Bērnu tiesību aizsardzības inspekcijā izvērtē Kiviča un Skulmes publisko uzvedību

Andra Kiviča un Lienes Skulmes rīcība ir emocionāla vardarbība pret saviem bērniem – uzsver Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija, kas arī pievērsusi uzmanību šā pāra publiskajām izdarībām un gatava iesaistīt bāriņtiesu.

 

Kadri no topošā TV realitātes šova Kivičs. Pavisam privāti., Foto: Publicitātes

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Kadri no topošā TV realitātes šova "Kivičs. Pavisam privāti"., Foto: Publicitātes

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas Ģimeņu ar bērniem atbalsta departamenta direktore Amanda Vēja, komentējot Kiviča un Skulmes aktivitātes, žurnālam "Kas Jauns" uzsvērusi, ka tās var būt emocionāli traumējošas viņu bērniem. „Gadījumi, kuros bērni netieši tiek iesaistīti vecāku savstarpējo attiecību risināšanā publiskā vidē, kā arī ilgstoša vecāka privātās dzīves publiska atspoguļošana bērnos var izsaukt ļoti daudz emociju, kas var ietekmēt viņu emocionālo labsajūtu kopumā, kā arī radīt ilgstošu emocionālu spriedzi," saka Amanda.

"Bērni var izjust kaunu, dusmas, aizvainojumu, būt nomākti, trauksmaini,” stāsta speciāliste, piebilstot: „Pastāv risks, ka bērni var kļūt par emocionālas vardarbības upuriem, ņemot vērā, ka publiski izvietotā informācija (rakstiski, fotoattēli un video) ir brīvi pieejama un var tikt tieši vērsta pret bērniem gan skolā, gan pirmskolā. Citi bērni vai pieaugušie var izsmiet, pazemot, atstumt, pārmest vecāku uzvedību un tamlīdzīgi. Var tikt aizskarta bērnu pašcieņa un kavēta labvēlīga psiholoģiskā attīstība."

"Savukārt emocionāla vardarbība var izpausties gan bērnu emocionālajā sfērā, gan uzvedībā. Bērni var kļūt ilgstoši skumji, būt sliktā garastāvoklī, noslēgties no citiem, izjust bailes no citu cilvēku attieksmes pret sevi, paust dusmas, atteikties iet uz skolu... Ilgstoša emocionāla vardarbība var izraisīt ilgstošu nomāktību, zemu pašvērtējumu vai pat pašnāvības domas,” norāda Vēja.

 

Protams, Kivičs un Skulme ir pieaugušas, rīcībspējīgas personas, kurām būtu jāapzinās savas rīcības sekas attiecībā uz pašu bērniem, tomēr tas šajā situācijā, šķiet, ir aizmirsts.

 

Vai iespējams bērnus pasargāt no vecāku emocionālās vardarbības, ja paši vecāki neapzinās savas rīcības sekas? Jā! Un tas tiek darīts arī Andra Kiviča un Lienes Skulmes gadījumā. Piemēram, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas Juridiskās nodaļas juriskonsulte Inga Sazonova žurnālam "Kas Jauns" atklājusi, ka Andra Kiviča un Lienes Skulmes uzvedība publiskajā telpā ir inspekcijas redzeslokā jau faktiski no paša sākuma.

Reklāma
Reklāma

"Saskatot iespējamu apdraudējumu šo cilvēku bērniem emocionālās vardarbības veidā, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija gatavo iesniegumu Valsts policijai, lūdzot rast iespēju slēgt Andra Kiviča kontu "Facebook".

Protams, Kivičs un Skulme ir pieaugušas, rīcībspējīgas personas, kurām būtu jāapzinās savas rīcības sekas attiecībā uz pašu bērniem, tomēr tas šajā situācijā, šķiet, ir aizmirsts.

Situācijai neuzlabojoties, nākamais solis ir bāriņtiesas iesaistīšana, lai noskaidrotu bērnu situāciju un lemtu par turpmākiem soļiem viņu interešu aizstāvībai,” paskaidro Inga Sazonova.

 

No portāla Jauns.lv