Atklāj pieteikšanos 15. L`ORÉAL Baltic stipendiju programmai Sievietēm zinātnē

2019. gada 30. janvārī Baltijas valstīs atklāta pieteikšanās prestižajai L`ORÉAL Baltic stipendiju programmai Sievietēm zinātnē. Atzīmējot stipendijas 15. jubilejas gadu Latvijā un trešo darbības gadu Igaunijā un Lietuvā, pirmo reizi septiņas Baltijas zinātnieces katra saņems 6 000 EUR stipendiju par savu ieguldījumu zinātnē. 

Kopš L ORÉAL Baltic stipendijas programmas ieviešanas Latvijā, 15 gadu laikā atzinību par savu ieguldījumu zinātnes jomā ir saņēmušas 42 zinātnieces no Latvijas.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Kopš L' ORÉAL Baltic stipendijas programmas ieviešanas Latvijā, 15 gadu laikā atzinību par savu ieguldījumu zinātnes jomā ir saņēmušas 42 zinātnieces no Latvijas.

Papildus tam šogad viena dalībniece no katras valsts tiks nominēta starptautiski atzītajai L' Oréal-UNESCO For Women in Science International Rising Talents* programmai.  

Konkursa kārtībā, pēc rūpīgas izvērtēšanas, Latvijā, Lietuvā un Igaunijā tiks piešķirtas pa vienai stipendijai katras valsts zinātniecei ar doktora grādu līdz 40 gadiem pētījumu veikšanai dzīvības, vides zinātņu, fizikas un inženierzinātnes jomā. Papildus tam pa vienai stipendijai Igaunijā un Lietuvā, bet divas stipendijas Latvijā saņems doktorantes līdz 33 gadu vecumam pētījumu veikšanai dzīvības, vides zinātņu, fizikas un inženierzinātnes jomā.

Baltijas zinātnieces ir aicinātas pieteikties Sievietēm zinātnē stipendijām no  2019. gada 30. janvāra līdz 7. martam, aizpildot pieteikuma anketu projekta Sievietēm zinātnē (For Women In Science) mājaslapā www.forwomeninscience.com

Kopš L' ORÉAL Baltic stipendijas programmas ieviešanas Latvijā, 15 gadu laikā atzinību par savu ieguldījumu zinātnes jomā ir saņēmušas 42 zinātnieces no Latvijas. Kopš 2017. gada stipendijas programma ir paplašinājusies un Baltijas reģionā ir apbalvotas divas zinātnieces no Lietuvas un divas no Igaunijas.

Programmas Sievietēm zinātnē īstenošanu Latvijā aizsāka stipendijas goda patronese Vaira Vīķe-Freiberga. L`ORÉAL Baltic Sievietēm zinātnē stipendiju programma tiek īstenota sadarbībā ar visām trīs Baltijas valstu zinātņu akadēmijām un UNESCO Nacionālajām komisijām Latvijā, Igaunijā un Lietuvā. 

Šī ir vienīgā šāda veida atbalsta programma zinātniecēm Baltijas valstīs. Programma veicina Baltijas zinātnieču profesionālo attīstību, palīdzot sasniegt jaunus mērķus un vairot pienesumu gan zinātnei, gan sabiedrībai. 

Starptautiskā stipendiju programma Sievietēm zinātnē aizsākta 1998. gadā. Kopš tā laika L`ORÉAL un Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācija (UNESCO) ir apņēmušās veicināt sieviešu skaitu, kuras darbojas zinātnē. Tādēļ pēdējā 21 gada laikā L`ORÉAL un UNESCO stipendiju programma Sievietēm zinātnē godina zinātnieces viņu galvenajos karjeras posmos, dodot nozīmīgu ieguldījumu zinātnes attīstībā, kā arī veicinot dzimumu vienlīdzību zinātnes jomā. 

L`ORÉAL Baltic programmas ietvaros starptautiski atbalstītas jau vairāk nekā 2 700 zinātnieces no 115 dažādām valstīm un godinātas 97 laureātes savas karjeras sasniegumos, tostarp profesore Elizabete Blekbērna (Elizabeth H. Blackburn) un Eda Jonata (Ada Yonath), kuras godalgotas ar Nobela prēmiju. 

 

Reklāma
Reklāma

* L`ORÉAL-UNESCO International Rising Talent programmas mērķis ir popularizēt zinātnieču sasniegumus, iedvesmojot sievietes visā pasaulē un palīdzot jaunajām zinātniecēm īstenot izvirzītos mērķus. L`ORÉAL-UNESCO International Rising Talent nominācija tiek piešķirta piecpadsmit daudzsološām jaunajām zinātniecēm no dažādiem pasaules reģioniem: Āfrikas un Arābu valstīm, Āzijas un Klusā okeāna valstīm, Eiropas, Latīņamerikas un Ziemeļamerikas, lai atbalstītu un mudinātu sievietes turpināt savu izvēlēto ceļu zinātnē.