Mājās salst: kas jāzina, lai elektrisko sildītāju izvēlētos gudri

Vēsajos ziemas vakaros, pārnākot mājās, tā vien gribas ielīst zem siltas segas un malkot karstu tēju. Lai padarītu mājokli komfortablu, nereti papildinām esošo apkuri ar elektrisko sildītāju. Ieskaties, kā efektīvi lietot elektriskos sildītājus un ko ņemt vērā, plānojot jauna sildītāja iegādi.

Katram no sildītāju tipiem atšķiras veids, kā un cik strauji siltums izplatās telpā, un cik ilgi siltums saglabājas telpā pēc sildītāja izslēgšanas.

FOTO: Shutterstock.com

Katram no sildītāju tipiem atšķiras veids, kā un cik strauji siltums izplatās telpā, un cik ilgi siltums saglabājas telpā pēc sildītāja izslēgšanas.

Kurš elektriskais sildītājs patērēs vismazāk?
Visas elektriskās apsildes ierīces ir vienlīdz efektīvas un patērē vienādu enerģijas daudzumu, lai radītu vienādu siltuma daudzumu. Bet katram no sildītāju tipiem atšķiras veids, kā un cik strauji siltums izplatās telpā, un cik ilgi siltums saglabājas telpā pēc sildītāja izslēgšanas.

  • Ja ir vēlme sildīt tikai to telpas daļu, kurā uzturas cilvēks, var izvēlēties infrasarkano staru sildītāju. Šāds sildītājs maksimālo sildīšanas jaudu sasniedz vien dažu sekunžu laikā, strauji radot siltumu tā siltumstarošanas zonā.
  • Infrasarkanais sildītājs nesilda gaisu, bet gan tā starojuma zonā esošos ķermeņus, priekšmetus un mēbeles, kas pēc tam atdod siltumu un nedaudz sasilda telpu. Jāņem vērā, ka šāds sildītājs var radīt tā saukto termālo diskomfortu, jo stari apsilda tikai vienu telpas daļu, kamēr cita ir vēsāka.
  • Ja telpa ir neliela un to ir nepieciešams strauji piesildīt, piemēram, pirms iekuras krāsns, piemērots būs sildītājs ar ventilatoru jeb termoventilators. Tas ar siltā gaisa plūsmu strauji piesilda telpu, bet pēc ierīces izslēgšanas telpa tikpat ātri atdziest. Termoventilatora darbība ir samērā skaļa un radītā gaisa plūsma pārvieto putekļus.
  • Ja telpā siltumu vēlies uzturēt ilgstoši, tad ieteicams izvēlēties konvekcijas sildītāju vai eļļas radiatoru. Ātrāk telpu var uzsildīt konvekcijas sildītājs. Tas piesilda telpu ar siltā gaisa plūsmu, kas izplūst pa atverēm sildītāja augšdaļā.
  • Savukārt eļļas radiators telpu uzsilda lēnāk, bet pēc izslēgšanas atdziest ilgākā laika periodā. Šo abu sildītāju siltuma atdeve ir atkarīga no virsmas izmēra, tādēļ telpu ātrāk piesildīs ierīce ar lielāku virsmas laukumu.
  • Vēl ir pieejams dārgāks un progresīvāks risinājums – inerces sildītājs. Tas ir aprīkots ar siltuma uzkrājēju – keramikas plāksni vai īpaša materiāla ķieģeļiem, kuros iebūvēts sildelements, tādēļ šāds sildītājs atdziest vislēnāk. Inerces sildītājos lielākoties ir iebūvēti arī sensori, kas palīdz uzturēt optimālo sildīšanas jaudu, tādējādi samazinot elektroenerģijas patēriņu. Inerces sildītājs ir piemērots arī mājokļos, kur elektriskā apsilde ir vienīgais veids, kā iegūt siltumu.

 

Galvenais elektriskā sildītāja izvēles faktors ir tā elektriskā jauda. To ieteicams izvēlēties pēc apsildāmās telpas platības, tādēļ pirms sildītāja iegādes ir jāzina, kāda izmēra telpas apsildei to lietosi. 

 

Kam pievērst uzmanību, izvēloties sildītāju?
Galvenais elektriskā sildītāja izvēles faktors ir tā elektriskā jauda, ko mēra vatos (W). Jaudu ieteicams izvēlēties pēc apsildāmās telpas platības, tādēļ pirms sildītāja iegādes ir jāzina, kāda izmēra telpas apsildei to lietosi. Telpā ar griestu augstumu līdz 3 metriem katra telpas kvadrātmetra apsildei ieteicamā jauda ir aptuveni 100 W. Tātad, ja telpa ir 10 m2 liela, tad ir piemērots elektriskais sildītājs ar 1000 W jeb 1 kW jaudu.

Elektriskā sildītāja efektivitāti un ekonomiskumu ietekmē funkcijas, ar kurām tas ir aprīkots. Svarīgi, lai sildītājs ir aprīkots ar termostatu, kas ļauj regulēt sildīšanas jaudu, nevis tikai ieslēgt un izslēgt sildītāju, un telpā uztur iestatīto temperatūru.

Dārgākus sildītājus var arī programmēt, iestatot sildītāja darbības laiku. Tāpat arī pieejami modeļi, kas aprīkoti ar klātbūtnes sensoru vai atvērto logu sensoru. Ja aiziesi no telpas, sildītājs samazinās sildīšanas jaudu, vai, ja atvērsi logu, ierīce automātiski izslēgsies vēdināšanas laikā.

 

Ja plāno ieslēgt ilgi nelietotu sildītāju
Pirms ilgi nelietota sildītāja ieslēgšanas pārbaudi tā vadu tehnisko stāvokli. Vadu izolācija laika gaitā noveco un zaudē aizsardzības īpašības, tāpēc tā var saplaisāt un sabojāties.

Atceries, ka lietot sildītāju ar bojātu vadu ir bīstami, jo var gūt elektrotraumu, kā arī var rasties īssavienojums un ugunsnelaimes risks. Tāpat arī pirms sildītāja lietošanas notīri putekļus no tā, jo sakarstot putekļi var aizdegties.

 

Reklāma
Reklāma

Optimālā telpu temperatūra rudens un ziemas sezonā, kad uzturies mājās, ir no 20 līdz 22 °C.

 

Kā efektīvi lietot sildītāju?
Uzturi telpu temperatūru normas robežās – tā, lai būtu nepieciešams uzvilkt gan bikses, gan džemperi, nevis staigāt šortos. Optimālā telpu temperatūra rudens un ziemas sezonā, kad uzturies mājās, ir no 20 līdz 22 °C.

Ja, pārnākot mājās, ir vēsi un vēlies strauji piesildīt telpu, sildītāju sākotnēji ieslēdz maksimālajā sildīšanas režīmā. Bet, kad telpā ir sasniegta komforta temperatūra, noregulē sildītāju tādā režīmā, lai uzturētu telpas temperatūru.

Atceries, ka arī rudenī un ziemā telpas ir nepieciešams vēdināt, lai izvadītu telpā sakrājušos oglekļa dioksīdu (CO2) un organismam nodrošinātu svaigu gaisu. Lai elektriskais sildītājs netērētu lieki, to izslēdz vēdināšanas laikā.

Parūpējies par savu drošību – pārbaudi, vai elektriskais sildītājs neatrodas pārāk tuvu mēbelēm un, dodoties prom no mājokļa, neatstāj to ieslēgtu!
 

 

Arī rudenī un ziemā telpas ir nepieciešams vēdināt, lai izvadītu telpā sakrājušos oglekļa dioksīdu un organismam nodrošinātu svaigu gaisu. Lai elektriskais sildītājs netērētu lieki, to izslēdz vēdināšanas laikā.

 

Viedā regulēšana
Ja sildītājs atrodas drošā vietā un esi pārliecināts, ka tas nevar radīt nekādu bīstamību, vari izmantot viedās tehnoloģijas, lai atgrieztos jau siltā mājoklī. Sildītāju vari kontrolēt attālināti ar viedtālruņa palīdzību, uzstādot papildu ierīci – gudro rozeti. Ar tās palīdzību neilgi pirms atgriešanās mājās varēsi attālināti ieslēgt sildītāju, ja tas ir iesprausts kontaktligzdā, kā arī viedtālruņa lietotnē varēsi pārraudzīt sildītāja elektroenerģijas patēriņu. 

 

Avots: Jauns.lv