Latvijas skolēniem vēlāki rīti nebūs. Topošā izglītības ministre ir pret

Vairumā Latvijas skolu mācību darbs sākās plkst. 8 vai plkst. 8.30. Agrie rīta cēlieni ir īpaši grūti mazāko skolēnu vecākiem, un bērni, kas dzīvo no skolas tālāk, spiesti celties ļoti agri. Lai uzlabotu vidi skolās un bērnu labsajūtu, Igaunija plāno noteikt, ka skolās mācības varētu sākties plkst. 9, vēsta kaimiņvalsts sabiedriskais medijs. 

 

Tiesībsargs aicināja likumā noteikt konkrētu laiku, cikos sākt stundas, taču tas aizvien nav izdarīts.

FOTO: Shutterstock.com

Tiesībsargs aicināja likumā noteikt konkrētu laiku, cikos sākt stundas, taču tas aizvien nav izdarīts.

Vai arī Latvijā skolēniem būtu jāļauj no rītiem ilgāk pagulēt? Topošā izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska uzskata, ka šādas pārmaiņas Latvijā radītu vairāk problēmu nekā ieguvumu.
 

Lasi arī: Igaunijā grib aizliegt skolās sākt stundas pirms plkst. 9  
 

Agrā celšanās no rītiem, lai dotos uz skolu, daudziem bērniem un viņu vecākiem sagādā grūtības. Vēl īsti nepamodušies, skolēni nav gatavi koncentrēties mācību darbam. Tāpēc Igaunijā plāno no 2020. gada mācību stundas valsts skolās sākt vien plkst. 9, nevis plkst. 8 no rīta.

Latvijā arī šādas izmaiņas iepriekš tikušas apspriestas, taču nepanākot vienošanos. Vairumā skolu audzēkņiem jāierodas pirms plkst.8 vai vēlākais – plkst. 8.30 no rīta, arī Rīgas 28. vidusskolā. Tā saucamās nultās stundas gan sākas ceturksni pirms plkst. 8. Skolas vadība par ieceri pārcelt stundu sākumu uz vēlāku laiku izsakās piesardzīgi.

 

Pārāk agrs mācību darba sākums var pasliktināt veselību un mācību sasniegumus, un tāpēc to var uzskatīt par bērnu tiesību pārkāpumu, uzskata tiesībsargs

 

Reklāma
Reklāma

Rīgas 28. vidusskolas direktors Guntars Jirgensons teica, ka tas tikai pagarināšot laiku, ko bērns pavada skolā, un atņems brīvo laiku interešu izglītībai.

"Pulciņi, tas viss pārnesīsies vēlāk, un vakarā viņi būs vairāk noguruši, un diena būs [garāka]. Nē. Es esmu pret. Es saprotu, Igaunijā vecāku padomei ir gala vārds sakāms par to visu. Un paskatīsimies, ko par to saka arī igauņu sabiedrība," sacīja skolas direktors.


Aptuveni pirms gada nepieciešamību pārskatīt laikus, cikos sākas mācību cēliens, aicināja tiesībsargs Juris Jansons. Ar sūdzību par nulto stundu sākumu plkst. 7.30 no rīta birojā vērsās kāda bērna vecāki. Izvērtējot situāciju, secināts, ka pārāk agrs mācību darba sākums var pasliktināt veselību un mācību sasniegumus, un tāpēc to var uzskatīt par bērnu tiesību pārkāpumu.


 

Visu sižetu var noskatīties portālā LSM.lv