts attīstībai. Tādēļ DPD Latvija arī turpmāk aktīvi iesaistīties labdarības projektos, kuros tiek atbalstīti bērni,” saka DPD Latvija valdes priekšsēdētājs Jānis Grants.

Ar pilnu bērnunamu vajadzību sarakstu iespējams iepazīties šeit: https://ej.uz/taurenaefekts_BN


Par kampaņu “Taureņa efekts”
Labdarības kampaņa “Taureņa efekts” tika uzsākta 2009. gadā, lai palīdzētu bērniem, kuri aug bērnunamos, atrast pareizo dzīves virzienu, piepildījumu un gandarījumu, kas nākotnē mainīs viņu dzīvi, palīdzēs viņiem izdarīt pareizo izvēli tad, kad būs jāizšķiras par savu profesiju. Kampaņas ietvaros tiek rīkotas Pieredzes dienas, kuru laikā ikviens aicināts dalīties savā profesionālajā un dzīves pieredzē ar bērnunamos dzīvojošajiem jauniešiem un bērniem.