Svarīgi jaunajām māmiņām! VID skaidro, kāpēc jāiesniedz gada deklarācijas

Valsts ieņēmumu dienests sāk aktīvi aicināt iedzīvotājus šogad iesniegt gada ienākuma deklarācijas, lai tie nenonāktu nepatikšanās un neieslīgtu nodokļu parādos, vēsta LNT Ziņas. 

 

FOTO: Shutterstock.com

Pagājušā gadā līdz nodokļu reformu ieviesta progresivitāte nodokļu politikā. Proti, ir trīs iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes, bet ar nodokli neapliekamo VID katram algas saņēmējam prognozē individuāli divas reizes gadā, ņemot vērā iepriekšējo gadu ienākumus. Līdz ar to nodokļa pārmaksa vai parāds var veidoties lielai daļai Latvijas iedzīvotāju, jo, pirmkārt, var atšķirties VID prognozētais neapliekamais minimums un attiecīgi ienākums no uzņēmumā faktiski maksātās algas.
 

Šajā ziņā ar nodokļu parādiem jo īpaši riskē jaunie darbinieki vai jaunās māmiņas, kas tikko atgriezušās darba gaitās no bērna kopšanas atvaļinājuma. Proti, VID šādos gadījumos sākotnēji nosaka 100 eiro neapliekamo minimumu, lai gan māmiņas alga, piemēram, bija 1200 eiro, kam šāds neapliekamais minimums vispār nepienākas. Tāpat iedzīvotājiem jāuzmanās saistībā ar iedzīvotāju ienākuma likmēm – ienākumiem līdz 1667 eiro mēnesī tie ir 20%, virs tiem 23% un 31,4%.

 

Šajā ziņā ar nodokļu parādiem jo īpaši riskē jaunie darbinieki vai jaunās māmiņas, kas tikko atgriezušās darba gaitās no bērna kopšanas atvaļinājuma. 

Tiem iedzīvotājiem, kuri strādā kādā vienā darba vietā bez papildu ienākumiem citviet, un saņem līdz 1667 eiro ik mēnesi, deklarācija jāsniedz, ja ir vēlme atgūt nodokļu pārmaksu, kas veidojusies dažādu attaisnoto izdevumu dēļ. Tiem, kuriem bijuši arī citi ienākumi par veiktu darbu un kur jāsāk piemērot augstāka likme, var rasties gan nodokļu parāds, gan pārmaksa.
 

Reklāma
Reklāma

VID aicina iedzīvotājus vismaz ieskatīties elektroniskās deklarēšanas sistēmā, lai saprastu situāciju ar nodokļiem un pēc 1. marta līdz 1. jūnijam iesniegt deklarāciju. Ja būs nodokļa parāds un nebūs iesniegta deklarācija – draud sods un kavējuma naudas. Ja nebūs deklarācija, VID tāpat ikvienu informēs par nodokļa parādu, sūtot vēstules EDS vai pa pastu.

Turklāt VID norāda – pat ja izveidojies parāds, tas nav jānomaksā mēneša laikā – saskaņojot ar VID, to var izdarīt ilgākā laika posmā.

VID aicina iedzīvitājus arī uz bezmaksas semināriem, kas notiks dažādās Latvijas pilsētās. 
VID seminārs, šogad īpaši svarīgi iesniegt gada ienākumu deklarāciju