Man ir slikta redze. Vai pienākas ķeizargrieziens?

“Ārsts  liek dzemdēt pašai, bet man ir ļoti slikta redze un baidos, ka pēc dabiskām dzemdībām palikšu akla.” Tā par savām bažām raksta kāda sieviete, kas vēlas noskaidrot, kādos gadījumos redzes problēmu dēļ ārsts izraksta norīkojumu ķeizargriezienam. 

Grūtniecības laikā redzes asums var nedaudz svārstīties hormonālo izmaiņu dēļ.

FOTO: Shutterstock.com

Grūtniecības laikā redzes asums var nedaudz svārstīties hormonālo izmaiņu dēļ.

 

Grūtniecība ir īpašs periods sievietes dzīvē.  Orgāni adaptējas jauniem apstākļiem un funkcionē savādāk. Acis nav izņēmums. Agrāk acu ārsti visai bieži nozīmēja ķeizergrieziena operāciju sliktas redzes un acs saslimšanu dēļ, taču zinātniski pierādījies, ka tikai retos gadījumos sievietes pašas nevar dzemdēt acu slimību dēļ. 

Mūsdienās, stingru rekomendāciju  izmeklēt acu stāvokli visām sievietēm grūtniecības laikā nepastāv. Tomēr oftalmologs ir jāapmeklē visām gaidībās esošām sievietēm, īpaši, ja ir redzes traucējumi, piemēram, tuvredzība, kā arī bijušas acu traumas, saslimšanas vai acu operācijas.

Latvijas Amerikas acu centra acu ārste Ilona Volkova skaidro, ka viens no izplatītākajiem iemesliem, kāpēc redzes problēmu dēļ agrāk nozīmēja ķeizargrieziena operāciju, ir tīklenes saslimšanas. Dzemdību laikā bērniņa izspiešanas brīdī ir liels muskuļu sasprindzinājums, kas rada spiedienu arī acīs. Liela piepūle un spiediens uz tīkleni var ietekmēt tās stāvokli un radīt lielākus bojājumus, ja ir bijusi kāda iepriekšēja tīklenes saslimšana. 

 

Paaugstināta riska grupā ir sievietes ar augstas pakāpes tuvredzību, kurai raksturīgi dažādi deģeneratīvi procesi tīklenē un asinsvadu traktā; grūtnieces ar cukura diabētu, autoimūnām saslimšanām, paaugstinātu arteriālo spiedienu, toksikozi.

 


Tāpēc neatkarīgi no tā, vai sieviete ikdienā nēsā brilles vai arī iztiek bez tām, ikvienai grūtniecei pirms dzemdībām tīklenes stāvokli būtu vēlams pārbaudīt. Tā kā acu un redzes pārbaudes process nekādus riskus topošajai māmiņai vai mazulim nerada, to var izdarīt jau pirmajā grūtniecības trimestrī. Ja vizītes laikā acu ārsts pamana izmaiņas tīklenē, grūtniecei vēl ir pietiekami ilgs laiks līdz dzemdībām, lai tās savlaicīgi novērstu un, ļoti iespējams, dzemdības varētu noritēt dabiski. Paaugstināta riska grupā ir sievietes ar augstas pakāpes tuvredzību, kurai raksturīgi dažādi deģeneratīvi procesi tīklenē un asinsvadu traktā; grūtnieces ar cukura diabētu, autoimūnām saslimšanām, paaugstinātu arteriālo spiedienu, toksikozi.

 

Neatkarīgi no tā, vai sieviete ikdienā nēsā brilles vai arī iztiek bez tām, ikvienai grūtniecei pirms dzemdībām tīklenes stāvokli būtu vēlams pārbaudīt.



Ja acu ārsts vizītes laikā būs konstatējis tīklenes bojājumu, pacientei var tikt veikta tīklenes lāzerfotokoagulācija, ar kuras palīdzību bojājuma vieta tiek ierobežota, tīklenes audi nostiprināti. Tīklenes lāzerfotokoagulācijas procedūru veic gan valsts vai pašvaldības ārstniecības iestādēs, vai specialzētos acu veselības centros, piemēram, Latvijas Amerikas acu centrā, kur ir pieejama nepieciešamā aparataūra. Procedūras izmaksas ir aptuveni 100 eiro. 

Acis ir ieteicams pārbaudīt arī pēc dzemdībām, lai novērtētu, vai dzemdību laikā tīklenē nav izveidojušies plīsumi. Ja izmaiņas tīklenē ir bijušas jau pirms demdībām, acu ārste I.Volkova iesaka apmeklēt acu ārstu iespējami ātri pēc dzemdībām, lai pārliecinātos, vai tīklenes bojājums nav progresējis un nav nepieciešama tūlītēja terapija.
 

Reklāma
Reklāma

Kas ir tīklene

Tīklene ir iekšējais acs ābola apvalks. Tā sastāv no neironiem kas, uztverot gaismas kairinājumu, kas mums ļauj redzēt. Ja tīklenē ir radies plīsums, tā var sākt  atslāņoties, kā rezultātā pasliktinās vai pat zūd redze.

Ja laikus diagnosticē tīklenes plīsumu, to var norobežot ar lāzera palīdzību, tā novēršot tīklenes atslāņošanos. Par tīklenes plīsumu var liecināt pēkšņi gaismas zibšņi, mušiņas vai plankumi redzes laukā. 

Ja atslāņošanās jau ir notikusi, lāzeru izmantot vairs nevar - nepieciešama ķirurģiska iejaukšanās. Tādēļ īpaši svarīgi ir tīklenes plīsumu konstatēt pēc iespējas ātrāk.

Tīklenes atslāņošanās ir sastopama vienam no 10 000 cilvēku. Šī ir nopietna acu slimība, kas sastopama jebkurā vecumā, jaunās māmiņas ar to sastopas ārkārtīgi reti. Atslāņota tīklenes daļa nevar normāli funkcionēt, tādēļ parādās strauja redzes pazemināšanās, "melna aizkara" sajūta. Ja tīklenes atslāņošanās ir notikusi, nepieciešama ķirurģiskā ārstēšana.


Vai redze grūtniecības laikā  var mainīties

Grūtniecības laikā redzes asums var nedaudz svārstīties hormonālo izmaiņu dēļ. Pēc dzemdībām šīs sūdzības parasti pāriet.  Problēma, ar kuru var saskarties sieviete grūtniecības laikā ir izteikts sausās acs sindroms, kas arī veidojas hormonālo izmaiņu rezultātā. Grūtniecības periodā mainās arī asaru sastāvs, tāpēc parasti iesaka lietot kvalitatīvu mākslīgo asaru šķīdumu. 


Ginekoloģe iesaka konsultēties pie acu ārsta

Ārste ginekoloģe Daiga Baranovska skaidro, ka slikta redze nenozīmē, ka jebkurā gadījumā pienāksies ķeizargrieziens. “Iemesls varētu būt ļoti slikts acs tīklenes stāvoklis vai nopietnas izmaiņas, operācijas agrākā dzīvē. To kvalitatīvi var izvērtēt acu ārsti ar specifiskajām diagnostikas metodēm. Domāju, ka agrākos laikos nebija tik smalkas diagnostikas iespējas nebija, tāpēc drošības pēc nozīmēja operāciju. Arī terapijas iespējas mūsdienās ir pavisam cita nekā pirms 20 un vairāk gadiem.”

Ginekoloģe iesaka grūtniecēm, kurām ir redzes problēmas, piemēram, izteikta tuvredzība, bijušas acu operācijas, ir tīklenes traumas, arī tām, kurām ir diabēts, paaugstināts asinsspiediens, reimatiskas saslimšanas, kas visas var ietekmēt acs tīklenes asinsriti, grūtniecības pēdējā trimestrī veikt padziļinātu izmeklēšanu atbilstoši acu ārsta rekomendācijām. Taču tie gadījumi, kad tikai un vienīgi acu veselības dēļ tiek rekomendēts izvairīties no II dzemdību perioda (izstumšanas) ar ķeizargrieziena palīdzību mūsdienās ir ļoti reti. 
 

 „Latvijas Amerikas acu centrs" (LAAC) ir pirmā privātā acu klīnika Baltijas valstīs, kas veidota pēc unikāla ASV modeļa. Šeit satiekas pacientu aprūpe ar mūsdienīgām tehnoloģijām un augsta līmeņa zināšanām, kā rezultātā tiek nodrošināta pilnvērtīga acu un redzes veselības diagnostika un ārstēšana pieaugušajiem un bērniem. Acu centra darbības modelis ir balstīts uz ASV izstrādātiem pacienta aprūpes principiem un tehnoloģijām.