Eksperte: Kādas ir atšķirības starp dabīgo un sintētisko ādas kopšanas kosmētiku?

Atšķirības ir ievērojamas. Lai ražotu dabīgās kosmētikas emulsiju, tās sastāvā izmanto augstas kvalitātes augu eļļas, to ekstraktus un augu taukus.

Daži dabīgās kosmētikas ražotāji izmanto šo iespēju un iekļauj konservantus kosmētikas sastāvā, bet daudzi no tā atsakās konservantus aizstājot ar, piemēram, – vaskiem, ēteriskajām eļļām vai spirtu.

FOTO: Publicitātes foto

Daži dabīgās kosmētikas ražotāji izmanto šo iespēju un iekļauj konservantus kosmētikas sastāvā, bet daudzi no tā atsakās konservantus aizstājot ar, piemēram, – vaskiem, ēteriskajām eļļām vai spirtu.

Tie ātri iesūcas ādā un iedarbojas uz ādu uzreiz, mitrina un kopj to. Piemēram, – jojobas, mandeļu vai kliņģerīšu eļļa, kakao un šī sviests. Lai ražotu želejas, to sastāvā izmanto augu, dzīvnieku vai minerālu izcelsmes vielas.

 

Savukārt, lai ražotu līdzekļus dušai un vannai nepieciešams pievienot ādu attīrošās vielas. Piemēram, no kokosriekstu eļļas vai cukura. Šādi kosmētikas līdzekļi puto daudz mazāk nekā parastā kosmētika, bet ir ādai draudzīgāki un labi attīra ādu.

 

 

Kas ir emulgatori?

Emulgatori saista eļļu ar ūdeni visos krēmos un emulsijās. Dabīgajai kosmētikai krēmu un emulsiju sastāvā ir ūdens un eļļa, kas savstarpēji īpaši labi nesajaucas, – ir nepieciešami emulgatori. Dabīgajai kosmētikai tiek izmantots, piemēram, augu lecitīns, bišu vasks, vielas no kokosriekstu eļļas vai cukura.

 

Savukārt, parastai kosmētikai lai sajauktu eļļu ar ūdeni, to veic vielas, kas ir apzīmētas ar PEG + (Polyethylene glycol). Šie emulgatori ir veidoti uz minerāleļļas bāzes, kas ir lēta un viegli saražojama, bet tā var radīt kairinājumu uz ādas un ir kaitīga (tās ražošana ir toksiska un var izdalīt indīgas atliekas).

 

Kas ir kosmētikas aktīvās vielas?

Aktīvās vielas pievieno īpašības produktiem. Piemēram, dabīgai kosmētikai tās ir mitrinošas vielas un vitamīni – galvenokārt augu eļļas, augu vaski un augu ekstrakti, kas veidoti uz ūdens, spirta vai eļļas bāzes. Parastā kosmētika lieto tieši šīs pašas vielas, bet ļoti mazā daudzumā.

 

UV filtri aizsardzība pret saules stariem no dabīgajiem minerālajiem pigmentiem, kas paliek uz ādas virsmas un atstaro saules starus.

 

Dabīgās kosmētikas dezodoranti novērš sviedru aromātu, ko izraisa baktērijas. To ir iespējams panākt ar vairākām dabīgām sastāvdaļām, piemēram, – dabīgajiem sāls kristāliem, augu ekstraktiem vai ēteriskajām eļļām. Tās neierobežo dabīgo svīšanu un nesatur alumīnija sāļus.

 

Ja salīdzinām ar parasto kosmētiku, tad mitrinošas vielas un vitamīni, galvenokārt ir minerāleļļas un silikoni. Tiek pievienoti vitamīni un dažādi sintētiskie savienojumi, lai samazinātu grumbas, izlīdzinātu ādu vai veiktu daudzus citus specifiskus uzdevumus.

 

 

UV filtri aizsardzība pret saules stariem no sintētiskajām vielām, kas iesūcas ādā un reaģē savienojoties ar ādas virsmu. Tās, – var izraisīt blakus efektu un ir, – toksiskas arī vidē, var ietekmēt hormonālo sistēmu.

Dezodoranti ir efektīvi, lai novērstu svīšanu, sintētiskie alumīnija sāļi savelk poras. Un var saturēt arī pretmikrobu vielas, piemēram, – triklozānu, kas spēj kairināt ādu.
 

Kādas papildvielas vēl tiek pievienotas kosmētikas ražošanā?

Kosmētikas sastāvam var tikt pievienotas vēl sekojošas papildvielas – konservanti, smaržvielas, krāsvielas.


Dabīgās kosmētikas sertifikācijas iestādes atļauj izmantot kosmētikas sastāvā dažus dabīgas izcelsmes konservantus. Un tās ir jāatzīmē sastāvā kā konservanti.

 

Daži dabīgās kosmētikas ražotāji izmanto šo iespēju un iekļauj konservantus kosmētikas sastāvā, bet daudzi no tā atsakās konservantus aizstājot ar, piemēram, – vaskiem, ēteriskajām eļļām vai spirtu.

 

Smaržvielas: tikai dabīgās ēteriskās eļļas. Krāsvielas ir dabīgie augu, dzīvnieku vai minerālu izcelsmes krāsu pigmenti. Dabīgo smaržvielu un krāsvielu iegūšana ir dārga un to iegūšana prasa daudz darba, piemēram, – lai iegūtu 1 litru rožu ēteriskās eļļas ir nepieciešami vairāk nekā 3000 kg rožu ziedlapiņu.

 

 

Sintētiskās kosmētikas ražošanā parabēni ir vispazīstamākā kosmētikas sastāvdaļa, īpaši tajos kosmētikas līdzekļos, kuru sastāvā ir ūdens. Parabēni var izraisīt ādas kairinājumu un iekaisumus.


Otra populārākā konservantu grupa, kuru vietā tiek izmantots formaldehīds, var izstarot formaldehīdu un izraisīt ādas kairinājumu.

 

Smaržvielas pārsvarā ir sintētiskas smaržvielas. Diemžēļ, – INCI prasības nenosaka norādīt sastāvu, ja smaržvielas ir no ēteriskajām eļļām un sintētiskām izejvielām – visas tiek apzīmētas ar vārdu perfum. Tas pats attiecas uz 26 alerģiskajām smaržvielām, kuras Eiropas Savienības kosmētikas direktīvas prasa norādīt uz iepakojuma.

 

Krāsvielas – krāsas tiek apzīmētas ar CI vai krāsu indeksa numuru, kas ietver gan dabīgas, gan sintētiskas izcelsmes krāsvielas, un uz iepakojuma netiek norādīts, izmantots drošais dzelzs oksīds vai bīstamā azokrāsviela.

 

Kā noteikt, vai kosmētikas produkts ir dabīgs?

Tirdzniecības vietās ir pieejami tik daudz zīmoli, kas norāda, ka ir dabīgs kosmētikas zīmols. Visvienkāršākais veids kā to noteikt ir pajautāt uzrādīt dabīgās kosmētikas sertifikātu.

 

Sertifikāts norāda produkta sastāvdaļu kvalitāti, bet nenorāda kvalitātes atšķirības: piemēram, produkta efektivitāti un iedarbību uz ādas, zīmola filozofiju un vēsturi, ilgstspējību, ražošanas metodes un ētiskās normas uzņēmumā.

 

Lai orientētos un būtu pārliecināti, ka izvēlaties dabīgu, sertificētu kosmētiku pievērsiet uzmanību šiem aspektiem:

 

1. Sastāvdaļas ir uzskaitītas dilstošā secībā: sākot ar viskoncentrētāko ja, – kāda no vielām satur mazāk par 1%, tās var tik uzskaitītas jauktā secībā.

2. Dabīgās izcelsmes sastāvdaļas tiek rakstītas latīņu valodā: jo vairāk sastāvdaļu ir latīņu valodā, jo vairāk kosmētikas līdzekli var uzskatīt par dabīgu. Auga nosaukumu raksta latīņu valodā, ja tiek izmantota kāda no tā formām – eļļa, vasks, ekstrakts vai ēteriskā eļļa.

3. Sastāvdaļas, kas izklausās sintētiskas, var tikt iegūtas arī no dabīgām izejvielām. Šie nosaukumi var arī nozīmēt dabīgi – identiskas sastāvdaļas, bet tās ir sintētiskas sastāvdaļas, kas imitē dabīgo izcelsmi. Lai saprastu, ko šie sintētiskie nosaukumi nozīmē, jums ir nepieciešams atrast to patieso izcelsmi un nozīmi.

4. Smaržvielas. Lai izveidotu smaržvielas to sastāvā var būt tūkstošiem smaržu savienojumu un kombināciju, līdz ar to ir pienākums tikai vispārīgi norādīt, ka sastāvā ir smaržvielas.

 

 

5. Krāsvielas tiek atzīmētas ar krāsu indeksu un numuru, CI + 5 cipari. Tas iekļauj abus – gan sintētiskas gan dabīgas krāsvielas, un ir nepieciešams meklēt precīzu ciparu un skaitļa skaidrojumu.

 

Dabīgās sastāvdaļas – nemodificētas, tās var iegūt tikai fiziskos procesos vai ar fermentēšanas metodi.

 

Atvasinātas dabīgas sastāvdaļas – dabīgo sastāvdaļu atļauto ķīmisko reakciju rezultāts.
Dabīgās – identiskās sastāvdaļas – tie var būt arī pigmenti, minerāli vai konservanti. Tiek ražoti laboratorijā, bet ir pieejami arī dabā. Šīs sastāvdaļas ir atļauts iekļaut kosmētikas sastāvā, bet ir jānodrošina to drošība patērētājiem (konservanti) vai (minerālu/pigmentu) tīrība. Šīm sastāvdaļām ir būtiska īpašība, – tās ir pieejamas dabā.
Pēdējā sastāvdaļa ir ūdens – kas neietilpst dabīgo sastāvdaļu sarakstā, jo NATRUE nevēlas norādīt ūdens dabīgumu, bet gan iekļaut to kosmētikas sastāvdaļu sarakstā.

 

             

Rakstu sagatavoja Silva Bērziņa kosmētiķe, Dr. Hauschka zīmola vadītāja Latvijā