Kā pieaugušajiem komunicēt ar pusaudzi un palīdzēt viņiem iegūt patstāvību? VIDEO

Piektajā “Papardes zieds” veidotajā video uz vecākiem tik ļoti aktuālo jautājumu: “Kā komunicēt ar pusaudzi?” atbild Latvijas Universitātes pasniedzēja, Dr. Psych, docente Ieva Stokenberga.

FOTO: Shutterstock.com

Vecāki, kuriem ģimenē aug pusaudzis, zina, cik dažkārt var būt grūti komunicēt un saprasties ar bērnu, kurš veidojas par patstāvīgu, pieaugušu cilvēku. Lielākā daļa no mums ir gājusi cauri šim vecuma posmam, kad vecāki, iespējams, uzspiež savu viedokli vai dažādās dzīves situācijās liek rīkoties tā, kā viņiem šķiet pareizi, neņemot vērā jaunieša uzskatus un domas, kas arī veicina nesaprašnos un konflikta situācijas.

Raugoties no vecāku skata punkta, protams, mēs, vecāki, vēlamies, lai mūsu augošais jaunietis būtu pasargāts no sliktām izvēlēm un kļūdām, jo gluži dabiski savam bērnam gribam nodrošināt tikai to pašu labāko. Ieva Stokenberga uzsver, ka jauniešiem ir jāļauj izdarīt savas izvēles, arī pieļaut savas kļūdas, bet pats svarīgākais ir tas, lai jaunietis zinātu, ka vienmēr, lai arī kas notiktu, vecāki viņu atbalstīs un uzklausīs, pat ja citreiz vecāku un jauniešu domas nesakrīt. 

Pusaudžu vecums ir tas dzīves posms, kad cilvēks meklē un apzinās sevi kā personību, tāpēc vecākiem ir svarīgi ļaut to darīt, vienlaicīgi esot ar jaunieti, bet to pārāk neierobežojot. 
 

Reklāma
Reklāma

Saistītie raksti