Iespējams, gaidāms precedents: varētu izmeklēt neziņošanu par vardarbību pret bērnu

Izmeklētājs lems, vai pie kriminālatbildības saucams skolas psihologs, kurš nenoticēja skolēna stāstītajam par seksuālu vardarbību, kas gan vēlāk izrādījās patiesība, vēsta ziņu portāls LSM.lv

Ir cietušie, kuri par šādiem gadījumiem ziņo pat desmit gadus pēc notikušā. Visticamāk, tikai tad, kad tikuši prom no varmākas un jūtas drošībā.

FOTO: Shutterstock.com

Ir cietušie, kuri par šādiem gadījumiem ziņo pat desmit gadus pēc notikušā. Visticamāk, tikai tad, kad tikuši prom no varmākas un jūtas drošībā.

Līdz šim Latvijā neviens pieaugušais par neziņošanu nav tiesāts. Turklāt tikai katrs trešais bērns, kurš cieš no seksuālas vardarbības, spēj saņemties un to pastāstīt kādam pieaugušajam. Parasti viņš to dara tikai vienu reizi.

Tos, kas strādā ar seksuālā vardarbībā cietušiem bērniem, uztrauc policijas atklātais, ka nesenā kriminālprocesā par tieši šādu gadījumu skolas psihologs bērnam nav noticējis. Arī policijā uzsver, ka ārstiem un skolu psihologiem ziņot par katru šādu gadījumu liek likums.

“To izmeklētājs izlems, vai ir nepieciešams saukt pie atbildības vai ne. Psihologs jau nav izmeklēšanas speciālists, un viņam jau arī nav jābūt. Tas ir mūsu darbs – izmeklēt un vēlāk arī sodīt,” saka Valsts policijas Dzimumnoziegumu apkarošanas nodaļas priekšnieks Oļegs Lavčinovskis.

Tajā pašā laikā policijā atzīst – līdz šim nav uzsākts neviens kriminālprocess pret pieaugušajiem, kas nav ziņojuši. “Cik man ir zināms, Valsts policijā nav uzsākts neviens kriminālprocess pret personu, kuras nav savlaicīgi ziņojušas par bērnu, kas ir uzticējies. Bet es nezinu daudz tādu stāstu, kad nebūtu novadīts līdz policijai,” norāda Lavčinovskis.

Centra “Dardedze” valdes locekle Agnese Sladzevska: “Pāridarītājs visbiežāk ir pazīstams cilvēks, nevis svešinieks. Tad ir visvieglāk pierādīt. Bet runāt par tuvinieku ir visgrūtāk. Bērni baidās arī no reakcijas un sekām. Un baidās, vai ticēs.”

Reklāma
Reklāma

“Mēs velkam aisbergu ārā no ūdens. Bet to ziņojumu skaits pieaug. Bet tas nenozīmē, ka noziegumu notiek vairāk. Vairāk uzticas policijai. Daudz ziņo par noziegumiem, kas notikuši pirms 3, 5 un pat 10 gadiem,” stāsta policijas pārstāvis.

Bērns, kuram seksuāli pāri dara pieaugušais, kādam uzticas tikai tad, kad ir drošs – viņus uzklausīs.

Visu sižetu var noskatīties šeit: