Gripa laupa vēl septiņu cilvēku dzīvības

Aizvadītajā nedēļā Latvijā būtiski palielinājusies gripas intensitāte, turklāt tā laupījusi dzīvību vēl septiņiem cilvēkiem, liecina Slimību profilakses un kontroles centra monitoringa (SPKC) dati.

 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Aizvadītajā nedēļā vidēji Latvijā gripas intensitāte sasniegusi 196,1 gadījums uz 100 000 iedzīvotājiem. Nedēļu iepriekš tie bija 52,8 gadījumi uz 100 000 iedzīvotājiem.

SPKC speciālisti skaidro, ka aizvadītajā nedēļā reģistrēta plaša gripas izplatība. Gripas gadījumi reģistrēti deviņās no desmit monitoringā iekļautajām pilsētām, turklāt piecās saslimstība pārsniegusi epidēmijas slieksni. Šīs pilsētas ir Valmiera, Rīga, Rēzekne, Jūrmala un Jelgava.

Visaugstākā gripas intensitāte iepriekšējā nedēļā reģistrēta bērniem līdz četru gadu vecumam - 424,2 gadījumi uz 100 000 iedzīvotājiem, kā arī bērniem no pieciem līdz 14 gadiem - 378,3 gadījumi uz 100 000 iedzīvotājiem. Tomēr saslimstība palielinājusies visās vecuma grupās.

Salīdzinājumā ar iepriekšējo nedēļu vairāk nekā divas reizes pieaudzis stacionēto pacientu skaits ar diagnozi gripa un gandrīz divas reizes - ar diagnozi gripas izraisīta pneimonija. Kopš sezonas kopumā stacionēti 550 gripas pacienti un vēl 125, kuriem gripa jau bija progresējusi līdz plaušu karsonim.

Šosezon Latvijā gripa laupījusi deviņu cilvēku dzīvības - četru sieviešu un piecu vīriešu. Neviens no viņiem pret gripu šajā sezona nebija vakcinēts. Vidējais mirušo vecums ir 71 gads.

Iepriekšējā gripas sezonā šī infekcija dzīvību laupīja 91 cilvēkam, bet vēl gadu iepriekš - 75 cilvēkiem.

Palielinājies arī pie ģimenes ārstiem vērsušos pacientus skaits augšējo elpceļu infekciju un pneimoniju gadījumos. Arī šīs slimības visbiežāk skārušas bērnus līdz 14 gadu vecumam.

Vispārējo un pirmsskolu izglītības iestāžu apmeklējums pagājušajā nedēļā ir nedaudz samazinājies, attiecīgi par 2% un 4,3%, liecina SPKC dati.

Kā ziņots, 15.janvārī Latvijā tika izsludināta gripas epidēmija.

Reklāma
Reklāma

Kā norāda SPKC, vissmagāk ar gripu slimo gados vecāki un cilvēki ar hroniskām saslimšanām - sirds un asinsvadu, plaušu un nieru hroniskām slimībām, cukura diabētu, onkoloģijas slimnieki, pacienti ar hroniskām infekcijām un cilvēki, kuriem ir novājināta imunitāte. Gripa ir īpaši bīstama maziem bērniem un grūtniecēm.

Vislabākā aizsardzība pret gripu un gripas izraisītām komplikācijām ir ikgadējā vakcinācija, uzsver speciālisti. Ņemot vērā, ka imunitāte izveidojas 14 dienu laikā pēc vakcinācijas un gripas izplatība parasti ilgst vairākus mēnešus - līdz pat maija beigām, vakcinēties pret gripu nav par vēlu arī epidēmijas laikā, uzsver SPKC speciālisti, piebilstot, ka arī veselības aprūpes darbiniekiem ieteicams būt vakcinētiem, lai aizsargātu savus pacientus un sevi.

SPKC epidemiologi atgādina - lai novērstu vīrusu izplatīšanos, ja cilvēkam ir gripa vai gripai līdzīga saslimšana, šķaudot vai klepojot jāizmanto salvetes un pēc tam jānomazgā rokas. Epidemiologi aicina saslimšanas gadījumā palikt mājās un sazināties ar savu ģimenes ārstu.

 

 

No portāla Jauns.lv