Kāds šogad būs nodoklis auto, kas jaunāki par 2009.gadu

No šī gada 1. janvāra mainījusies kārtība, kādā tiek piemērota transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa likme. 

Jo mazāks izmešu daudzums, jo mazāks nodoklis par auto būs jāmaksā.

FOTO: Shutterstock.com

Jo mazāks izmešu daudzums, jo mazāks nodoklis par auto būs jāmaksā.

LTV “Rīta panorāma” skaidroja, kādas izmaiņas jaunā kārtība nesusi.

Cīnoties ar globālo sasilšanu un pamazām stimulējot iedzīvotājus pāriet uz oglekļa dioksīda ziņā videi draudzīgākām automašīnām, no šā gada mainīta kārtība, kādā tiek aprēķināta transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa likme spēkratiem, kas jaunāki par desmit gadiem.

Vecākām automašīnām, kas gan mēdz būt videi nedraudzīgākas, likmes netiek mainītas.

Bet “automobiļiem, kas ir jaunāki par 2009. gadu, iepriekšējo trīs parametru vietā - kas bija jauda, tilpums, masa - nodoklis tiek aprēķināts no CO2 izmešu daudzuma uz vienu kilometru,” skaidroja Satiksmes ministrijas Autosatiksmes departamenta direktors Tālivaldis Vectirāns.

 

Nozīme vairs nav auto svaram un jaudai, motora tilpumam. Ir tikai viens rādītājs – rūpnīcā noteiktais izmešu apjoma daudzums.  

 

Jo mazāks izmešu daudzums, jo mazāks nodoklis. Līdz ar to var gadīties, ka daļai autovadītāju šogad likme būs zemāka, bet citiem lielāka. Šajā gadījumā nozīme vairs nav auto svaram un jaudai, motora tilpumam. Ir tikai viens rādītājs – rūpnīcā noteiktais izmešu apjoma daudzums.  

Reklāma
Reklāma

Jaunām automašīnām izmešu daudzumu var noskaidrot salonā, bet lietotām auto nodokli var noskaidrot Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) mājaslapā.  

“CSDD ir radījusi tādu iespēju, ka cilvēks, ierakstot automašīnas reģistrācijas numuru, var apskatīties, kāds transportlīdzekļa ekspluatācijas nodoklis tagad būs jāmaksā,” stāstīja CSDD pārstāvis Jānis Aizpors.  

 

Vairāk uzzini, noskatoties LTV "Rīta panorāmas" sižetu:

Avots: LSM.lv