Vecas aparatūras dēļ sievietes krūtī nepamana vēzi: četrās slimnīcās konstatē prasībām neatbilstošas mamogrāfijas iekārtas

Valsts vides dienesta (VVD) Radiācijas drošības centrs (RDC) ir pārbaudījis 48 mamogrāfijas iekārtas 30 ārstniecības iestādēs, konstatējot četru neatbilstību tehniskajām prasībām, šodien vēsta portāls La.lv

FOTO: Shutterstock.com

Veicot 48 iekārtu pārbaudes 30 ārstniecības iestādēs, konstatēts, ka četras no tām neatbilst tehniskajām prasībām un tās ir Aizkraukles slimnīcā, Daugavpils reģionālajā slimnīcā, Jelgavas pilsētas slimnīcā un Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienībā. Aizkraukles slimnīca ir iegādājusies jaunu mamogrāfu un 9. janvārī ir saņēmusi licenci no RDC, kas atļauj ar to veikt izmeklējumus.
 

Veselības inspekcija kopā ar Nacionālo veselības dienestu un radioloģijas speciālistiem pērn septembrī sāka mamogrāfu pārbaudi vairākās ārstniecības iestādēs, solot tās pabeigt mēneša laikā. Tomēr pārbaudes pabeidzis vien Radiācijas drošības centrs. Inspekcija tās turpina un informāciju sola sniegt tikai tad, kad būs pārbaudītas visas ārstniecības iestādes.
 

Rakstā arī atgādināts par kādu gadījumu, kad radiologs, analizējot mamogrāfijas izmeklējumu, nebija ieraudzījis audzēju krūtī nolaidības un nekvalitatīvas aparatūras dēļ. Turklāt otrs radiologs, kā liecina Veselības inspekcijas atzinums, bija pārkāpis obligāto noteikumu un attēlu nemaz nebija apskatījis, taču parakstu un zīmogu uz slēdziena uzlika.
 

Vēzis tika pamanīts tikai tad, kad tas jau bija ielaists līdz trešajai stadijai, sievietei bija jāveic operācija, viņa zaudēja krūti un patlaban turpina ārstēt smagas blaknes, kas radušās pēc pārciestās operācijas, vēsta "Latvijas Avīze".
 

Reklāma
Reklāma

Paciente uzskata, ka Veselības inspekcijas atzinums par viņai sniegtā medicīnas pakalpojuma kvalitāti ir kļūdains un arī Nacionālās veselības dienesta pieņemtais lēmums par izmaksāto atlīdzību, ko sieviete saņēmusi par viņas veselībai nodarīto kaitējumu, nav adekvāts. Tāpēc viņa šo lēmumu, kas balstīts uz inspekcijas atzinumu, pārsūdzējusi Veselības ministrijai. Ministrija sola pieņemt lēmumu līdz 15.februārim.