Kā pareizi ēst žāvētus augļus?

Skaidro Capital Clinic Riga uztura speciāliste, fizioloģe Baiba Grīnberga.

 

Žāvētie augļi satur ievērojamu daudzumu kilokaloriju.

FOTO: Shutterstock.com

Žāvētie augļi satur ievērojamu daudzumu kilokaloriju.

Žāvēti augļi un ogas ir ļoti vērtīgi – ūdens tajos vairs nav, taču visas uzturvielas, kā arī vitamīni un minerālvielas, un šķiedrvielas nekur nav zudušas. Protams, to kvalitāte un uzturvērtība lielā mērā atkarīga no žāvēšanas veida (tam jāpievērš uzmanība, ja produktus grib žāvēt mājas apstākļos).

Žāvēti augļi un ogas ir ārkārtīgi saldi, bet tas nav nekāds ļaunums. Līdz ar saldumu tajos ir šķiedrvielas, kas daļēji aizkavē cukura uzsūkšanos asinīs (tāpēc šādi našķi ir daudz drošāki par karamelēm un šokolādes konfektēm, kurās šķiedrvielu nav).

Brīžos, kad jūtami trūkst enerģijas vai galva kļūst neskaidra, jo ilgāku laiku nav ēsts, žāvēti augļi var dot ievērojamu enerģijas daudzumu. Vērtīgi, ja tos ēd kopā ar olbaltumvielām bagātīgiem produktiem – sēklām, riekstiem, dabīgo jogurtu, biezpienu –, arī šādā kombinācijā cukurs no augļiem asinsritē nonāk gausāk, kas ir nozīmīgi, ja cilvēkam ir cukura vielmaiņas traucējumi, liekais svars, insulīna rezistence, cukura diabēts.

Vērtīgi ir pašas gatavoti mušļu batoniņi vai trifeles – kombinējot žāvētos augļus ar graudu pārslām, sēkliņām, drupinātiem/samaltiem riekstiem.
 

Lasi arī: 
Kā pagatavot veselīgu brokastu musli - recepte 
Gards pilngraudu batoniņš enerģijai - pagatavo pats! 

 

Tiesa, no žāvētiem augļiem var ievērojami pūsties vēders – tas ir lielā cukura un arī šķiedrvielu daudzuma dēļ. Tāpēc pirms treniņiem un citām sportiskām aktivitātēm labi daudz tos saēsties nevajadzētu.

Reklāma
Reklāma

Žāvētie augļi satur ievērojamu daudzumu kilokaloriju. Taču – nav viegli vienā reizē/dienā apēst vairāk nekā 100 gramus (tas būtu apmēram 350 kcal), jo lielais saldums būs šķebinošs.

Sev par mierinājumu ir labi zināt, ka lielākā daļa citu neveselīgo našķu (konfektes, piena šokolāde, krekeri) satur tikpat daudz vai vairāk kilokaloriju, taču labuma tajos nav nekāda.

 

No žurnāla "100 Labi padomi"