Bērniem migrēnu grūtāk pamanīt

Tāpat kā pieaugušajiem, migrēnas diagnoze iespējama arī bērniem. Tomēr bieži vien tas netiek pamanīts vai arī netiek saistīts ar migrēnas lēkmi. Lai gan pati lēkme ir vieglāka un mazāk ietekmē ikdienu, diagnostika ir krietni sarežģītāka nekā pieaugušajiem. 

Liela nozīme ir vecāku spējai pamanīt izmaiņas bērna veselības stāvoklī, piefiksēt un novērot, kā tā noris, cik bieži piemeklē.

FOTO: Shutterstock.com

Liela nozīme ir vecāku spējai pamanīt izmaiņas bērna veselības stāvoklī, piefiksēt un novērot, kā tā noris, cik bieži piemeklē.

Konkrēti statistikas dati, cik bieži bērniem sastopama migrēna, dažādos datos svārstās no četriem līdz pat 12%. Ja starp pieaugušajiem lielāks ar migrēnu slimojošo skaits ir starp sievietēm, bērniem līdz 12 gadu vecumam migrēna biežāk sastopama puisīšiem, savukārt pēc 12 gadu vecuma tā pārliecinoši pāriet sieviešu teritorijā, jo šajā vecumposmā vairumam meiteņu sākas menstruācijas, kur lielu lomu spēlē arī migrēnai draudzīgais hormons estrogēns. 


Lai gan vairumā gadījumu bērni migrēnas lēkmi pārcieš vieglāk nekā pieaugušie, tomēr ir gadījumi, kad bērns slimības dēļ neapmeklē skolu, viņam ikdienā nākas cīnīties ar sliktu pašsajūtu. Tāpēc būtu svarīgi bērnam migrēnu atpazīt un ar piemērotām metodēm censties tās ietekmi ikdienas dzīvē mazināt. 

 

Darbs vecākiem
Ja vecākiem rodas aizdomas, ka bērnam varētu būt migrēna, par to noteikti jāinformē ģimenes ārsts. Speciālisti uzsver, ka, lai gan migrēna pati par sevi bērnam nerada nekādus bojājumos citos orgānos, tā tomēr rada izmaiņas neiromedioatoru izdalē. 

Situācijā, kad bērns nonāk pie speciālista, ir ļoti svarīgi, ko par bērna sajūtām, sūdzībām, uzvedību var pastāstīt vecāki. 

Bērnu neirologs Guntis Rozentāls stāsta, ka bērni pie speciālista nonāk gan ar neatliekamās medicīniskās palīdzību, gan ar ģimenes ārsta nosūtījumu. Kā jau iepriekš teikts, migrēnas diagnoze lielā mērā tiek balstīta uz pacienta subjektīvo sajūtu izklāstu. Mazais cilvēks nespēj niansēs izstāstīt, kā viņš jūtas. Turklāt bērniem migrēnas simptomātika ir atšķirīga no pieaugušajiem ierastajām slimības pazīmēm. Tāpēc liela nozīme ir vecāku spējai pamanīt izmaiņas bērna veselības stāvoklī, piefiksēt un novērot, kā tā noris, cik bieži piemeklē. Situācijā, kad bērns nonāk pie speciālista, ir ļoti svarīgi, ko par bērna sajūtām, sūdzībām, uzvedību var pastāstīt vecāki. Savukārt ārstam, pie kura bērns ir atvests, kā uzsver bērnu neirologs, jāvelk laukā pēc iespējas vairāk informācijas. „Ir jāprot uzdot mērķtiecīgus, konkrētus jautājumus, jo bērns pats nestāstīs, kur un kā viņam sāp, vai ir kādas citas sajūtas,” piebilst Guntis Rozentāls. Vecākiem vajadzētu ārstu informēt arī par to, ja kādam no vecākiem bijusi migrēna, jo tas varētu norādīt, ka slimība ir pārmantota. 

 

Par lēkmi var liecināt
Galvassāpes – ne vienmēr
Lai cik tas dīvaini šķistu, bērniem migrēnas lēkmes laikā var nebūt sāpes, kas pieaugušo migrēnai ir galvenais ekvivalents. Migrēnas lēkme var izpausties tikai kā aura – kaut kas pazibsnīja acīs, bija izmainīti attēli gluži kā „Alisei brīnumzemē”, varbūt notirpa roka, mazliet bija grūti parunāt, bet galva nesāp. 

Reklāma
Reklāma

Var būt vēdersāpes
Bērnam migrēnas lēkmes laikā var būt vēdersāpes, turklāt tik spēcīgas, ka bērns sāk raudāt. Pēc pāris stundām vēdersāpju vairs nav. Citos gadījumos vēdersāpes nemaz tik ātri nepāriet. Tomēr jāņem vērā, ka spēcīgas vēdersāpes jebkurā gadījumā ir nopietns signāls un nepieciešama speciālista konsultācija. Lai secinātu, ka pie vēdera sāpēm vainīga migrēna, veicot nopietnu izmeklēšanu, ir jāizslēdz citas saslimšanas. 

 

Konsultē: Guntis Rozentāls, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Bērnu neiroloģijas virsārsts

 

Par pārējiem iemesliem un izpausmēm lasi žurnālā “Veselība” februāra numurā.

Numura tēma MIGRĒNA 

Pērc žurnālu preses tirdzniecības vietās visā Latvijā vai abonē www.ekiosks.lv