Vidusskolēni no nākamā gada varēs padziļināti apgūt pašu izvēlētos priekšmetus

Jaunajā vidusskolas satura modelī, pēc kura mācības 10. klasēs sāksies no 2020. mācību gada un vēlāk arī pārejās klasēs, paredzēts piedāvāt vidusskolēniem padziļināti apgūt viņus interesējošos mācību priekšmetus. Par to informēja izmaiņu ieviesēji – “Skola 2030” un Valsts izglītības un satura centrs, tā šodien raksta portāls LSM.lv

FOTO: Shutterstock.com

Izmaiņu ieviesēji skaidro, ka vidusskolas posmā jaunieši sāk domāt par to, ko studēs un strādās. Taču pašlaik iespējas mācīties kādus mācību priekšmetus esot ierobežotas, savukārt turpmāk jaunieši varēs vairāk apgūt interesējošās jomas.

No 2020. gada vidusskolās lielāku uzsvaru liks uz to, ko paši skolēni vēlas mācīties. Sākot mācības vidusskolā, pamata priekšmeti visiem skolēniem būs vienādi, bet tad varēs izvēlēties, uz kuriem priekšmetiem likt lielāku uzsvaru.

“Ļoti svarīgs princips, ko mēs esam šajā priekšlikumā iekļāvuši, ir iespēja skolēnam mācīties vairāk un padziļināti savām interesēm atbilstošu mācību saturu. Tas nozīmē, ka 60-70% laika skolēni mācītos vispārīgu pamatu un 30% laika skolēni dažādās skolās Latvijā mācītos viņu interesēm atbilstošus mācību priekšmetus.

Izmaiņas gan neietekmēšot kopējo stundu skaitu un jauniešu noslodzi. Taču stundas organizēs vairākos mācību apguves līmeņos, kurus izmaiņu ieviesēji sauc par kursiem: pamatkurss, padziļinātais kurss un specializētais kurss.

 

Reklāma
Reklāma

Skolām būs jāizveido “kursu grozi”, kuros būs vairāki padziļinātie priekšmeti, un skolēnam būs jāizvēlas vismaz trīs mācību priekšmeti, kurus apgūs padziļināti. Tos beidzot, jauniešiem būs jāveido pētījums. Tuvojoties 12. klasei, skolēni mazāk apgūs patamkursus un koncentrēsies uz padziļinātajiem mācību priekšmetiem.

 

Visu sižetu var noklausīties portālā LSM.lv